Autista lakóotthon épül
Címlap / Otthon / Autista lakóotthon épül

Autista lakóotthon épül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Értelmi fogyatékos, többségükben árván nevelkedő, roma származású fiatalok hazánk egyik leghátrányosabb helyzetű vidékén. Nehéz elképzelni ennél nehezebb sorsot Magyarországon... A Miskolci Autista Alapítvány most épülő lakóotthona nemcsak a sérült fiatalokon segít, de egyúttal munkát is ad a munkanélküliségtől sújtott térségben. 

Nem tudjuk pontosan hány autista él Magyarországon, de számukat nagyjából 65 ezerre teszik. Közülük 10-12 ezer lehet a 18 évnél fiatalabb. A típusosan autista gyermekeknek alig öt százaléka válik önálló felnőtté. Általános iskolai fejlesztésük még többé-kevésbé megoldott, ám utána legtöbbjük nehéz helyzetbe kerül. Az egész országban mindössze 8-10 otthon foglalkozik velük és, ha nincs, aki gondoskodjon róluk, család nélkül elkallódnak, esetleg pszichiátriai intézményekben vagy valahol a „falu bolondjaként” tengetik életüket.

Persze azok sincsenek könnyű helyzetben, akik családban nevelkednek. Nem véletlen, hogy a Miskolci Autista Alapítványt épp a helyi sérült gyermekek szülei hozták létre még 1992-ben. A szervezet négy évvel később már megnyitotta a fogyatékosokat ápoló, gondozó Autista Házat, ahol a bentlakásos elhelyezés mellett, nappali képzésben készítik fel a gyermekeket az iskolai oktatásra, illetve terápiás, rehabilitációs céllal foglalkoztatják a fogyatékkal élőket.

Most eljött az idő, hogy egy újabb lakóotthont hozzanak létre, kifejezetten azok számára, akik az autista gyermekek közt is a legnehezebb helyzetben vannak, de akiken gondoskodással sokat lehet javítani. Céljuk, hogy egyenlő esélyt teremtsenek az állami gondozásból kikerülő, roma származású, autisztikus tünetű, értelmi fogyatékos fiataloknak és segítsenek nekik beilleszkedni a társadalomba. Az új otthon tíz fiatalnak ad majd akár élethosszig tartó elhelyezést. Nem elhanyagolható az sem, hogy a lakóotthon új munkahelyeket teremt: két regisztráltan munkanélküli szociális gondozót vesznek fel a sérült fiatalok mellé.


Az épület kialakításánál természetesen minden szempontból figyelembe vették az autista fiatalok igényeit. Az építészeti megoldások és az otthon berendezése is megfelel az akadálymentesítés szabályainak, ugyanakkor a leendő lakók személyes tárgyaikat, bútoraikat is magukkal hozhatják majd az intézménybe. A szobákba a legjobb minőségű, természetes anyagokból készült, masszív, ergonomikus biobútorok kerülnek. A kényelmi szempontok mellett kiemelt szerepet kap az egészségvédelem (antiallergén anyagok, mosható ágyak stb.) is.

Az összesen 80 724 388 forintos projekt kilencven százalékát az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus állja, az önerő nyolcvan százalékát pedig természetbeni munkával teremti elő az alapítvány. A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt fejlesztésnek 2010. április 30-ig kellett megvalósulnia és remélhetően példát mutat az ország más vidékeinek is.

A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus társfinanszírozásával valósult meg.

Kép: piqs.de: mackerziege - Kind mit Schere
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3311 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x