Gyilkos-e Dr. Geréb Ágnes? 10 tévhit - 10 tény a szabad szülésről...
Címlap / Otthon / Gyilkos-e Dr. Geréb Ágnes? 10 tévhit - 10 tény a szabad szülésről

Gyilkos-e Dr. Geréb Ágnes? 10 tévhit - 10 tény a szabad szülésről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Paradox módon olyasmiért van börtönben egy asszonytársunk, amit soha nem is követett el? Gyilkos-e Dr. Geréb Ágnes? Miért hiszik őt egyesek gyilkosnak vagy sarlatánnak, mások miért tartják mindennél többre? 

Nézzünk néhány közkeletű tévhitet és a hozzájuk csatlakozó tényeket:

1. Tévhit, vagy tény? -  Az otthon szülés középkori dolog

Szaksegítség nélkül otthon szülni középkori dolog. Ez tény. A mai diagnosztikai rendszerben és kórházi háttérrel, szaksegítség jelenlétében problémamentes várandósság után otthon szülni alapvetően biztonságosabb, mint ugyanez kórházi körülmények között.

2. Tévhit, vagy tény? – Otthon túl magas a csecsemő halandóság

A statisztikák olyanok, mint a bikini. Megmutatják ami fontos, de a lényeget mindig eltakarják. Egyik tábor erre, a másik arra talál remek statisztikai adatokat. Nem tisztünk eldönteni, hogy hol az igazság. Singer Magdolna, a neves és népszerű írónő – lapunk tanácsadója – hospice, gyász tanácsadó, közel 10 lélektani riport könyv szerzője, Polcz Alaine közeli jó barátja volt. Ő a kérdés emberi oldalára világít rá. Nem a halál ténye a kérdés. A halál ott van minden születésben. A kérdés az: vajon a szülőket hogyan fogadja a kórházi személyzet? Sok szó esik arról, mi történik, ha meghal egy kisbaba, kit lehet felelősségre vonni, ki követett el mulasztást, magáról a körülményről, de közben a dráma szereplőit a legnagyobb nyugalommal magukra hagyják a fájdalmukban. Sem a kisbaba nem kapja meg az emberhez méltó tiszteletet, sem a szülei. Ha a baba idő előtt, életképtelenül jön a világra, megtörténik, hogy kórházi hulladék közt végzi, és az édesanyja azt a jogot sem kapja meg, hogy elbúcsúzzon tőle, sem azt, hogy eltemesse – ami nagyon megnehezíti a gyász feldolgozását. Az sem ritka, hogy élve született, de haldokló babát magára hagynak, noha az édesanyja karjaiban kellene eltávoznia az életből. A sokkos állapotban lévő szülők többnyire nem kapnak támogatást, sem a kórházi tartózkodás alatt, sem utána. A szakszerű ellátás mellett ugyanolyan fontos a lelki oldal is, hiszen az ember nem csupán fizikai lény, hanem spirituális és szellemi is. Kizárni ebből a teljességből mindent, és csak a fizikait megtartani nem humánus, és ha mégis megtörténik, nem enyhítik a szenvedést, hanem súlyosbítják. Ez sokkal nagyobb, égetőbb probléma, mint az, hogy a szülés hol indult meg.

(Sárosi Zoltán fotója)

3. Tévhit, vagy tény? – A tragédiát elszenvedett anyák mind Gerébet vádolják!
Az édesanyák, szülők, nem vádolják Dr. Geréb Ágnest. Mindössze egy olyan édesanyáról van tudomásunk, aki a kisbabája haláláért a doktornőt okolja. Összesen 3-4 olyan szülőről van tudomásunk, aki odahaza kezdte meg a szülését és a kórházban fejezte be, s haragszik a doktornőre. Geréb Ágnes 10 000 szülést kísért az elmúlt években. Az őt okoló szülők száma így még az 1%-ot sem éri el. Vajon melyik kórházi orvos mögött van ilyen elégedettségi ráta?
Álljon itt az emlékezetes, sokat emlegetett „ikres tragédiában” érintett édesanya, aki nem érzi magát áldozatnak.
"Mi nem hibáztatjuk Ágiékat semmiért, ezt már a bíróságon is elmondtuk többször. Nagyon jó barátok vagyunk azóta is és mérhetetlenül felháborít bennünket az, ahogyan Vele bánnak.

Akkor, amikor 2004 februárjában Borsóka kikerült a kistarcsai kórház inkubátorából, másnap odajött hozzánk az osztályvezető főorvos és ezt mondta: "Milyen érdekes fintora a sorsnak, hogy ki került ma abba az inkubátorba, ahol eddig az Ön fiúk volt. Egy "B" magzat, ugyanolyan tünetekkel, mint Borsóka, annyi csak a különbség, hogy Ő kislány és kórházban született".

