Nem várhat az intézményen kívüli szülés szabályozása...
Címlap / Otthon / Nem várhat az intézményen kívüli szülés szabályozása

Nem várhat az intézményen kívüli szülés szabályozása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

A szülészeti ellátás mikéntje testileg-lelkileg hatással van az anyára és a gyermekre. Minden egyes ellátó személy és a szülés teljes környezete növelheti vagy csökkentheti a nők önbizalmát, segítheti vagy hátráltathatja az anyákat a szülésben, gyermekük gondozásában és szoptatásában, valamint az újszülötteket a hatékony szopásban, az optimális, egészséges, kiegyensúlyozott életkezdésben. Ezért elengedhetetlenné vált hazánkban is a szülészeti ellátás minden aspektusának - így az intézményen kívüli szülésnek - a szabályozása az anya- és bababarát elvek figyelembevételével. 

A nők nagy része képes lenne beavatkozások nélkül biztonságosan szülni
A szülés egy normális, természetes és egészséges folyamat, melyet a nők akár 90%-a képes beavatkozások nélkül átélni a neki megfelelő körülmények között. Tudományos bizonyítékok támasztják alá ezen megközelítés biztonságosságát, hatékonyságát és egészségügyi előnyeit.

„Biztonság” alatt azt értjük, hogy az ellátás bizonyítékokon alapuló gyakorlattal történik, melynek során minimalizálják a hibák és ártalmak kockázatát, és támogatják a vajúdás és szülés természetes fiziológiás folyamatát. „Hatékonyság” alatt azt értjük, hogy az ellátás az elvárt előnyöket nyújtja, és alkalmazkodik a várandós nő és gyermeke javát szolgáló igényekhez. A biztonságos és hatékony anya- és bababarát szülészeti ellátás a lehető legjobb egészségi eredményeket és előnyöket nyújtja, a források és a technológia legmegfelelőbb és legkörültekintőbb alkalmazásával.A sürgősségi ellátás nem az egyetlen fontos szempont

A legtöbb országban elsősorban a bábák látnak el több millió szülő nőt, így kifejlesztettek egy olyan ellátási modellt, amely a várandósság, vajúdás, szülés és gyermekágyas idő normális fiziológiáján, szociológiáján és pszichológiáján alapul. Bár elengedhetetlen a sürgősségi ellátás, nem ez az egyetlen megoldás az anyai és újszülött kori megbetegedési és halálozási arány csökkentésére: a megbetegedések, problémák megelőzése, a jóllét elősegítése, és a nők jogainak betartása szintén nagy jelentőséggel bír.
 
A szülés körülményeinek megválasztása alkotmányos jog
Sok nő biztonságosan tud szülni kórházon kívül egy szakrendelőben, születésházban vagy saját otthonában, ha folyamatosan rendelkezésére áll a szakképzett ápolószemélyzet, elérhető a sürgősségi ellátás, és létezik hatékony beszámoltatás. Az intézményen kívüli szüléseknél segédkező bábák a mai Magyarországon rendelkeznek a megfelelő készségekkel, kellő felszereltséggel és a nemzetközi sztenderdeken alapuló bábai szaktudással. A jelenlegi szülész(nő) képzésnek az otthonszülés nem része, így ezt más forrásokból kellett elsajátítaniuk.
Az anya- és bababarát szülészeti ellátás alapfeltétele, és egyben alkotmányos jog is, hogy a szülő nő szabadon választhassa meg, hogy hol, milyen körülmények között és kikkel szeretne szülni.


Ehhez elengedhetetlen a szülészeti ellátás minden aspektusának – így az intézményen kívüli szülésnek – a szabályozása az anya és bababarát elvek figyelembevételével.
Ezért a Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés (www.anyababa.info) magyar képviselői elengedhetetlennek és sürgetőnek tartják az intézményen kívüli szülés szabályozását Magyarországon, és ehhez kérik a Kormány és a Parlament támogatását.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6297 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x