Gyerekkel a hosszú úton - 3 ingyen játék autósoknak
Címlap / Otthon / Gyerekkel a hosszú úton - 3 ingyen játék autósoknak

Gyerekkel a hosszú úton - 3 ingyen játék autósoknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Autóval nyaralni menni - az oké. Csak az a fránya út ne lenne! Ha hosszabb ideig kell egy helyben ülni, azt egyszerűen nem bírják a gyerekek. Hajtépés megy, folyvást azt kérdezgetik, hogy mikor érünk már oda. Annyira zajosak és idegesítőek, hogy komolyan félek egy balesettől, amit a viselkedésük okoz. 

Viselkedés az autóban
Már kicsi gyerekkortól kötelezően és alternatívát nem ismerően rá kell venni a gyerekeket arra, hogy CSAK – ismétlem, CSAK! – a biztonsági gyerekülésben szabad utazni a kocsiban, mégpedig bekötve! Még akkor is, ha amúgy már ki tudja kötni magát a nagyobbacska gyerek. Ha a gyerekek egészen kicsi koruktól arra vannak szoktatva, hogy az autóban viselkedésnek szabályai vannak, sokkal kevesebb gond lesz velük a hosszú utakon. A szoktatást a rövid utakon kell elkezdeni.

Mit tegyek, ha már elrontottam?

Légy következetes. Ne engedd, hogy a szabályokat megszegjék a gyerekek. Azonnal állj félre, ha bármi olyat tesznek, ami a szabályokkal ellentétes. Addig nem indultok tovább, míg helyre nem áll a rend.


Ha a gyerekek az utazás elején hozott szabályok ellenére nagyon élénkek, szálljatok ki az autóból egy pihenőnél, és csinálj nekik tornaórát, valami klassz (előre bekészített) díjjal. Pl.: ki bír legalább 3 percig fél lábon szökdelni? Lábat váltani szabad! Az a győztes, akinek a leghosszabb ideig megy! Ugyancsak jó poén a sikítási verseny, nagyon szépen kiviszi a feszültséget a gyerekekből és elcsendesíti őket egy időre. A legnehezebb dolog a kisbabákkal van, velük nem olyan jó dolog túl messzire utazni. Azonban úgy 3 éves kor felett már beválnak a levezető játékok a pihenőhelyeken.

Pihenőhelyen a fiúkkal a messzire pisilési versenytől kezdve a padugrásig ezerféle dolgot kitaláltunk már, lányokkal ugyancsak vicces dolgokat lehet játszani, amik eléggé fárasztóak ahhoz, hogy a kocsiban legyen egy órácska nyugalmunk.

Játékok az autóban
Nem vagyok híve annak, hogy az ülés hátára szerelt DVD lejátszóból minden gyerek a saját meséjét bámulja, fülhallgatón hallgatva a hangokat hozzá. Nem vicc, nem egy családot ismerek, akiknél ez a megoldás született a problémára. Éppen eleget nézi a dobozt odahaza, az együtt töltött idő viszont legyen minőségi.

Az autózás ideje alatt nagyon jókat lehet játszani. Íme három favorit, ami nálunk beválik:
1. Számold a békákat! Ezt a játékot egy barátnőnktől tanultuk, azóta minden úton mehet, még a pesti dugóban is nagyszerűen működik! A szabály egyszerű, minden kamionról, (vagy piros autóról) egy béka beugrik a kocsiba, minden fekete autónál, vagy mondjuk tartálykocsinál/busznál kiugrik egy béka a kocsiból. Vajon hány békával érkezünk meg a célhoz? A játéknak nincs nyertese sem vesztese, nem kap semmit a győztes a végén, egyszerűen csak leköti a gyerekeket, hogy figyelik a forgalmat, számolnak. Ennyit pedig még a vezető ülésben ülő személy is tud koncentrálni, ha igazságot kell tenni.2. Nóta átköltés
– ha van nálunk valamilyen gyerekdalos CD, nem csak közösen lehet énekelni, hanem át is lehet költeni. Például az „Ennek a szép barna lánynak”, vagy a  „Virágéknál ég a világ” dallamára számos, a gyerekről szóló vicces rigmust lehet kitalálni, akár a felnőtteknek, akár a gyerekeknek egymásról. A kedves csúfolkodás, viccelődés, évődés megengedett, viszont a bántó, vagy trágár szöveg nem. (A fenti nóta dallamára: A Pistike a cicával kornyikál a nagy szobában – zimmezumm zimmezumm recefice bumm bumm bumm. Az Eszti meg a konyhában üstdobol a fakanállal … stb..) Nagyszerű variáció, ha a nótába bele kell énekelni egy előre kitalált, egészen oda nem illő szót. Például azt, hogy „vízvezeték” vagy „csőbomba” – ezeken utána hetekig nevetnek a kicsik. Ezt – mivel rólunk szól, együtt lehet énekelni –a kisebbek a nagyobbakkal együtt énekelhetik, nincs győztes, vagy vesztes, csak a jó hangulat van.  Figyeljünk, hogy szülőként magunkat is karikírozzuk ki, legyen szabad bennünket is kicsit kinevetni.  (Pl. Anyuka meg kocsit vezet, kapott hozzá két balkezet, zimmezumm zimmezumm, recefice bumm bumm bumm)

Fel lehet dobni a játékot azzal, ha a sofőr egyúttal „vezényel” is, vagyis jelzi, hogy mikor halkan és mikor hangosan kell énekelni, egyszerűen a váltó feletti kezével fel-le integethet. Ugyanígy lehet jele a mély –magas hangoknak is.
 
3. Csöndkirály! – A csönd a kocsiban az király – ugye? A csöndkirály játék arról szól, hogy ki szólal meg először. Aki elsőnek megszólal, az veszít. Nálunk szabad nevetni, kuncogni, krákogni, de nem szabad megszólalni. Elég soká bírják, de majdnem kipukkadnak a röhögéstől közben. (Igaz, mi a játék csúnyább változatát játsszuk, csak laza, erős idegzetű családoknak ajánlom! A Mátyás király Gömörbe’ kezdetű mondóka szerintem a legtöbb anyuka gyerekkorából jól ismert. Nos ez a játék ugyanaz!)

Ti mivel ütitek el az időt, ha hosszú az autós út? Ide a cikk mögé, a hozzászólásokba még több ötletet várunk!

Képek:
piqs.de: Gee - Bulli´s
piqs.de: yaeger - wohin jetzt
https://pixabay.com/hu/gyermek-fi%C3%BA-automatikus-aut%C3%B3-j%C3%A1t%C3%A9k-958459/

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12098 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x