Nem vettek fel? NO para! Figyelj!
Címlap / Otthon / Nem vettek fel? NO para! Figyelj!

Nem vettek fel? NO para! Figyelj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Néhány napja értesülhettek a felsőfokú oktatásra jelentkező fiatalok a sikeres vagy sikertelen felvételükről. A felvételizők 2/3-ad részét felvették. Nagyon jó! De az 1/3-ad részüket pedig nem. Nagy dilemma ez most a családoknak, hogyan tovább? 

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, mondja a bölcs mondás. Erre a témára vonatkoztatva kevésszer alkalmazzák, pedig ez ilyenkor a szívszorító ám, a családnak. Ott van 18-19 éves illetve 21-22 éves fiatal felnőtt és álmai a romokban hevernek. A munka pálya alkalmasság szempontjából semmiféle végzettséggel nem rendelkeznek. Tehát kezdhetnék pályakezdő állás keresőként.


Természetesen reménytelenül, hisz nincs szakképzettségük. Nagyon sok esetben pedig valóban jó tanuló, szorgalmas fiatalokról van szó. Mi legyen vele ezután? A költségtérítéses szakok bizony nem mindenki számára elérhetőek a mai gazdasági helyzetben. Középiskolai védőnőként- Családterapeutaként és Pályaorientációs tanácsadóként a tapasztalatok azt mutatják, erre a helyzetre nincsenek felkészülve a családok. A fiatalt arra kapacitálják, tanuljon, hozza ki magából a legtöbbet, mely, ha sikerül is, valamiféle láthatatlan érdekeknek kiszolgáltatva hozza meg az eredményét. Vagyis elsőként nehéz azt feldolgozni, hogy az eredményes felvételi csak részben a fiatal eredményét tükrözi. Pedig valljuk be azonnali végkövetkeztetés az alábbi lista a fiatalok részéről: nem érek semmit, nem vagyok elég jó, az eddigi munkám semmire nem volt jó, elfecséreltem az életemből 4-5 évet. Mi hát a teendő előre, hogy ne váljon depresszióssá a gyermek, vagy ne kallódjon el, az önértékelés csökkenése miatt.

A kulcs szó itt az előre tervezés
Mindig kellenek, hogy legyenek B és C és D tervek is. Ne a fiatal feje felet döntsünk e felől, hanem vele. Ez azt jelenti, hogy először is nem szabad teljes bizonyossággal azt gondoljuk, nálunk az nem fordulhat elő, hogy nem veszik fel a gyermekünket.(Ez nem jelenti, azt, hogy nem optimizmussal és nem pozitív hozzáállással kezelnénk a dolgokat.) De a teljes bizonyosság nyugalma nem szabad, hogy elvakítsa az embert.

Az „A” terv értelemszerűen a felvételi jelentkezés rangsora alapján bármelyik választott szak elnyerése. A „B” és „C” terv pedig, a Ha nem vesznek fel - terve. Ez lehet az, hogy jövőre újra megpróbálja a fiatal a jelentkezést, de közben nem tétlenkedik, hanem plusz pontokért dolgozva vagy egy újabb nyelvvizsgát tesz, vagy újabb érettségire készül fel emelt szinten.
A nem tétlenkedést is nagyon komolyan gondolom, nem szabad, hogy azt gondoljuk, jövőre ez a pontszám elég lesz. Mert nem lesz elég! A fiatal a tétlen egy éve alatt ki esik a tanulásból, a rendszerességből és utána nem tudja fel venni a versenyt a többiekkel-egyébként meg nem is veszik fel, ha nem produkál valami pluszt. Vagy egy OKJ-s végzettséget szerez, de figyelem, csakis emelt, vagy felsőfokú szintű OKJ-s vizsga az elfogadható! Illetve mely OKJ-s képzettséget a felsőfokú Intézmény megfeleltetett, vagyis célszerű erről tájékozódni előre. A „C” terv pedig, hogy szakképzésbe jelentkezik a fiatal és ezt is előre át kell tervezni, hogy milyen jellegű képzés jöhet majd szóba. A „D” terv pedig, a költségtérítéses szakra való jelentkezés, amennyiben van rá lehetőség a család és az Intézmény részéről. Természetesen itt csak a lehetőségek sora áll, nem a prioritás.A tervezés hiánya a teljes kétségbe esését hozza ki a családokból.
Megfigyelhető, hogy a szülők markánsabban vannak kétségbe esve, a sikertelenség miatt, a realitás talaján és az élettapasztalatukból eredően sokkal kilátástalanabbnak látják a dolgokat a lehetőségeket. Az elkeseredettség, düh és harag még fokozódik is, amikor a fiatalok - úgy tűnik csupán -, hogy a „nem esnek, kétségbe létben leleddzenek”, de higgyük el, őket is bántja, csak így tudják jobban elviselni a kudarcot.

Ugyanakkor tudnunk kell, hogy nekünk kell bennük is tartani a lelket és bíztatni őket és az elkeseredettségüket enyhíteni, hogy később ne legyen belőle lelki probléma. Amennyiben tudjuk, hogy gyermek a lehető legtöbbet „kihozta” magából, akkor nem szabad azzal vigasztalni, hogy ha jövőre még jobban oda teszed magad, mint most és majd akkor sikerül, mert azzal a kapcsolat és fiatal is sérül.

A szülőnek kell erősnek lenni és bátorítani a fiatalt, támogatni, mert ez igazi embert próbáló idő számukra is.

Czakóné Molnár Ágnes - Családterapeuta tanácsadó

Képek:
piqs.de: Sebastian Staendecke (ideas-ahead.de) - exam nerves
piqs.de: Manuel Plattner - Wer von denen bin jetzt eigentlich ich?
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3494 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x