Versenyben a nagycsaládok a legkisebb lábnyomért
Címlap / Otthon / Versenyben a nagycsaládok a legkisebb lábnyomért

Versenyben a nagycsaládok a legkisebb lábnyomért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

A Nagycsalád - kis lábnyom című energiatakarékossági projekt keretében a családok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságát szeretnék növelni, valamint ezen keresztül a szénszegény életmódot népszerűsíteni. Az energia- és környezettudatos viselkedést, amely gyakran az anyagi fogyasztás csökkentésével jár együtt, a társadalom és a média nem jutalmazza, sőt, gyakran kifejezetten negatív megvilágításba helyezi. A program célja többek közt ennek ellensúlyozása pozitív kommunikációval, valamint az energia- és környezettudatos viselkedés megerősítésével. 

A Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2010 májusában indította el a „Nagycsalád - kis lábnyom” című kampányát, melynek célja a családok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságának növelés és a szén-szegény életmód népszerűsítése.

A kampány első lépéseként országszerte képzéseket tartottak a jelentkezőknek, melyen eddig összesen 400 család vett részt. A tanulási folyamat során bemutatták, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az energiához kapcsolódó szokások, azaz pl. a fűtés, világítás, közlekedés, befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, hogyan töltjük szabadidőnket, hogyan alakítjuk ki szűkebb és tágabb környezetünket.  A képzések után régiós koordinátorok segítségével – akik a NOE régiós titkárai közül kerültek ki -, valamint a rendszeresen megjelenő elektronikus hírlevéllel és kiadványokkal támogatják a képzésben résztvevőket a szükséges tudás megszerzésében és megőrzésében.


A program másik, jelentős állomása a szintén országosan meghirdetett energiatakarékossági verseny. A verseny 6 hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kell olvasniuk és az online karbon kalkulátorban feljegyezniük mérőóra állásaikat (elektromos áram, gáz, víz, gépkocsi), valamint kreatív, az egész család bevonását igénylő feladatokat kell elkészíteniük: például családi tervet arra, hogy hogyan lehet klímabarát a karácsonyi szünet, mi legyen a menü, milyen ajándékokat adjunk, vagy milyen programokat szervezzünk.
A versenyben bármely család részt vehet, regisztrálni a www.kislabnyom.hu honlapon lehet október végéig.

A családi energiatakarékossági verseny és a díjkiosztó rendezvény fővédnöke dr. Fülöp Sándor,  a Jövő nemzedékek Országgyűlési Biztosa, aki a projekt sajtóbemutatóján kiemelkedő jelentőségű programként üdvözölte a versenyt. Beszédében elmondta, hogy a tudósok szerint sajnos az emberiség az ökológia három területén elérte azt a határt, amit már nem biztos, hogy vissza lehet fordítani. A három „vörös zóna” a klímaváltozás, a biodiverzitás és a világ élelmezésének kérdése. A szakértő rámutatott, hogy a „Nagycsalád - kis lábnyom” projekt értékes és valóban időszerű, az elsajátított ismeretek széles körű alkalmazása enyhíthet a problémán.

A projekthez kapcsolódóan a szervezők megmérték minden rendezvény karbon-lábnyomát. Az eddig megtartott 8 családi képzés hatásaként összesen 2 tonna szén-dioxid kibocsátás keletkezett, aminek a legnagyobb részét az étkezés és az utazások adták. Ezt a szennyezést 30 darab, 50 éves, kiterjedt lombkoronával rendelkező tölgyfa tudná semlegesíteni 1 év alatt. A kibocsátás kompenzációját a programgazdák ennek megfelelő mennyiség őshonos gyümölcsfa ültetéssel fogják kompenzálni.
Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztató megtartása 183 kg szén-dioxid kibocsátásával járt.


A „Nagycsalád – kis lábnyom” projekt átfogó célja, hogy a családok elsajátítsák a rendszerben való gondolkodás képességét, növekedjen a környezettudatos életmód iránti igény és felhívják a figyelmet az energiatudatos, valamint fenntartható életmód tágabb összefüggéseire.
A programmal kifejezetten a nagycsaládosokat célozták meg, mert az összes CO2 kibocsátás 30%-a családoknál keletkezik, valamint az összes energia felhasználás 40%-a is itt történik. Bár a nagycsaládokban az egy főre eső ökológiai és karbon lábnyom általánosságban véve alacsonyabb, mint az egyéb háztartásokban, de ennek tudatosítása és megerősítése fontos feladat, azért is, hogy a nagycsaládokban felnövekvő generációk a kis lábnyom megőrzését fontosnak tartsák, s  ezt a jövő szempontjából előnynek érezzék.

Az energia- és környezettudatos viselkedést, amely gyakran az anyagi fogyasztás csökkentésével jár együtt, a főáramú társadalom és média nem jutalmazza, bizonyos fokig akár még negatív megvilágításban is tünteti fel. A projekt célja többek közt ennek ellensúlyozása pozitív kommunikációval, valamint az energia- és környezettudatos viselkedés jutalmazásával, megerősítésével.

A hosszú távú és multiplikációs hatást a családok egészének megcélzásán kívül úgy kívánják biztosítani, hogy a NOE munkatársai közül régiónként min. 1 személyt ún. helyi klímakoordinátor szerepre felkészítik, a szakmai támogatást a projekt során folyamatosan biztosítva. A koordinátorok a projekt befejezése után is a klíma- és energiatudatos életmód előmozdítói lesznek a NOE szervezetén belül.

A projekt honlapja: www.kislabnyom.hu

Kép: piqs.de: Knipsermann - 60 Watt
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3010 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x