A jó szülők 3 legfontosabb tulajdonsága
Címlap / Otthon / A jó szülők 3 legfontosabb tulajdonsága

A jó szülők 3 legfontosabb tulajdonsága

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

Minden korban változnak a nevelési elvek és az ideális szülőről vallott elképzeléseink, amelyek természetesen nagymértékben egyéni színeket is öltenek. Mégis van három olyan ismérv, ami biztosan jobb szülővé tesz téged is.  

Az előző cikkem a gyerekekről szólt, akkor szóljon ez most a szülőkről. Lehet rajta persze vitatkozni, hogy valóban és egészen biztosan ez a legfontosabb 3 tulajdonsága annak, akit a szó legjobb értelmében jó szülőnek tekinthetünk. Nem is a sorrend a lényeg - de ezt szerintem Te is érezni fogod, ha elolvasod ezt a cikket. Egyébként van gyereked?

1. A jó szülő nagyon jól ismeri a gyerekét.
Egy normális apuka vagy anyuka mindig tudja, hogy a gyerekének
  • mi az, ami fontos
  • mi az, ami örömet okoz
  • mik a céljai
  • milyen a kapcsolata az emberekkel
  • miben szorul segítségre
  • mihez van különösen jó érzéke
  • mik a félelmei
  • mik a vágyaiTe mennyire ismered a gyerekedet?

Egyszóval úgy kell ismerned a gyerekedet, mint a tenyeredet. Tudnod kell, mi történik vele, mik a legnagyobb problémái és mikor érzi jól magát. Ha az idejének felét egy számítógépes játékkal tölti, mielőtt lebeszélnéd róla, próbáld ki te is a játékot! Hogy miért? Mert így megtudod, mi benne a pláne, mi az, amit szeret, és így fel tudsz neki kínálni valamit, ami hasonlóan izgalmas, ugyanakkor a külvilág felé is nyit. Egyébként pedig néhány számítógépes szerepjáték lehet kifejezetten hasznos - megfelelő mértéket tartva. A játék fontos! Nem csak a gyereknek. Te szoktál játszani?

Figyelj tehát oda a gyerekedre! Ha nem ismered őt eléggé, az rontja a kapcsolatotok minőségét.

2. A jó szülő időt tölt a gyerekével

Vannak helyzetek, amikor a körülmények miatt keveset találkozol a saját gyerekeddel. Ha a gyereked most lesz 30, akkor ez már megbocsátható, de akkor is a gyereked. Ha kisebb, még az a gyerek-féle gyerek, és Te csak pár órát vagy vele, mert a munka, a pénz, a felelősség, a megélhetés, akkor az előtted álló bazi nagy fától a világ leghatalmasabb dzsungelét sem vennéd észre. Vannak nehéz helyzetek, ezért ideiglenesen, szükséghelyzetnek tekintve elmegy az is, ha alig látod a gyereked. Ha azonban már egy éve tart a szükséghelyzet, akkor kezdj el gondolkozni valami kreatív megoldáson!

Szóval tölts vele annyi időt, amennyit csak tudsz
Többet nem kell. De ez még nem minden. Ha napi 8 órán keresztül lesi valaki a gyerekével a tévét, akkor rendesen el van tévedve. Az együtt töltött idő minősége ugyanis legalább annyira fontos, mint a mennyisége. Ha csak 3-4 órád van, amikor együtt lehetsz a fiaddal vagy a lányoddal, lehetőleg ne akkor telefonálgass (igen, van olyan, hogy csörög a mobil, és nem veszed fel), ne akkor tévézz, ne akkor dolgozz! Ez nem azt jelenti, hogy 8 óra legó izomból, egyáltalán nem erre gondoltam. Abból egy is elég. De ha pl. főznöd kell, vedd rá, hogy főzzetek együtt. Egész apró kortól számíthatsz a kreatív segítségre. Ha boltba kell menned, együtt menjetek. Ha elutazol, vidd magaddal. Ugyanez fordítva is működik. Ha tanulnia kell, segíts neki, ha vizsgázni megy, kísérd el, ha biciklit szerel, szállj be Te is. Ne legyetek külön csak azért, mert mindegyikőtök csak a maga dolgával törődik. De ne vidd túlzásba, semmi szükség rád az első randin!

3. A jó szülő mindig a gyereke mellett áll
Csináltál már őrült nagy baromságot? Én igen. Szerintem mindenkivel megesik. Szóval az ember néha akkora hülyeségeket elkövet, hogy azonnal tudja, rendesen melléfogott, de akkor már nem lehet visszacsinálni. Nincs is ezzel semmi probléma, az ilyen esetekből legtöbbször sokat tanulhatunk.
 
 

Éppen ezért teljesen mindegy, mit tesz a gyereked, neked mindenféleképpen mellette kell állnod és kitartanod, ameddig csak lehet, meg még egy kicsit tovább is. Ez nem azt jelenti, hogy azonosulnod kell minden gondolatával, de csakis úgy akard őt megváltoztatni, hogy előtte elfogadod olyannak, amilyen. Épp ez a lényege a szülői szeretetnek, hogy a gyereknek semmit sem kell bizonyítani vagy produkálni ahhoz, hogy szeresd őt. Azért szereted őt, mert van. Ez akkor is így van, ha közben elvárásaid vannak vele szemben, vagy megtiltasz neki dolgokat. Ez akkor is így van, ha haragszik rád, vagy hazudik neked.

Alkalmazd ezt nagy dolgokban, és segítsd őt a nehéz helyzetekben. Ne a múltat hánytorgasd fel, és ne a jövőn törd a fejed. Ugyanilyen fontosak a mindennapi apró helyzetek. Ha béna és drága ruhát vesz, és erre maga is rájön, akkor a “kellett neked, fiam, most legalább egy életre megtanultad, hogy...” kezdetű dühroham helyett sokkal hasznosabb, ha elmész vele, és együtt becserélitek egy jobb darabra.

Ja igen, és még valami: nem az a lényeg, hogy anya vagy apa vagy. Vannak különbözőségek, de nincsenek mentségek. Ezek a dolgok mindenképpen érvényesek minden szülőre.
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 12988 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x