Te is késleltetheted a klímaváltozást - fogyassz kevesebb...
Címlap / Otthon / Te is késleltetheted a klímaváltozást - fogyassz kevesebb energiát!

Te is késleltetheted a klímaváltozást - fogyassz kevesebb energiát!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

A természeti csapások, pusztuló élőhelyek és fajok, melegrekordok, stb. földrajzi értelemben véve talán távoli eseményeknek tűnnek, de mindannyian a saját életünkben is sokat tehetünk azért, hogy ezeket megakadályozzuk, vagy legalább késleltessük. Számít minden egyes Celsius-fok a termosztáton, minden egyes kidobott tárgy, autós utazás, elpocsékolt liter ivóvíz. 

Van kapcsolat a feleslegesen égve hagyott villany vagy a gépi autómosó használata és a globális klímaválság között. Hiszen majd mindenhez, amit előállítunk, megvásárolunk, elhasználunk, szolgáltatásként igénybe veszünk, stb. energiára van szükség, amit pedig - többé vagy kevésbé de - környezetterhelő módon termelünk. Minél kevesebb energiát használunk fel - közvetve vagy közvetlenül -, annál kevésbé járulunk hozzá a környezeti problémák előidézéséhez, fokozásához.A Humusz tippjei a fogyasztásunk csökkentéséhez:
 • Vásároljunk tudatosabban, kevesebbet, tartósabbat! Termeljünk minél kevesebb hulladékot! A minket körülvevő tárgyak, eszközök, élelmiszerek, stb. előállítása, becsomagolása, szállítása, hulladékként történő kezelése - az ezekkel összekapcsolódó energiafogyasztás révén – mind-mind hozzájárul a klímaváltozáshoz. „Sok kicsi sokra megy" alapon „a bölcsőtől a sírig megtett életútjukkal" jelentős környezeti hatást okoznak. Gondoljuk végig, hogy az adott dologra, tárgyra, stb. valóban szükségünk van-e; illetve azt, hogy megvásárlásával/használatával milyen/mekkora környezetterhelést okozunk... s ezek alapján döntsünk!
 • A háztartások zömében számos kacat, bóvli, porfogó, „semmire sem jó" kategóriájú tárgy, használati eszköz is fellelhető. Ezek hasznossága (s gyakran emocionális értéke is) a nullával egyenlő, így néhány hónapnyi/évnyi ide-oda rakosgatást követően általában a kukában végzik, amivel feleslegesen termelünk hulladékot, fogyasztunk energiát, stb. Kerüljük az ilyen tárgyak - általában impulzív alapon történő - megvásárlását! Mielőtt ilyesmit vennénk magunknak vagy másoknak, jusson eszünkbe az előző pont!
 • Háztartási gépeink, berendezéseink vásárlásakor keressünk az energiatakarékos, „A" kategóriás változatokat.
 • Fűtési szezonban éjjel, illetve távollétünk idején állítsuk alacsonyabbra (termosztát, radiátorok letekerése) a hőfokot, így jelentős mennyiségű energiát és pénzt spórolhatunk meg.
 • Szigeteljük jól a házat, a nyílászárókat - a legtöbb meleg ezeken keresztül távozik. Lehetőség szerint termo-ablakokat építtessünk be.
 • A klímaberendezések nagy teljesítményű gépek lévén nagyon sok áramot fogyasztanak, amivel tetemes mennyiségű CO2-t termelünk... Környezetkímélőbb megoldás a külső árnyékolás (üveg felületek külső védelme spalettával, rolóval, redőnnyel, napvászonnal, a falak befuttatása növényekkel, stb.), így kevesebb meleg jut be az épületbe.
 • Jó megoldás az is, ha a ház déli oldalára, déli ablakai elé lombhullató fákat ültetünk: ezek nyáron a melegtől óvnak, télen viszont beengedik a napsugarakat az épületbe. Az északi oldalt örökzöld növényekkel, futónövényekkel, fűtetlen tárolókkal (spejz, sufni, garázs, stb.) és fal mellé felsorakoztatott tűzifával (ha pl. cserépkályhával is fűtünk) védhetjük a közvetlen hidegtől.
 • Télen szellőztessünk gyakran, rövid ideig. A bútorokat, függönyt ne toljuk/eresszük rá a radiátorra: felfogják a meleget. Sötétedés előtt húzzuk be a függönyt, engedjük le a redőnyt, így több hő marad a szobákban. A ritkán használt szobákban ne kapcsoljuk le teljesen a radiátort (elegendő minimális fűtés), mert hőt von el a szomszédos helyiségektől és újbóli felmelegítésük több energiát igényel, mint az alapjáraton történő fűtésük.


   
 • Használjunk energiatakarékos világítótesteket. Kapcsoljuk le a villanyt azokban a helyiségekben, ahol 5 percnél tovább nem tartózkodik senki. Általános helyett - amikor csak lehet - használjunk helyi megvilágítást (asztali vagy állólámpa, irányított fénysugarak, stb.). Ne a csillár fényénél olvassunk, arra elegendő az asztali lámpa is...
 • A rádiót, lejátszókat, a tévét csak akkor üzemeltessük, ha valaki hallgatja/nézi is a műsort. Ha hosszabb időre távolodunk el a működő berendezéstől, akkor inkább kapcsoljuk ki!
 • Amikor csak lehet, hideg vizet használjunk - így spórolhatunk a felmelegítéshez szükséges energiával.
 • Mosógépet csak telirakva kapcsoljunk be, ellenkező esetben energiát pazarlunk. A szárításra ne fecséreljünk áramot: szárítógép használata helyett teregessünk a napra vagy a szobai ruhaszárítóra. Télen a radiátoron szárított ruha párásítja a levegőt, ez javítja hőérzetünket is!
 • A háztartási készülékeket ne hagyjunk készenléti üzemmódban (stand-by), mert ilyenkor energiát fogyasztanak el teljesen feleslegesen.
 • Ha hosszabb ideig marad magára a lakás, akkor kapcsoljunk ki mindent, amit csak lehet (hűtő, cirko őrlángja, hálózatról működő ébresztőóra, stb.).
 • Ha megtehetjük, a lakás átalakításakor vagy építkezéskor éljünk az energia alternatív előállítási formáival (napenergia, hőszivattyú, stb.). Hosszú távon előnyös megoldást kínálnak a passzív házak! Olcsó, mindenki számára elérhető napenergia-felhasználási lehetőség a kertben felállított, sötét színű víztartály, melyet a nap hője melegít fel: ingyen melegvíz környezetkímélő módon.
 • A zöldtetők és a homlokzatra futtatott kúszónövények (a lombhullatók a téli nap hőjét áteresztik) előnyösen befolyásolják az épületek belső hőmérsékletét, s ezzel fűtési/hűtési energiafogyasztását.
 • Helyben vagy lakóhelyünkhöz minél közelebb előállított árut, élelmiszert vásároljunk. A termékek szállításával járó CO2-kibocsátás is nagyban hozzájárul a felmelegedés problémájához. Támogassuk a helyi termelőket, iparosokat!
 • A legeltökéltebbek próbálkozhatnak Paul McCartney ötlete alapján "vegetáriánus hétfőkkel" a klímaváltozás ellen... merthogy a hús előállítása is nagymértékban hozzájárul a felmelegedés problémájához: a szarvasmarha-telepek évente több millió tonna szén-dioxidot és metánt termelnek.

Forrás: Humusz – Hulladék Munkaszövetség

Képek:
piqs.de: Knipsermann - 60 Watt
piqs.de: Rusha - Windräder am Abend
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2566 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x