Nyelvvizsga kontra nyelvtudás - Mire elég az iskola?
Címlap / Otthon / Nyelvvizsga kontra nyelvtudás - Mire elég az iskola?

Nyelvvizsga kontra nyelvtudás - Mire elég az iskola?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Kell a nyelvvizsga, ezt mindenki tudja, akár diplomához, akár egy állásinterjún ez az első szűrő, így ma már nem lehet kikerülni. Vajon felkészültünk arra, hogy gyakorlatilag a mai diákok többségének aktív nyelvtudással kell rendelkeznie? Úgy tanítják gyermekünket az iskolában, hogy le tud nyelvvizsgázni, ha akar? 

Sokat hallani a gyerektől szeptember közepén, hogy túl sok az anyag, főleg, ha idegen nyelv tanulásáról van szó. Évek óta tudni, hogy a vakáció hosszúsága miatt a diákok elszoknak a tanulástól, nem nagyon emlékeznek a korábban tanultakra, mindez az idegen nyelvek tekintetében kiemelten tapasztalható.

A nyelvvizsga nem tükrözi a valós nyelvtudást?
Sajnos az idegen nyelvből kapott érdemjegy nem feltétlenül tükrözi a valós nyelvtudást. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a rossz jegyekkel rendelkezőknek nem kell lemondaniuk arról, hogy gyermekük valaha is jól beszél majd egy idegen nyelvet, másrészt az ötösöknek sem szabad hátradőlni, ugyanis a középiskolában tapasztalt elvárások sok esetben messze elmaradnak a későbbiekben igényelt tudástól, azaz a minimum középfokú nyelvvizsgától.


A gyerekeknek nincs reális képük a saját tudásukról

„Sajnos kijelenthető, hogy a gyerekek nem látják magukat reálisan, ami a felvételi és érettségi évéhez közeledve még inkább jellemzővé válik, ami komoly csalódáshoz vezethet. Mindenképpen azt tanácsoljuk a kedves szülőknek, hogy a tanárok véleményét elegyítsék a diákok meglátásaival, és így ítéljék meg a szükséges teendőket!” – mondja Tóth Béla, a Diaktanito.hu nyelvoktató portál vezetője.

Sok gyerek – kevés lehetőség
Nem lehet egyénre szabott házi feladatot adni a nyelvórákon, hogy minden tanuló abban fejlődjön, amire neki szüksége van, a pedagógusoktól a kapcsolódó többlet munkamennyiség nem várható el. Mindemellett kiemelendő, hogy egy átlagos osztályban nincs lehetőség, hogy minden diák minden órán megszólaljon legalább két mondatot az adott nyelven, ez maximum 10, esetleg 14 fős csoportokban megoldható, viszont ez így az óra nagyobb részét elviszi.

Marad a lutri a nyelvvizsgánál?
Manapság egy középfokú nyelvvizsga díja 30 000 forint körüli összeget tesz ki, ami nem kis összeg, hogy a diákok csak úgy próbálkozzanak, remélve, hogy a következő majd sikerülni fog.

Fakultáció kontra alapóra
11. és 12. évfolyamon van lehetősége a diákoknak fakultációra járni idegen nyelvből (is). A „fakt” lényege, hogy az alap 3 nyelvórához fel lehet venni még heti két órát. Ez kiválóan hangzik, így sokan teszik ezt meg. Fel kell hívni azonban a szülők figyelmét, hogy a plusz órák sem jelentenek feltétlenül garanciát: van több iskola, ahol a nagy jelentkezői létszám miatt 20 fő körül van az emelt szintre járók száma, illetve sok esetben külön tanár tanítja az alap- és az emelt számú órákat. Ez abban az esetben jelent komoly problémát, ha a pedagógusok nem tudják összehangolni az anyagot és az egyik órán megtanulja a diák, amit három óra múlva a másik nyelvórán tanítani fognak neki.Elégtelen a szabályozás is

Az alapórának a középszintű érettségire, míg a fakultációnak a középfokú nyelvvizsgára kellene felkészítenie, gondolhatnánk, de a tapasztalat azt mutatja, hogy még intézményeken belül sincs belső szabályzatban elfogadott minimum, például 10.-es korban az alapfokú nyelvvizsga szintjére kell eljutni. Minden pedagógusnak kötelező tanmenetet íri, de az esetek nagy számában ezt nem kéri számon senki, vagyis ezek a dokumentumok leginkább az asztalfióknak készülnek.

Kell a komoly számonkérés – a gyerek érdekében
„A középiskola elején a gyermekek annak örülnek, ha a nyelvórán (sincs) komoly számonkérés, majd az utolsó évben és az egyetemi időkben szembesülnek azzal, hogy mekkora gondot okoz ez. Rövid, vagy középtávon megoldást jelent diáktanítót fogadni, és nyelvvizsgára vagy érettségire felkészülni, de hosszútávon a nyelvoktatás minőségének emelése, illetve rendszerének újragondolása szükséges” – hívja fel a figyelmet Tóth Béla az átfogó intézkedések szükségességére.

Képek:
piqs.de: Helvetica - Buch
piqs.de: Sebastian Staendecke (ideas-ahead.de) - exam nerves
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2783 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x