Szívből jövő gondoskodás a gyermekotthonokban élőkről...
Címlap / Otthon / Szívből jövő gondoskodás a gyermekotthonokban élőkről

Szívből jövő gondoskodás a gyermekotthonokban élőkről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

A CBA és a Procter&Gamble 2006 óta sikeresen futó programja, A közösség szíve (köszi) őszi gyűjtőakciója a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek, és kiemelten a gyermekotthonok támogatását tűzte ki céljául. Bárki, aki szívén viseli a gyerekotthonban nevelkedők sorsát, november végéig szavazhat a köszi honlapján; a program végén 10 megye egy-egy gyermekotthona részesül majd az igényeinek megfelelő támogatásban. 

A közösség szíve program ősszel új célkitűzéssel folytatódik: az újabb akció keretében a köszi program 10 megye egy-egy nevelőotthonát támogatja. A nevelőotthonokban élő gyermekek számára a közösség jelenti a családot, és CBA vásárlóként akár egy hétköznapi vásárlással is hozzájárulhatunk életkörülményeik javításához. A gyűjtőakció során a CBA áruházakban megvásárolt és a programban részt vevő Procter&Gamble termékek után egységesen 30 Ft kerül a köszi „perselyébe”. Az így összegyűlt adományból a legtöbb szavazatot kapott 10 megye egy-egy nevelőotthona részesül. Szavazni a http://koszi.cba.hu/ honlapon vagy postai úton lehet.

Gyermekotthonokban, lakásotthonokban és nevelőszülőknél gyermekvédelmi gondoskodásban jelenleg körülbelül 20 000 gyermek él Magyarországon; számuk évről évre növekszik. A gyerekek fele 11-18 év közötti épp problémás korban lévő tinédzser. Jelenleg 604 gyermekotthon van Magyarországon, amelyek mindennapi igényeinek 30-40%-át fedezi az állami támogatás.„Idén, a köszi őszi akciójának keretében a gyermekotthonokban nevelkedők számára szeretnénk segítő kezet nyújtani, hogy ők is a közösség részének érezhessék magukat.”
- mondta el Janky Gyöngyi, a Procter&Gamble köszi programért felelős képviselője.

A gyermekvédelmi gondozásban nevelkedő gyermekek általános helyzete Magyarországon
Magyarországon körülbelül 20 000 gyermek él gyermekotthonokban, lakásotthonokban vagy nevelőszülői hálózatban. A fiúk és lányok száma nagyjából megegyezik. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek száma Budapesten a legtöbb (2960 fő), a megyék közül pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a legtöbb családjából kiemelt gyermek (2174 fő).


A gyermekotthonokban évről évre cserélődnek a gyermekek, évente 7-8 ezer új felvétel történik, amelyek többsége szülőktől vagy más gyermekotthonból kerül az intézménybe, és körülbelül ugyanennyivel csökken az itt élők létszáma, a többség nevelőszülőkhöz kerül, vagy felnőtté válik. A gyermekek átlagosan 5 évet töltenek gyermekotthonban, de a gyermekek 5 százaléka akár 17 évnél is több ideig marad gyermekvédelmi gondoskodásban.


Az általános iskolákkal egybekötött gyermekotthonokban élő gyermekek oktatását az intézményen belül végzik, és ezekre a gyermekekre a tanárok különösen nagy befolyással vannak, hiszen ők alakítják világképüket. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek fele 11-18 év közötti, akik serdülő koruknál fogva igen befolyásolhatóak és nem ritka, hogy megfelelő nevelés, ösztönzés hiányában rossz útra tévednek.


A gyermekotthonokban élő gyermekek legalább általános iskolai végzettséggel rendelkeznek, ezt követően pedig lehetőségük van a továbbtanulásra. A 14 év fölötti korosztály főleg szakmai irányú tanulmányokat folytat, hogy minél előbb saját lábára állhasson, elhelyezkedhessen valamilyen munkakörben és elhagyja az intézményt.


További információ:  www.kozossegszive.hu

Forrás: Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet, Szociális és Munkaügyi Minisztérium: Gyermekvédelmi statisztikai tájékoztató (2007)

Kép: piqs.de: Marcel Souché - Kinderchor
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4713 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x