Kecó olcsón? A nagy passzívház átverés!
Címlap / Otthon / Kecó olcsón? A nagy passzívház átverés!

Kecó olcsón? A nagy passzívház átverés!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Ki ne álmodozna néha arról, hogy a rezsi költségeket megspórolja és az árából nyaralni megy vagy valamilyen különleges eseményre költ. Napjainkban, amikor egy ruházati termék fillérekért is megszerezhető, észre kell vennünk, a legdrágább éppen az, amire a legnagyobb szükségünk van, az egészséges, minőségi ételek, és otthonunk fenntartása - ezek költségei az egekbe szöknek. Ha merünk kicsit dacolni a világ járásával, akkor autonóm otthonban gondolkodunk. Ma megismerhetjük, mi is ez valójában. 

Amin spórolhatsz: vegetáció helyett, színvonalas életvitel
A spórolás nem pusztán pénztárcánkat segíti. Gondolhatunk persze a pénzre, de hosszabbtávú motivációkat is kereshetünk, például a környezet tudatos használatát. Lehet valaki annyira tehetős, hogy a leghalványabban nem érdekli vízfogyasztásának mértéke, vagy a fűtésalapanyagok végtermékeinek sorsa, a nemtörődömség ebben az esetben öngól, aminek már nem unokáink, hanem közvetlenül gyermekeink isszák meg a levét.

Ha szeretnénk, hogy életünk a puszta számlakiegyenlítéseken és vegetáción túl valami többről is szólna, akkor vagy pofátlanul sokat kell keresnünk, ami nem feltétlenül áll összhangban a munkánk által termelt értékkel, esetleg vásárra is kell vinnünk a bőrünket érte, vagy kénytelenek leszünk meghúzni a nadrágszíjat. A megtakarításokból származó gazdagság valójában a kivitel és bevitel egyensúlyából jöhet létre.

Passzívház: ami az, és ami annak látszik
Otthonunk fenntartása és a táplálkozás természetesen még csak a Maslow-piramis alja. A magasabb célokért és vaskosabb értelemért tennünk kell. Ehhez érdemes egy jól működő és hatékonyan kialakított otthonban laknunk. Az ökológiai épületek és az úgynevezett passzívházak korunk kedvelt termékei. Sokan vágynak környezettudatos életvitelre és arra is, hogy az emberi szervezetre valóban egészséges körülmények között élhessék le mindennapjaikat. A passzívházak lényege, hogy olyan technológiával készülnek, amelynek a bevitele mindössze a hasznos, értelmes energia bevitel, a felesleges kivitele pedig a nullához konvergál.
 

Passzívház

A valódi passzívház lényege hogy hőmegtartó képességekkel rendelkezik, alternatív forrásokból meríti (nagyobb részt) az elektromos energiát és lehetőség szerint okosan bánik a vízzel is. A megfelelő hulladék-, és szennyvízkezelés szintén alapkövetelmény. A passzívház lényege abban rejlik, hogy míg a bevitelt a lakók igényei szerint alakítjuk, addig a kivitelt, vagyis a felesleges energialeadást szabályozhatjuk. Megfelelő technológiákkal, pl. hővisszanyerős szellőzővel, azt is elérhetjük, hogy a ház ne egy bezárt, befüllesztett kocka legyen, hanem éljen és lélegezzen, de ne adja le feleslegesen a megszerzett hőt és energiát. A tudomány és technika vívmányait a zöld elvek alapján nem száműzzük, hanem átalakítjuk, ún. szelíd technológiákat alkalmazunk.

Fontos ez azért, mert így az energiafelvétele is csökkenhet, és azért is, mert így lássuk be, a szolgáltató szervek felé jóval kisebb összegeket kell befizetnünk. Egyszóval függetlenedhetünk, és megteremthetjük otthonunk bizonyos fokú autonómiáját. Nem függünk már olyan mértékben a gázáremeléstől, az áramkimaradástól sem. Nyugodt szívvel állíthatjuk magunkról, hogy a politikai zivatarok már kevésbé kígyóznak be életünkbe, fészkünkbe.

