Mi a ménkű: Villám ellen nem véd a villámhárító?
Címlap / Otthon / Mi a ménkű: Villám ellen nem véd a villámhárító?

Mi a ménkű: Villám ellen nem véd a villámhárító?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A mostani enyhén szólva megváltozott időjárási viszonyok mellett már mindenre fel lehetünk készülve. Pánikra nincs okunk, Európa nincsen a legfrekventáltabb katasztófa-övezetek egyikében sem, de azért vigyáznunk mégsem árt! Akár egy villámcsapás, vagy egy áramingadozás okozhat súlyos anyagi károkat, de annak se örülünk, ha hasonló okból elszáll a vinyónk, vagy egy fontos anyagunk, amivel éppen dolgoztunk. Kevesen tudják, hogy a villámcsapás okozta károk ellen a villámhárító nem véd. 

Meccs közben bekrepál a TV
Ismerek olyan embert, aki a televízió adás zavarától tudna a falra mászni. Aránylag kevesen tudják, hogy az ilyen jelenségekre nem árt előre felkészülni. Mivel nincs a köztudatban, hogy egy villámcsapás vagy akár egy áramingadozás mekkora károkat okozhat nekünk, eszünkbe sem jut, hogy védekezzünk ezek ellen. Pedig a kb. 3,8 millió magyar háztartásban 23 millió olyan elektronikus berendezés van, amelynek a megfelelő védelméről gondoskodni kellene, ez pedig igen nagy szám. Arról nem is beszélve, hogy egy túlfeszültségvédelmi berendezés ára már eltörpül egy TV, mosógép vagy számítógépé mellett, amelyek értéke háztartásonként több százezer forintot is kitehet. Kis utánajárással az interneten hasznos tanácsokra lelhetünk és kimondottan háztartásoknak tervezett termékkel mi is könnyedén megóvhatjuk elektromos berendezéseinket a villámok vagy áramingadozások okozta károktól.



Ha becsap a villám... vezessük le a feszültséget!

Egyszerre minden odaveszhet, ami épp be van dugva a konnektorba. A számítógépedtől búcsút vehetsz, amin most a harmonet.hu-t olvasod, a hűtőben tárolt sok ennivaló is odaveszhet, és akkor a házimozirendszert, a tévét vagy a hifit nem is említettük, ha ezekkel végez a túlfeszültség. Bár a háztartások egyhatodának volt már villámláshoz kapcsolódó áramellátási problémája, az emberek 60 százaléka mégsem tudja, hogy milyen villám- és túlfeszültségvédelmi megoldások léteznek. Annál inkább időszerű ez a probléma, mert nyáron különösen egy ilyen zivataros nyáron, mint az idei csap le a legtöbb villám.

Ijesztő számadatok
A klimatológusaink szerint évente átlagosan 25-30 zivataros nap van Magyarországon, de a villámlás megfigyelő hálózatunk mérései szerint az elmúlt években ennél jóval gyakrabban fordultak elő zivatarok. A téma aktualitását különösen növeli, hogy az elmúlt 3 hónap a tavaszi április, május és a szélsőséges viharokkal június már most túltesz a szakkönyvekben szereplő átlagértékeken. Csak június első felében már kétszer annyi villámlást detektáltunk, mint például a tavalyi év legviharosabb hónapjában. Ez pontosan 75715 földbe csapó villámlást jelentett a több mint 1 millió detektált villámlásból, míg tavaly júniusban ez a szám 34 539 volt. Általánosságban elmondható, hogy a zivatarok közel 85-90 százaléka a nyári félévre esik, az év legzivatarosabb hónapja a június. 2009-ben a mintegy száztízezer földbe csapó villámlásból 34539 júniusban - nyilatkozta Dombai Ferenc, az OMSZ munkatársa. Magyarországon 1998 óta működik villámfigyelő rendszer.



Kevesen tudják…

hogy a villámcsapás okozta károk ellen a villámhárító nem véd. A villámhárító (elsődleges villámvédelem) feladata, hogy felkínáljon a villámnak egy biztonságos becsapási pontot, és a becsapó villám áramát a földbe vezesse anélkül, hogy az épületben bármilyen rombolás vagy tűz keletkezne. Ám feladata ebben ki is merül, az elektromos berendezéseink, sőt, a telefonhálózat is pedig még akkor is károsodhatnak a becsapó villámtól, ha az az épületben egyáltalán nem is tett semmiféle kárt. A villamoshálózaton fellépő túlfeszültség tönkreteheti az érzékeny berendezéseket, esetenként zárlatokat, vagy akár tüzet is okozhat.

Szöveg: ZKZ

Képek:
piqs.de: Helico - Einer war noch wach !
piqs.de: DaveKing - Thunderstruck
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6193 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x