A gyanakvó vásárló a jó vásárló!
Címlap / Otthon / A gyanakvó vásárló a jó vásárló!

A gyanakvó vásárló a jó vásárló!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-03

A közelgő ünnepek miatt fényárban úsznak a bevásárlóközpontok, az üzletek. Az előrelátó, gondos háziasszony összeírja, mire van szüksége, úgy indul vásárolni. Ám vásárláskor sok minden óvatosságra inthet bennünket még akkor is, ha a szavatosságot jelző címke szerint minden rendben van a termékkel. Pl. dupla réteg fólia, megkopott, olvashatatlan papír, ecetszagú hús, jég a mélyhűtött csomagban. Érdemes tehát figyelni, mit teszünk a kosarunkba. Ha szükséges, vegyük fel a szemüveget, de jó, ha nagyító is van nálunk, hiszen az apró betűket sokszor még szemüveggel sem lehet elolvasni. Legyünk tudatos vásárlók! 

Trükkök a címkével
  • Megesik, hogy a két rétegben lévő átlátszó fólia belső címkéjén látszik, hogy a szavatosság régen lejárt. Ha két címkét látunk a csomagoláson, az gyanús, azt a terméket ne vegyük meg.
  • Akkor is gyanakodjunk, ha az eredeti, nyomtatott felirat mellé ragasztanak még egy címkét a csomagolásra.
  • Ha egy színes termék csomagolása kopottas, nagy a gyanú arra, hogy acetonos oldattal eltüntették a feliratot. A kopás a fehér alapon nem nagyon látszik, ezért is érdemes nagyítóval nézni az árut.


Nézzük meg azt is, hogy a csomagoláson a felirat mellett más dátum lenyomata nem látszik-e.
Ha egy ételen nincs címke, az már gyanús! De az is gyanús lehet, ha felhajlik a címke. Címke nélküli árut soha ne vegyünk meg! Sajnos a legtöbb boltban éppen ezekre a helyekre ragasztják rá az árat vagy a vonalkódot, ezért nem látni a megfelelő adatokat. Érdemes megnézni, hogy minden kötelezően feltüntetendő adat rajta van-e a csomagoláson: a gyártó, a gyártás ideje, a forgalmazó, a származási hely, a fogyaszthatóság és a csomagolás dátuma, valamint bizonyos termékeknél a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet engedélye. Ha bármelyik hiányzik, inkább hagyjuk a polcon!

Gondok a hússal, hallal

Ne vásároljunk olyan húst, amelyik levet ereszt! Az átlátszó fóliába csomagolt húsokon általában könnyű észrevenni, ha romlottak. Erre utal a megváltozott szín, vagy ha piros lében úszik a hús. Ez ugyanis többnyire azt jelenti, hogy egyszer már felolvasztották. Gyanút kelthet az ecetszag is, mivel egyes megtévesztő forgalmazók ecettel mossák át a húst, ettől ugyanis élénkebbnek tűnik a színe.

A mélyhűtött termék csomagolásának megtapogatása után sokszor idejében észre lehet venni, ha gond van az étellel, ugyanis árulkodó lehet a túl sok jég. Főleg a halaknál, ha sok a jég, ami a zacskón keresztül ropog a kezünkben. Ez ugyanazt jelenti, mint a vörös lé a húsnál, vagyis, hogy a terméket újrafagyasztották.


Soha ne hagyjuk szó nélkül a csalást!

Mindig jelezzék azt az eladónak, az üzletvezetőnek és a hatóságoknak! Ha úgy érezzük, hogy megkárosítanak bennünket, kérjük a vásárlók panaszkönyvét! A panaszkönyvnek minden üzletben jól látható helyen kell lenni, de, ha nem találjuk, kérjük - kötelesek átadni. S az illetékesek kötelesek a beírt panaszunkra válaszolni.
Sokan azt mondják, minek szólni, úgysem történik semmi. Ez fordítva igaz - nem történik változás, ha nem szólunk! Egészségünk és pénztárcánk érdekében szánjunk időt a termékek megvizsgálására. Igaz az a mondás: a gyanakvó vásárló a jó vásárló.

Dr. Szigethy Emma
életmód-életvitel tanácsadó
"A minőségi mindennapokért!"

Képek:
piqs.de: aitutaki - Schön gestapelt...
piqs.de: Ralfsen - Frisches Fleisch gefällig?
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4573 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x