A te gyereked mit tud a pénzről?
Címlap / Otthon / A te gyereked mit tud a pénzről?

A te gyereked mit tud a pénzről?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-01-28

A pénzügyi ismeretek oktatását és terjesztését nem lehet elég korán kezdeni, hiszen már az általános iskolás gyerekek is kapnak néminemű zsebpénzt, amit beoszthatnak. Ennek kapcsán lehet és kell is mielőbb elkezdeni a pénzügyi ismeretek tanítását, az öngondoskodásra és a felelősségteljes gondolkodásra nevelést.  

A fiatalok oktatásán belül elsődleges szempont a mindennapi pénzügyekben való eligazodás és az okos pénzügyi döntések meghozatalának elősegítése. A K&H által indított országos tudásverseny során a kisiskolások számot adhatnak pénzügyi tudásukról, de díjban nemcsak a diákok, hanem az iskolák és a pedagógusok is részesülnek majd.

„Fontosnak tartjuk, hogy a felnövekvő generáció, a jövő társadalmának tagjai mielőbb elsajátítsák az alapvető pénzügyi ismereteket annak érdekében, hogy felnőttként természetes legyen számukra a pénzügyekben való eligazodás, tudatosabban hozzák meg gazdasági vonatkozású döntéseiket, és ezáltal is teljesebb életet élhessenek. 2009-ben az általunk szponzorált Ez kész! Pénz! című pénzügyi okatató rajzfilmsorozatot jutattuk el a magyarországi általános iskolák számára, valamint egy videó-készítési versenyt is meghirdettünk, ami szintén a pénzügyekhez kapcsolódott. A verseny és a rajzfilm sikere láttán úgy döntöttünk, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére is folytatjuk a fiatalok pénzügyi nevelését, ami nemcsak a K&H, hanem az egész társadalom érdeke is.” – mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.


A többfordulós versenyben, mely a napokban indult, az Ez kész! Pénz! rajzfilmsorozat által ismertetett pénzügyi tudnivalók köszönnek vissza.  A 3-5 fős csapatok alsós és felsős kategóriában versenyezhetnek, az első forduló során 4 feladatot kell megoldaniuk és beküldeniük 2010. december 10-ig. A második forduló 2011 februárjában indul, ahol regionális elődöntőkben, majd májusban a budapesti döntőben kell bizonyítaniuk a csapatoknak pénzügyi tudásukat. A feladatok mindegyike kötődik a pénzügyekhez, melyek között kvízkérdések; gyakorlatias feladatok; háztartási, pénzügyi feladványok is szerepelnek; sőt a gazdasági válság, mint téma is előkerül a verseny során.

Fontos a korai szemléletformálás
„Nagy örömmel teszek eleget ennek a felkérésnek, hiszen egy olyan országos versenyről van szó, amely játékos formában ösztönzi a gyermekeket arra, hogy már fiatal korban gyakorlatban használható ismereteket szerezzenek a pénzügyek terén. Nagyon fontosnak tartom a korai szemléletformálást, amely az egyéni tájékozottságra, az információk, ismeretek széles körű elsajátítására helyezi a hangsúlyt, hiszen a tájékozott fogyasztói döntéshozatal a hatásos verseny egyik alapvető feltétele.” – mondta Dr. Balogh Virág.A pénzügyek oktatása csak iskolai keretek között valósítható meg megfelelően?

„A felnövő generáció pénzügyekben való jártasságának kialakulásában, fejlesztésében meghatározó szerepe van a család mellett az iskoláknak is. Csak az iskolai oktatás keretein belül biztosítható ugyanis, hogy a pénzügyi alapismeretek társadalmi, vagyoni, jövedelmi, képzettségi és egyéb különbségektől függetlenül mindenkihez eljussanak, és a jövő nemzedék a pénzügyek terén is megfontolt, tudatos döntéseket tudjon hozni.
Magyarországon a gazdasági-pénzügyi ismeretek oktatása azonban eddig csak szórványosan épült be az iskolai gyakorlatba, és széleskörű elterjedése várhatóan hosszabb idő alatt, fokozatosan valósul meg. Az állami, üzleti és a civil szféra különböző szereplői  már eddig is tettek lépéseket a változások felgyorsítása érdekében, ugyanakkor további kezdeményezésekre is szükség van, melynek fontos eleme lehet a tudásverseny is.”
– mondta Szalay György, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Kultúra Központ vezetője.

Öngondoskodás és pénzügyi felelősség legyen az új minta gyerekeknek

„Mint felelősséggel gondolkodó ember, fontosnak tartom, hogy olyan produkciók létrehozásán dolgozzak, amelyek társadalmi szinten tudatformáló hatással bírnak. A magyar társadalom pénzügyi kultúrájának fejlettségi szintje meglehetősen alulmúlja az úgynevezett nyugati társadalmak fejlettségi szintjét, az öngondoskodás szükségessége és a felelős döntéshozatal szükségszerűsége a mai napig nem elfogadott hozzáállás Magyarországon. És természetesen ezt a viselkedésmintát követik a gyermekek is. Meggyőződésem, hogy a tudatformálásnak, az ismeretterjesztésnek és az oktatásnak óriási szerepe van abban, hogy a felnövekvő generáció már egy újfajta, önálló és felelősségteljes szemléletet tegyen magáévá. Ezen cél megvalósításában teljesít be jelentős szerepet jelen vetélkedősorozat.” – mondta a versennyel kapcsolatban Kohári Edit.
„Az emberek egyéni pénzügyi felelőssége hatalmas, amire a pénzügyi válság még jobban felhívta a figyelmet. Ilyen és hasonló programokra van szükség ahhoz, hogy a felnövekvő generáció tudatosabban nézhessen szembe a gazdasági kihívásokkal.” – tette hozzá Bíró Pál.


Az online forduló feladatai, valamint a részletes versenykiírás a www.kh-ezkeszpenz.hu weboldalon található.

Az első forduló legjobb pályamunkáinak kiválasztását és a döntő zsűrizését Dr. Balogh Virág, a Gazdasági Versenyhivatal, Fogyasztóvédelmi Iroda vezetője, Szalay György, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Kultúra Központ vezetője, Bíró Pál, az R-time ügyfélkapcsolati igazgatója és Kohári Edit, a Frame Film Kft. ügyvezető igazgatója végzi majd.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2156 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x