Fricska a világnak – autonóm épületek
Az autonóm ház a jövő otthona, amely megadja az embernek a környezetétől való függetlenség lehetőségét, és anyagi hatékonysága miatt a szabadság és a minőségi élet érzetét. Fontos azt is látnunk, hogy a ház bár nem tisztán „kukoricacsuhéból” épül, borzasztóan környezetbarát megoldás. Az otthon elemeinek legyártása során keletkezett környezeti kár csak töredéke annak, amit egy épület az évtizedek során az energiafelhasználásával a természetből kikanalazni képes. A passzívház a hatékony energiafelhasználás miatt – állíthatjuk – a leginkább segíti a környezet védelmét, így azok is bátran beruházhatnak egy ilyenbe, akik aggódnak a saját maguk által keltett romboló hatások miatt, akik elvi alapon is vigyáznának a természetre.

Meg amivel nagyon átvertek…
A legtöbb ökológiai házzal a baj csupán az, hogy bár állíthatják róla, nem passzívház. Ha nem megfelelő technológiát alkalmazunk, befülledhet és bepenészedhet, az ablakon vaskos cseppekben csordogálhat le a vízgőz, vagy tapasztalhatjuk, a fűtésszámlánk az éves 14.000 Ft helyett akár havi 35.000 Ft is lehet. A befektetés megtérül, hogyha valóban megfelelő szakemberrel készíttetjük őket és hajlandóak vagyunk az építéskor megfelelő összeget rászánni.
30 millió forintból már lakható passzívház épülhet, olyan, ami rendelkezik a németországi passzívház tanúsítvánnyal is. Azt gondolnánk egyszerű megszerezni egy oklevelet, ez a minősítés azonban szigorú szabályokhoz kötött. Az építész, a mérnök segédprogramok segítségével már az épület készültekor pontosan kiszámíthatja, megoldásai mennyire energia-hatékonyak. Ahol az energiafelvétel és leadás aránya nem a megfelelően szűk intervallumon belül mozog, nem állíthatjuk, hogy passzház.

S bár ma is sokan azt hiszik ilyenben élnek, valójában mindössze 5 db található Magyarországon!
A többi ház mindössze alacsony energiafelhasználású épület, az ilyenek, a belső berkek rossznyelve szerint, valójában elrontott passzívházak.
Természetesen már ez a kategória is nagy előrelépés a hagyományos épületekhez képest, de ha igazán költséghatékony megoldásban gondolkodunk, akkor a passzív szóról jó, ha nem a hegytetőn passzívan ácsorgó villára gondolunk, hanem működésében autonóm épületre. 

Valódi passzívház, messziről felismered – a tanács is ingyen van
Hogyha kíváncsiak vagyunk, miből épül egy ilyen épület, környezetbarát otthont szeretnénk, egy beruházással kívánunk évtizedekig spórolni, és azt szeretnénk, hogy a féltanult „passzívház” építők akaratlanul is ne vágjanak át bennünket otthonunk építésével, jó ha személyesen, laikusként is érdeklődünk. A mai napon 13 órakor kerül átadásra az 5. passzívház tanúsítványa a BNV-n ("A" pavilon 103-C standja - Autonóm Ház). Az épületről szakemberek és amatőrök is bátran kérdezhetnek. Akkor is érdemes megnézni az alapanyagokat, megismerni a megoldásokat, hogyha még csak az álmodozás fázisában vagyunk, az előrelátás, tervezés itt ugyanis a legfontosabb szempont. Az épületről az ünnepélyes átadás után is tudakozódhatunk, úgyhogy kalap, kabát, kalandra fel…

http://www.passzivhaz.info.hu/passzivhaz/blog/

Fodor Kata

Passzívház Konferencia - Benécs József előadása

Passzívház konferencia from Magyarenergia on Vimeo.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9337 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x