Háborítatlan szülést pártolók vagyunk azóta is, még 3 gyermekünk született meg egészségesen, békésen, az itthoni fürdőkádban. (A baba nevét és a szülők nevét kérésükre nem írjuk ki, név cím a szerkesztőségben)"


4. Tévhit vagy tény? – Geréb Ágnes egy hozzá nem értő sarlatán

Dr. Geréb Ágnes nemzetközi szinten is elismert szakember a saját területén, az otthonszülés kérdéseiben. Orvos, pszichológus. A homeopátia nagyszerű alkalmazója, gyógynövények gyógyhatásainak tudója, illóolajok ismerője. Emellett képzett bába is, ami azt jelenti, hogy életében az orvosi szakképzésen túl is évtizedeket töltött a szüléssel, születéssel, a kapcsolódó lélektani és természetes folyamatok megismerésével, az összes elérhető tudás megszerzésével. A kórházi nőgyógyász orvosok ezzel szemben nem részesülnek lelki vonatkozású képzésben, nem találkoznak természetes (nem medikalizált) szüléssel, és a természetes gyógymódokat kiegészítő kezelésnek is csak akkor tartják, ha a bogaras páciens ezt óhajtja- még akkor is, ha nyilvánvaló tény, hogy ami egy teniszlabdánál kisebb és a mama beszedi, az belemegy a babába. Képzésük 10 évig tart, utána néhány tanfolyamot végezhetnek pontszerzés okán, mely jobbára az érdekes kóresetekkel és nem az egészséges szüléssel kapcsolatos. Ennek fényében jó volna, ha még sok, sok ilyen alulképzett sarlatán lenne a világon, ekkora tapasztalattal, mint Dr. Geréb Ágnes. Mivel hazánkban ő az, aki a legnagyobb orvosi és bábai tudással, és esetszámmal rendelkezik, vajon hogy születik törvény a hazai legnagyobb tudós nélkül?

5. Tény vagy tévhit? – Hazánkban a feltételek még nem adottak az otthon szüléshez

Ezt a kifogást 20 éve ismerjük. A feltételek adottak lennének, amennyiben lenne szabályozása az otthon szülésnek, amennyiben a bábák képzettségét és működését elismernék, ahogy a világ számos helyén is elismerték. Azokon a helyeken, ahol nincs ekkora uralma a maszek praxisnak, a hálapénznek és az orvosi lobbi nincs ennyire kiszolgáltatva a szülésiparnak és a kapcsolódó gyógyszer és műszer lobbinak. A feltételek nem bonyolultak, minimálisan pénz, és maximálisan az erkölcsiség kérdése csupán, hogy megteremtjük-e őket, és ha igen, hogyan. A „Geréb ügy” éppen azért fontos, mert azoknak a kórházban dolgozó, de másként gondolkodó szakembereknek is komoly tétje van, akik a változás oldalán állnak.


6.Tény vagy tévhit? – A szektás (ezoterikus) népek hóbortja az otthon szülés

Ez a tévhit onnan eredhet, hogy az egyik népszerű kisegyházban az otthon, csöndben szülés a vallási előírások közé tartozik. Ennek a vonulatnak nincs köze a szaksegítséggel történő otthonszüléshez. 100%-ban vallási kérdés, melynek nincs köze Geréb Ágneshez. A most parázsló vitákban egyértelműen elmondható, az otthon szülők között van mindenféle bőrszínű, társadalmi státuszú, végzettségű és gondolkodású ember, akik felekezettől függetlenül választották az otthon szülés alternatíváját. Politikustól a gazdálkodóig, vegetáriánustól a hentesig, mindenki megtalálható abban a sok ezer családban, akiknek a választása az otthon szülésre esett.

7. Tény vagy tévhit? – Az otthon szülőket senki nem világosítja fel a veszélyekről ezért felelőtlenek

Az otthon szülésre egy hosszú, részletes tanfolyam készíti fel a szülőket. Apákat, anyákat, nagymamákat. A veszélyekről éppen úgy szó van ezen, mint arról, hogy mi zajlik egy kórházban. Jelen sorok írója két kórház és a Születésház felkészítő csoportját is végig ülve egyértelműen azt hallotta és látta, hogy a legteljesebb, legszélesebb körű és leginkább emberközpontú tájékoztatást – ebbe beleértve a krízisre való felkészítést is! – a Születésházban lehetett megtudni. A kórházban egyáltalán nem a szülésre, hanem a kórházra magára készítik fel az embert. Ha valaki veszi a fáradtságot és teljes körűen tájékozódik, akkor döbbenetes kontrasztot fedez fel a két felkészítő között. A Születésházban folyamatosan zajlottak császárt feldolgozó, veszteséget feldolgozó pszichológiai csoportok is. Ezzel szemben a kórházak egyikében sem találtunk ilyet a hivatalos palettán. (Nyilván, mert a lelki krízissel egyáltalán nem szokás foglalkozni!) Az otthon szülésre a tapasztalataim szerint éppen azok vállalkoznak, akik képesek vállalni a felelősséget maguk és családjuk egészségéért, épségéért, lelki állapotáért és nem kívánják ezt kihelyezni egy idegen közegbe.

