Használj egészségbarát tisztítószereket!
Címlap / Otthon / Használj egészségbarát tisztítószereket!

Használj egészségbarát tisztítószereket!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-10

A tisztítószerek piaca óriási üzlet, de nem a fogyasztónak, pláne nem a környezetnek. Az agyonreklámozott, patikatisztaságot ígérő csodaszerek tele vannak agresszív hatóanyagokkal, amelyek közül sok rákkeltő, fejlődési rendellenességeket okozhat a gyermekekben és számos más betegség kialakulásában is szerepet játszhatnak. Ráadásul a használat után a csatornába öntve komoly károkat okozunk vizeinknek, az élővilágnak, a talajnak. Szerencsére számos olyan környezetbarát alternatíva létezik, ami hatékonyságban felveszi a versenyt a szuper folteltávolító és baktériumölő termékekkel, és a pénztárcánkat is hatványozottabban kíméli. 

A piac folyamatosan bővül – a környezet és az egészségünk rovására
Habár a gazdsági válság a háztartási tisztítószerek piacát is érintette- mint az a Nielsen piackutató intézet adataiból kiderül -, 2009-ben így is összesen 20 milliárd forintot költöttünk különböző tisztítószerekre. A gyártók folyamatosan ontják a takarítást újra és újra forradalmasítani hivatott termékeket, így az utóbbi években a tisztaságra vágyó fogyasztó eszköztára többek között előre nedvesített felmosórongyokkal, eldobható WC-tisztító rendszerrel, és persze évről évre a tavalyinál is sokkal gyorsabban, erősebben, jobban tisztító szerekkel bővült.

A kíméletlen tisztításra kialakított vegyszerek, vegyi anyagok egyre komolyabb károkat okoznak a vizeinkben, a talajban, a kiürült flakonok pedig a szeméthegyeket is növelik. Már azzal is teszünk valamit a környezetünkért, ha az utántöltős csomagolást választjuk.

Sokkoló szeméthegyek


Apró ötletekkel is felvehetjük a harcot a makacs foltok ellen

Ha lakásunkat környezet- és egészségbaráttá kívánjuk tenni, használjunk minél kevesebb szintetikus vegyi anyagot. A tisztítószer kiválasztásánál a két legfontosabb alapelv: a víz alapú tisztítószerek, festékek, lakkok stb. használata oldószer alapúak helyett, illetve szerves anyagok használata esetén a növényi eredetűek választása a kőolajipari származékokkal szemben.
Ez utóbbiak az élővízbe kerülve jóval lassabban bomlanak le, mint a növényi származékok. Néhány közönséges, de hasonlóan hatásos konyhai alapanyaggal kiválthatjuk ezek legtöbbjét.

- A hypo vagy más szintetikus fertőtlenítők helyett, használjunk természetes savakat: ecetet, citromot, bóraxot.

Citrom - hatékony tisztítószer

- A klórozott hatóanyagokat és foszfátokat tartalmazó edénytisztító szerek kiváló alternatívája a konyhasó és a szódabikarbóna.
- Ugyancsak edények súrolására az egyik leghatékonyabb környezetbarát módszer a dörzsiszivacs és a kézi erő.
- A mosószóda remek alternatívája bármelyik intelligens mosópornak, és a makacs foltokat is eltávolítja.
- Illatosításra a légfrissító spray-k és egyéb illatcsodák helyett használjunk füstölőt, potpourrit, illóolajokat – ezek ráadásul különféle gyógyhatással bírnak, hangulatjavításra is kiválóak. A vécében egy szál gyufa elégetése tökéletesen elűzi a kellemetlen szagokat!
- Az eldugult lefolyót maró vegyszerek helyett sós ecettel vagy mosószódával érdemes kitisztítani. A legegyszerűbb természetesen a megelőzés: használjunk szűrőt.
- Az olajos, zsíros edényeket először egy erre rendszeresített ronggyal töröljük ki, így kevesebb mosogatószerre lesz szükségünk.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete
Képek forrása: piqs.de
Bomenius: Waschtag im Spreewald
naliha: Zitrone
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4908 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x