Megéri a befőzéssel bíbelődni?
Címlap / Otthon / Megéri a befőzéssel bíbelődni?

Megéri a befőzéssel bíbelődni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Bár az időjárás már kétségtelenül őszire fordult, a piacok pultjai még roskadoznak a nyár kincsei, a gyümölcsök és a zöldségek halmai alatt. Ne gondoljuk, hogy rengeteg időnk és pénzünk megy el, ha befőzésre adjuk a fejünket. Télen hálát adunk majd a sok finom üveg lekvárért, egészséges gyümölcsléért és vitamindús házi lecsóért, a télire való eltevés pedig mindössze néhány délután alatt megvan. 

A házi lecsóba azt teszek, amit én akarok
Nekem az augusztus- szeptember a legzsúfoltabb a befőzés terén. E két hónapban tesszük el a sok finom lecsót, amit télen nagyon jó felbontani. Sima lecsó, padlizsános lecsó, babbal együtt eltett lecsó, töklecsó – soroljam még? De most főztünk be több tíz üveg finom paradicsomitalt, sült paprikát, nyersen eltett darált paprikát. Miért? Mert egy kanál paprikapép több C-vitamint tartalmaz, mint öt citrom leve.

Hogyan tároljunk ételt télire?
Már több mint negyven éve minden ősszel két adag Vegetát teszek el magamnak, s az a következő őszig nekem elegendő. Ládába, homokba még azért teszünk zöldségeket, hogy frissen is tudjunk enni. Mennyire finom a kis cserépdézsából fogyasztani a savanyú káposztát, a brassói savanyúságot. Ugyancsak szeretjük a vizes uborkát, vagy a különböző savanyúságokat (teljesen ecet nélkül, tejsavas erjesztéssel, egészségesen).


Akinek valamennyire is van lehetősége elrak­tározni dolgokat, még városi embernek is, érdemes kimenni falura s vásárolni különböző gabonát. Táro­l­hatjuk egy előszobai szekrényben vagy a pincében, hogy majd felhasználás előtt, házimalommal őröljünk belőle egy-egy keveset. Teljes kiőrlésű búzából készült kenyérből nem lehet egy fél kenyeret megenni egyszer­re. Energiánk és ellenálló-képességünk sokkal erősebb lesz, mint ha a fehér lisztből készülteket fogyasz­tottunk volna.

Befőzés cukor nélkül?
1991-ben adtam ki először a „Befőzés cukor nélkül?” címre hallgató könyvemet, melyben  ecet és egyéb tartó­sítószer nélküli recepteket adok közre. A receptek népszerűségét bizonyítja, hogy azóta több kiadás is elfogyott. Íme, egy kis ízelítő az egészséges receptekből.

Lassan a barack, szilva, körte, vagy almalekvá­rok főzési ideje is itt van. A gyümölcsöt, összeturmixolt állapotban, egy nagy lá­bas­ba, alacsony láng­ra állított sütőbe teszem, s hagyom megfőni,  (befedve),­ s nem töltöm az időmet a kavargatással. Ha kész van, kevés mézet téve hozzá, a tűzhely tetején, pár percig össze­főzőm, forrón üvegekbe, majd szárazdunsztba rakom. Ugye nem is kell hozzá sok idő, s tudjuk, mit tettünk az asztalra. A szilvából lekvár, kompót vagy rostos lé készül, ahogy a birsalmából is – ez utóbbi nagyon jó hatással van csontrendszerre.

Aszalás
Előve­szem az aszalógépet is, s körtét, almát, szilvát aszalok rajta, s teszem két literes csavaros üvegekbe. Még a következő év áprilisában is ehetünk majd belőle. Finom a körte-alma-szilva vegyes lekvár is, télen kenyérre vagy gombócba.



Házi szüret

Szép szőlőlugasunk van, a szüretelést csak október vagy november elején végezzük. Tavaly egy részét felkötözve tettük a padlásra, a másik részéből finom rostoslevet készítettünk, melyek magas szőlőcukor tartalmukkal szív­erősítők is.

Számoljunk! Időt és pénzt is spórolunk
A termés döm­pingjében mindent olcsóbban meg lehet venni. (Direkt nem azokról írok, akiknek meg is terem valamennyi.) Hetente beütemezünk egy délutánt a csa­lád­dal együtt a bevásárlásra, majd a befőzésre. Üve­ge­ink szépen sora­koznak,  lassacskán gyarapodnak a polcon. Júni­us­tól-októberig havonta négy napot nagyon is megéri erre rászánni.

Most számolják össze egész évre lebontva, hogy mennyi időt töltenek a bevásárlással, valamint a bevásárolt zöldségekből, vagy gyümölcsökből eredő ételek elkészítésével? S télen mennyivel drágábban vásárolnak? Összeadták? Most azt is vegyék figyelembe, hogy mennyivel egészségesebb a saját készítésű kompót, rostos ivólé, lecsó, lekvárok és egyebek.

Arról nem is beszélve, micsoda öröm lesz majd a  közös családi munka eredményeként  elkészült finom  kompótok, rostos ivólevek, lekvárak, lecsók felbontogatása és elfogyasztsáa a hideg téli napokon.

Bokor  Katalin

Részletek az  Egészség minden napra c. könyvemből.

Képek:
piqs.de: Kahless the unforgettable - Sirup & Marmelade
piqs.de: Knipsermann - Wir sind gesund!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4896 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x