Sokkoló felvételek: az állatkínzás igazi arca
Címlap / Otthon / Sokkoló felvételek: az állatkínzás igazi arca

Sokkoló felvételek: az állatkínzás igazi arca

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

Elgondolkodtál már azon, hogy a samponod, fogkrémed vagy a sminkszereid hány ártatlan állat életébe kerültek? A kozmetikai vagy gyógyszercégek többsége vagy maga végzi az állatkísérleteket, vagy fizet az adatokért: az eredmény ugyanaz. 

A gyógyszerészeti vagy kozmetikai célokat szolgáló állatkísérletek laboratóriumi körülmények között zajlanak, többnyire kifejezetten erre a célra kitenyésztett állatokon, akiknek egy sor különböző előírásnak kell megfelelniük. Ennek oka a kísérlet mérhetősége, összehasonlíthatósága és a tesztelt készítmény sztenderdizálása.

„A kísérletek során az állatokat többnyire lefogják valamilyen bilincs vagy szerkezet segítségével, és a testükre erősített különböző érzékelő műszerekkel mérik a szervezetükben végbemenő változásokat. Az állatot csak akkor érzéstelenítik, ha ez a vizsgálat eredményét nem befolyásolja. A vizsgálandó anyagot erőszakos etetéssel, csövek segítségével juttatják az állat bélrendszerébe, vagy testnyílásain keresztül viszik be az anyagot, esetleg felsértik a bőrét. Létezik ezen kívül a viviszekció, azaz az élveboncolás módszere is.” – derül ki az Állatbarát
Alapítvány beszámolójából.

Az állatkísérletekkel tesztelik például a toxicitást, vagyis, hogy az adott szer mennyire mérgező, illetve mi belőle a halálos dózis – ennek megállapításához nyilvánvalóan a halál beálltáig kell adagolni a tesztelt anyagot. Hasonlóan kegyetlen vizsgálatokat végeznek például a bőrirritáció, a szemkárosodás vagy a rákkeltő hatás tesztelésére.

Az állatkínzás igazi arca: nézd meg a Fehérkereszt Állatvédő Liga videója:Aki adatbankból vásárol, az sem ártatlan

A témát övező társadalmi nyomás, a zöld szervezetek munkája és a fejlődő technika következtében egyes gyógyszercégek és kozmetikai cégek azzal próbálják lemosni magukról az ’állatkínzó’ bélyeget, hogy olyan adatbankokból vásárolnak, ahová az állatkísérleti telepek eladják az adataikat. Ezt könnyebb letagadni vagy elkenni, mint a konkrét állatkínzást. Vagyis nem minden cég fehér, aki annak látszik. Elvben ezek a cégek nem végeznek állatkísérleteket, „csak” megvásárolják a kísérleti eredményeket az adatbankból. Bár az adatbank-hálózatok révén kiküszöbölhető sok felesleges kísérlet, akkor is szükség lesz egyre újabb és újabb kísérletekre a folyamatosan piacra dobott készítmények kapcsán.

A végeredmény tehát ugyanaz: állatok ezrein végeznek megdöbbentő kegyetlenséggel kísérleteket, melyek során belső szerveik megrepedhetnek, a tesztelt szertől függően bénulás vagy görcsök léphetnek fel, illetve többnyire egyéb maradandó károsodást is szenvednek. Természetesen ha már nincs rájuk szükség, megölik őket, ha csak bele nem halnak addig a fenti tortúrába.

Az állatkínzók - előszobája egymás bántásának?

Egy nemzet nagysága azzal mérhető, ahogyan az állataival bánik - mondta Gandhi. A fenti videóból ráadásul kiderül, hogy az állatkínzás egymás, vagyis a családtagok vagy idegenekkel szembeni agresszív viselkedés előszobája is lehet: megdöbbentő, de az állatkínzók kis híján fele embert is ölt.Védd az állatokat – vásárolj tudatosan

A következő vásárlásnál tehát érdemes végiggondolni, hozzájárulunk-e az állatok szenvedéseihez azzal, hogy hanyagságból állatokon tesztelt terméket teszünk a kosarunkba.

Új módszerek
Emellett már számos más alternatíva létezik arra, hogy egy kozmetikumról eldöntsék, megfelelő-e az emberi használatra, például a számítógépes szimuláció és az emberi önkénteseken való tesztelés.

A témához kapcsolódó program: 2010. október 2.-án, este 8 órától a Toldi moziban, az EARTHLINGS című dokumentumfilmet vetítik, a részvétel ingyenes!

Kép: piqs.de: renelutz - ..bin müde...
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6990 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x