8. Tény vagy tévhit? – Egy bába tudása kevés, ha krízis van

A bába remekül fel tudja ismerni a krízis előjeleit.  A tudása a krízis felismeréséhez tökéletesen elegendő. A bába szemében azonban egész más dolog számít krízisnek, mint az orvos szemében. A bába számos helyzetet remekül meg tud oldani, ugyanis hosszú évek alatt megtanulja és jól alkalmazza a tanultakat. A bábák 4-7 évet tanulnak, általában az Egészségügyi Főiskola elvégzése UTÁN, tehát az összes képzési idejük közel ugyanannyi mint egy orvosnak. A bábák táskájában számos olyan szerszám és gyógyszer található, amely a krízisállapot esetén az életfunkciók megtartását segíti, míg a mentő kiérkezik. A bába képzett személy, aki szakszerűen segíti a szülő nőt annak otthonában, vagy kórházi körülmények között. Az otthoni szüléseknél segédkező bába nem egyenlő az egészségügyi főiskolát végzett szülésznővel. A szülések egy része kórházban ér véget. Ez nem hiba, hanem általános megfigyelés. Minden édesanyának joga van ahhoz, hogy megpróbálja ott megszülni a babáját, ahol szeretné, és ha ez nem sikerül, akkor joga van a kórházi ellátáshoz.


9. Tény vagy tévhit? – Elegendő a modern és korszerű „alternatív” szülőszoba

Klasszikus férfi elképzelés, hogy toljunk be egy franciaágyat meg egy frankó kádat a szülőszobára, tegyünk fel szép függönyt és otthonosság-érzés van. Ez jó irány, de a lakásból úgy lesz otthon, hogy megtelik lélekkel. A rutin vizsgálatok, a vizitek, a folyamatos háborítás, az átjáró ház, ami ezekben a csini kis szobácskákban mindennapos,  közelébe sem ér az otthoni, háborítatlan légkörnek. Amit a kórház nem tud, mert nem is kell tudnia: Lélekkel teli élményt nyújtani. Amit az otthonunk nem tud és nem is kell tudnia: műtőt, krízis készültséget adni. Ha el akarunk igazodni az útvesztőben, nézzük meg, mi a fontosabb nekünk és születendő babánk számára, s választhassuk a számunkra biztonságos utat. Jelen pillanatban az alternatív szülőszoba jó irány, de rossz kivitelezés.

10. Tény vagy tévhit? – Dr. Geréb Ágnes bűnös

Egyértelmű, hogy a „bűnök”, melyek ismétlésétől a bíróság tart, biztonságos békében odahaza megszületett gyerekek. Eddig már 10000 ilyen bűnre van precedens, s ezen kis bűnök többsége fáklyával a kezében skandálta: Engedjék ki Ágit! A bizonyítékok itt maguk a gyerekek, akiket valószínűleg senki nem szeretne megsemmisíteni. Dr. Geréb Ágnes nem bűnös. Az állam a bűnös, amely ezrek kívánságát figyelmen kívül hagyva bebörtönözte egy szakterület legnevesebb szaktekintélyét és folyamatosan megalázza őt női, emberi, orvosi mivoltában.

Dr. Geréb Ágnes egyetlen szülést sem vezetett le az elmúlt 20 évben. Viszont rengeteget kísért. A szavak súlyosak. Számítanak, mind az ítéletben, mind a szüléseknél.
Kísérjék haza dr. Geréb Ágnest! Hagyják abba a háborítását, az ide-oda vezetését. Ezt követelik mindazok az asszonyok, nők, akik értik, mit jelet a méltósággal, biztonságban szülés. Mindegy, hogy otthonukban, vagy kórházban akarnak-e szülni, vagy szültek-e már. Mindegy, hogy szülés élményük megaláztatásról szólt-e vagy az örömről. A „Geréb ügy” a magyar asszonyok szabad szülésének ügye immár végtelenül és örökérvényűen összefonódott. Ha Geréb a sitten marad, a magyar nők méltósága van ott vele.

A Geréb Ágnes ügyét támogató petíciót immár  több mint 7000 ember írta alá szerte a világból. http://www.petitiononline.com/szul2010/petition.html

A cikkben Zemlényi-Kovács Zoltán fotóit használtuk fel. A teljes fotósorozat megtekinthető Facebook-on >>

Gáspár Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11263 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x