Sürgősen meg kell kezdeni a vörösiszap-szennyezés által...
Címlap / Otthon / Sürgősen meg kell kezdeni a vörösiszap-szennyezés által kipusztított élőhelyek helyreállítását

Sürgősen meg kell kezdeni a vörösiszap-szennyezés által kipusztított élőhelyek helyreállítását

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

A kolontári ökológiai katasztrófa megmutatta, hogy a természeti, biológiai erőforrások árát a hiányukban, illetve a helyreállításuk költsége alapján tudjuk jelenleg értékelni és ezen változtatni szükséges. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint azonnal meg kell kezdeni annak felmérését, hogy a kolontári zagytározóból kijutott lúgos kémhatású folyadék milyen károkat okozott az érintett vizes élőhelyeken. Bár a katasztrófa helyszínéhez közel nincs Natura 2000 terület, a Rábán és a Dunán keresztül a vörösiszap eljuthatott a fokozottan védett természeti területekre komoly pusztítást okozva. Külön figyelmet érdemel a Szigetköz, amely kiemelt madárvédelmi terület. Bár szerencsére a madarak nagy része már elvonult, a kétéltűek és a vízhez kötődő gerincesek állománya súlyos veszteséget szenvedhetett.

A legtöbb halfaj pH 9 alatti tartományban képes életben maradni, de például a Natura 2000 jelölőfajok között érzékenyebb, szűkebb tűrésűek is találhatók. A lúg hatása az élővilágra a Marcal halpusztulásán látszódott leginkább. A folyó, illetve az érintett kisebb vízfolyások ökológiai szempontból teljesen kihaltak. A károk felmérését követően fontos lesz végiggondolni azokat a lépéseket, amelyek a korábbi ökoszisztéma visszaállásához szükségesek. Az élőhely rekonstrukciók, a fajok visszatelepedését elősegítő akcióprogramok, illetve a nem őshonos és „özönfajok” visszaszorítása mind fontos elemei annak a munkának, amely a következő években várnak a természetvédőkre. Ez az ökológiai katasztrófa arra a szomorú tényre is felhívja a figyelmet, hogy a természeti, biológiai erőforrások árát a hiányukban, illetve a helyreállításuk költsége alapján tudjuk jelenleg értékelni és ezen változtatni szükséges.


A lúgos kémhatás mérséklése mellett fontos figyelmet fordítani arra is, hogy a már semlegesített szennyezőanyagokban ne mobilizálják a jelenleg kötött, kiülepedett formában található ionokat. A kármentesítés során arra is ügyelni kell, hogy a zagyban lévő fémionok, amelyek a – hírek szerint – csak kis mértékben mozdultak el a folyómeder mélyebb rétegei felé, ne terjedhessenek szét. Sajnos csak bízhatunk abban, hogy a Duna kellő mértékben képes lesz hígítani a szennyezést és ezzel elkerülhetők a további fajpusztulások. A talajra, vízfolyások medrébe ülepedett zagy hosszú távú hatása ismeretlen, különösen, hogy az összetételéről nincs pontos információnk, ezért a visszamaradó szennyeződések levezetését megfelelő elemzéseknek kell megelőzniük. A jövőben, hogy természeti értékeinket és a biológiai sokféleséget megőrizzük nagyon fontos tudásszintünk növelése és a nyilvánosság tájékoztatása.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2432 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x