Veszélyben a nagoya-i megállapodás és a fajok sokszínűsége...
Címlap / Otthon / Veszélyben a nagoya-i megállapodás és a fajok sokszínűsége

Veszélyben a nagoya-i megállapodás és a fajok sokszínűsége

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Nagy a kockázata annak, hogy a nagoya-i biodiverzitás konferencia nem lesz elég eredményes. A világ vezetői nem tudták teljesíteni a biodiverzitás eltűnésének megállítására kitűzött 2010-es célt sem - az eddigieknél sokkal nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség. Vezető közgazdászok számításai szerint, ha nem lépünk a biodiverzitás védelme érdekében, az a globális GDP 7%-ába kerülhet 2050-ig, plusz az erőforrások feletti konfliktusokból, a menekültekből és a politikai instabilitásból származó költségeket, amelyek akkor léphetnek majd fel, amikor az ökoszisztémák az összeomlás szélére érnek. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint nagy a kockázata annak, hogy a – már csak pár napig tartó - nagoya-i COP-10 biodiverzitás konferencián részt vevő országok nem jutnak megegyezésre a legfontosabb kérdésekben. Halmos Gergő, az MME igazgatója szerint „nem elég ambiciózus célkitűzéseket megállapítani a biodiverzitás megőrzése érdekében, de a fejlett országoknak anyagi áldozatot is vállalniuk kell a fejlődő világ természeti sokszínűségének fenntartására”. Az MME felhívja a figyelmet arra is, hogy a Magyarországnak – a közelgő EU elnökségre való tekintettel – fel kell nőnie a feladathoz, hogy vezető szerepet vállaljon a biodiverzitás védelem ügyében.


Abban, hogy a jövőnk szempontjából elengedhetetlen döntések megszülessenek, az Európai Unió 27 tagországának kulcsszerepe lehet. A Nagoyában elfogadásra szánt ambiciózus és megvalósítható vállalásokat – amelyek többek között arra irányulnak, hogy a világ valamennyi országában 20 százalékra növeljék a védett területek arányát – a civil szervezetek támogatásával az Európai Unió dolgozta ki az elmúlt évben. Ugyanakkor az a szomorú tény, hogy a világ vezetői nem tudták teljesíteni a biodiverzitás eltűnésének megállítására kitűzött 2010-es célt se, felhívja a figyelmet arra, hogy a most Nagoyában elfogadni kívánt stratégia megvalósítása komolyabb erőfeszítéseket igényel az eddigieknél.

Sajnos hiába fogalmazunk meg jó célkitűzéseket, ha a világ szegény országai - ahol a megőrzött biodiverzitás legjelentősebb tartalékai maradtak - érthetően csak akkor lesznek hajlandóak támogatni ezeket, ha a gazdag országok (kiemelten az EU tagországai) egyértelmű elkötelezettséget vállalnak a pénzügyi támogatásra. „Ha nem térnek rá az anyagiakra, akkor kockáztatják a teljes Nagoya-i csomagot, ami most alapvető ahhoz, hogy megmentsük a Földet a pusztulástól” mondta Konstantin Kreisner, a BirdLife szakértője, aki Nagoyában követi a pénzügyi vitát.


Magyarország jelenleg az EU trió Elnökségének tagjaként kiemelt szereppel bírhat a vita megfelelő irányba terelésében és hozzájárulhat egy előremutató döntéshez. A 2011. évi magyar EU Elnökség során az EU biodiverzitás védelmi stratégiája kiemelt szerepet kell, hogy kapjon. Különleges idők ezek, amikor a magyar kormány nemzeti, európai uniós és globális szinten is tehet és kell, hogy tegyen a fenntartható jövőért. Az MME arra kéri a magyar kormányt, hogy ismerje ezt fel és álljon ki a biológiai sokféleség védelme érdekében valódi vezetőként minden szinten!

Múlt héten a BirdLife és nemzetközi civil szervezetek bemutatták becslésüket, arra vonatkozóan, hogy a fejlődő országok védett terület hálózatának szükséges növeléséhez és megfelelő kezeléséhez 15 milliárd USD/év új elkötelezettséget kell vállalni. Ezzel egyidőben közgazdászok kimutatták, hogy a védett területek gazdasági haszna 500-szorosa a most igényelt befektetésnek. „A költségvetési megszorítások nem jelenthetnek kifogást. Aligha van még olyan terület, mint a biodiverzitás, ahol a közpénz befektetésének annyi értelme lenne és az európai országok oly sok stratégiai célkitűzését szolgálná.” - mondta Kreisner.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Képek:
piqs.de: kstudi - S T I L L E
piqs.de: Renate65 - Mutter brütet
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3977 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x