Ha örökbefogadsz egy Pigottát, megmentesz egy életet
Címlap / Otthon / Ha örökbefogadsz egy Pigottát, megmentesz egy életet

Ha örökbefogadsz egy Pigottát, megmentesz egy életet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

Mi is a Pigotta? 50 centis rongybaba, fiú vagy lány, amit nagyon könnyű elkészíteni. A teste pamutból van, vattával tömik ki, a haja színes fonal. Az arc elkészítéséhez csak textilfilcre, vagy festékre van szükség. 

A világ minden táján játszanak rongybabákkal a gyerekek. Mitől különlegesek akkor az UNICEF “Pigotta” babái? Attól, hogy ezek a rongybabák olyan fejlődő országban élő kisgyermekeket szimbolizálnak, akiknek szüksége van a segítségünkre.

Napjainkban Európa-szerte több tízezren készítenek ilyen rongybabákat iskolákban, családokban, klubokban és nyugdíjas otthonokban. Egy kis fantáziával és kreativitással bárki elkészítheti a sajátját. Minden babának van “születési bizonyítványa”, amin szerepel neve, születési helye, nemzetisége, készítőjének neve és címe, esetleg fényképe, és egy képeslap.

Az elkészült babákat az UNICEF összegyűjti, és “örökbefogadásra” kínálja őket. Az “örökbefogadó” család visszaküldi a képeslapot a készítőnek, hogy az tudja, babája hova került. A babákért egy szimbolikus összeget, kb. 20 euro adományt ajánl fel “örörkbefogadója” az UNICEF javára. 

A képeken Anna, a HarmoNet Pigottája látható, akit - a baba nyakában lógó születési anyakönyve szerint - egy Heves megyében élő nyugdíjas néni készített!

Szeretnél Pigotta babát készíteni? Instrukciók, olaszul>>

Töltsd le ITT a Pigotta baba szabásmintát >>

20 euroba kerül ugyanis egy olyan kombinált oltás (beleértve az oltóanyagot, a tűt, a fecskendőt), amely megvédi a kisgyermeket hat halálos betegségtől: a tetanusztól, a kanyarótól, a szamárköhögéstől, a gyermekbénulástól, a tbc-től és a diftériától. Még napjainkban is 3 millió gyermek hal meg évente olyan betegségekben, amelyek védőoltással könnyen megelőzhetőek lennének. 30 millió gyermek nő fel a szükséges oltások, tehát megfelelő védettség nélkül.

Ments életet egyszerűen - válassz jól a boltban!
Az UNICEF, mint a legnagyobb gyermekvédelmi szervezet más eszközökkel is harcol azért, hogy a világon minden gyermek megkaphassa a szükséges védőoltásokat.
Ha nem vagy barkácsolós típus, most egy egyszerű vásárlással is életet menthetsz.
A Pampers és az UNICEF „1 csomag = 1 védőoltás” kampányának finisében arra szeretné emlékeztetni a magyar kismamákat, hogy a hónap végig egy mindennapi vásárlás akár életmentő is lehet.

Adatok - oltások
Magyarországon körülbelül 219 132 pelenkás korú (0-3 éves) gyermek él. Ha szüleik legalább egyetlen egyszer Pampers UNICEF logóval ellátott pelenkát vesznek le az üzletek polcairól azzal akár 73 044 fejlődő országbeli újszülöttet és kismamát óvhatnak meg a tetanuszfertőzéstől. Hazánkban a tetanusz (merevgörcs) okozta megbetegedés a kötelező védőoltásoknak köszönhetően már nem jelent halálos veszélyt a gyermekek számára. A 2, 3, 4 és 18 hónapos illetve 6 éves korban beadott többkomponensű oltóanyagoknak köszönhetően a gyermekek védettek lesznek nem csak a tetanuszfertőzéssel, hanem más olyan betegséggel szemben is, mint a diftéria vagy a szamárköhögés. 2010 első negyedévében körülbelül 47 000 oltást adtak be a kisbabáknak kötelező védőoltások keretében hazánkban. Sok fejlődő országban azonban a lakosság egy része nehezen jut védőoltásokhoz. Az újszülöttkori tetanuszfertőzés ma 40 országban közel 172 millió anyát és újszülöttet veszélyeztet.

Az UNICEF fontos célkitűzése, hogy a világon minden gyermek megkaphassa a szükséges védőoltásokat, és a Pigotta programból befolyó összeget teljes egészében erre a célra fordítja a szervezet. Aki “örökbefogad” egy rongybabát, vagy vásárol a programban részt vevő pelenkából, biztosítja ezeket a védőoltásokat egy fejlődő országban élő kisgyermeknek, aki így egész élete folyamán védve lesz a veszélyes betegségekkel szemben.

A program ötlete Olaszországból, az UNICEF egyik önkéntesétől, Jo Garceau-tól  származik. Az első évben, 1988-ban 2.000 rongybaba lelt új otthonra, most évente több mint 200 ezer.

2001 óta több ezer iskolás gyereknek és más önkénteseknek köszönhetően Franciaországban is készülnek UNICEF rongybabák. Ott Frimousse-nak nevezik a babákat. Csehországban és Finnországban szintén önkéntesek, főként gyerekek készítik a rongybabákat.
Az életmentő oltásokhoz szükséges összeg előteremtésén túl a Pigotta babák a gyermekek egyes fontos jogaira is felhívják a figyelmet, így pl.
  • a személyazonossághoz való jogra (minden babának van neve),
  • a védőoltásokhoz való jogra  (egy Pigotta = egy megmentett gyermek),
  • a családban való nevelkedés jogára (örökbefogadó család).

A program abban is segít, hogy a fejlett országok lakói, főként a gyermekek, felfigyeljenek kevésbé szerencsés körülmények közé született sorstársaik nehézségeire.

Az elmúlt években az akció tovább bővült: Olaszországban a milánói Scala legnevesebb baba- és jelmezkészítői, Franciaországban a legnevesebb divatdiktátorok és fiatal tervezők is elkészítették saját Pigottájukat. A francia “haute-couture” babákat Párizsban egy kiállítás keretében ismerhette meg a közönség, majd 2003. november 20-án, a gyermekjogok világnapján elárverezték őket, szintén az UNICEF oltási programjának javára. A több, mint 50 alkotó között olyan híres divatházak szerepeltek, mint Armani, Christian Lacroix, Emanuel Ungaro, Givenchy, vagy Pierre Cardin. Nézd meg a Pigottákat művészi felfogásban itt>>

További információ a  programról>>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4975 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x