Máramaros kincsei
Címlap / Otthon / Máramaros kincsei

Máramaros kincsei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Már Kodály Zoltán is szorgalmazta, hogy az igazi zsidó népzenét gyűjtsük Romániában, amíg nem lesz késő. A Klezmer Band Amerikában járt a Muzsikás Együttessel, és nagy sikert arattak ezzel a különleges florklór muzsikával. Kodály egyik tanítványa, Simon Zoltán 200 dallamot gyűjtött, és írt le. A máramarosi zsidók évszázadokon át muzsikáltak magyar falvakban, s hasonló zenét játszottak saját közösségükben is, szerepüket később a cigányok vették át. 

Sajnos, a zsidóságnak csak nyomai maradtak Máramaroson a világháború után. Simon Zoltán mondta erre: „Egy népet ki lehet irtani, de a kultúráját nem." A gondolatsort Hamar, egy öreg erdélyi zenész szavaival zárta: „Csak kétféle zene van: a jó zene igaz, a rossz hazudja magát."

A legjobbak még talán eljutottak Izraelbe vagy a nyugati világba, a többség azonban eltűnt névtelenül. Máramaros mégis hordozza az emléküket.


A zsidók már a 17. században beköltöztek a szigetre. A város a hasszidizmus központja lett. (Ma Magyarországon a Vasvári zsinagóga képviseli ezt az irányzatot.) Később egy sajátos, lengyel kultúra is társult ehhez. Valaha nyolc zsinagóga állt a városban, mára csak egy maradt. Itt volt a Sátoraljaújhelyről származó Teitelbaum hasszid dinasztia lakhelye.

Temető és épületek

A Szilágyi István utcai temetőbe a világ minden tájáról érkeznek felkeresni a csodatévő caddikok sírját. A zsinagógát 1885-ben építették, egyszerű ornamentikájú, a homlokzatán vörös sávok vannak. A Nagy Zsinagóga helyén, amelyet leromboltak a háború alatt, most holokauszt-emlékmű áll. A szabadtéri falumúzeum a város határában a hagyományos faházakat mutatja be, köztük van még kettő, ami egykor ott élő zsidók háza volt.

Nobel-díjas író
Elie Wiesel itt töltötte gyermekéveit. 1986-ban kapott Nobel-béke-díjat. Az ő regényeiből megismerhetjük egy felvilágosult, szerető zsidó család mindennapjait. Szülei boltot tartottak fenn, ő maga imádságnak és tanulásnak szentelte ifjúkorát.

Otthon jiddis nyelven beszéltek, de jól tudott magyarul, édesapja hatására héberül is megtanult írni, olvasni, beszélni. Olvasta a korabeli héber irodalmat, valamit a Tórát és a Talmudot. Családja egy része túlélte a holokausztot, mindnyájan Amerikába vándoroltak ki, Elie 1961-ben lett amerikai állampolgár.

Minthogy a II. világháború alatt Magyarország egy időre visszakapta Máramaros-szigetet, Elie Debrecenben és Nagyváradon végezte középiskoláit. 1944-ben Auschwitzba, Monowitzba, Buchenwaldba deportálták. Összesen tizenegy hónapot töltött koncentrációs táborokban. Az éjszaka  című regényében ír erről.

Wieselék háza
Wieselék háza ma múzeum Máramaroson. A ház berendezése ma is az egykori zsidó életformát mutatja be. Amikor megnyitották, hazajött Wiesel, és 2002-ben Ion Iliescu elnökkel együtt vettek részt az ünnepségen. Bíztatta az ott élőket, faggassák ki az öregeket, ők hogyan élték meg, hogy szomszédaikat elhurcolták. És a gyerekek is meséljenek majd egykor egy öreg zsidóról, aki hazajött, hogy felidézze gyerekkorát.

Múzeumok
A Néprajzi Múzeum mellett itt van Románia leghirhedtebb kommunista börtöne is, ami most a kommunizmus áldozatainak múzeuma. Itt raboskodott Márton Áron katolikus püspök. Vallásos földműves családból származott, Kolozsvárott az egyetemisták lelkiatyja volt. Megalapította és szerkesztette az „Erdélyi Iskola" c. pedagógiai folyóiratot. Mint a Katolikus Népszövetség igazgatója az erdélyi katolikusok lelki vezetője lett. Kolozsvári plébános, főesperes és székesegyházi kanonok. XI. Pius pápa 1938-ban kinevezte gyulafehérvári megyéspüspöknek. 1939-ben Andrea Cassulo  nuncius szentelte püspökké Kolozsvárott. Ő tiltakozott először a magyarországi zsidók üldözése ellen. 1949-ben letartóztatták. Végigszenvedte Erdély szigorú börtöneit. Kiszabadulása után, egy tollvonással megszüntette a békepapi mozgalmat. A kényszerlakhely megszűnése után szabadon kormányozta egyházmegyéjét.

2008 óta Márton Áron nevét viseli a Szent Gellért Lovagrend Erdélyi Tartománya. A csodálatos Máramarosi hegyek hasonlóan nagy történelmi személyiségek lelkét hozdozzák, és tanítják a következő generációt helytállásra.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4694 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x