A jól bevált magyar stresszoldó: alkoholba fojtjuk bánatunkat...
Címlap / Otthon / A jól bevált magyar stresszoldó: alkoholba fojtjuk bánatunkat

A jól bevált magyar stresszoldó: alkoholba fojtjuk bánatunkat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

A munkahely életünk legnagyobb stresszforrása. Az Értéktrend stresszkutatásából az is kiderült, hogy a magyarországi nagyvállalatok dolgozói nem keresik a megoldást a problémáikra, inkább az alkoholba menekülnek. A felmérés adataiból kiolvasható az is, hogy a legtöbb stresszt az elmúlt két évben a munkahelyi problémák okozták megelőzve ezzel minden egyéb családi, társadalmi, egészségügyi stb. gondot. 

A stressztréningek résztvevőinek mintegy 300 fős csoportjának megkérdezésén alapuló statisztika kimutatta, hogy a munkahely egyértelműen életünk legnagyobb stresszforrása, még a családtagok és a közeli hozzátartozók miatti aggodalmakat is háttérbe szorítja.  A szakemberek meglepetésére azonban a stresszorok listájának végén kullognak az olyan tényezők, mint a nyugdíjba vonulás, a válás vagy házasságkötés, illetve a kórházi kezelést igénylő súlyos betegségek.
 
„ ...mi sem természetesebb, minthogy gazdasági válság idején a munkájuk, vagyis a megélhetésük miatt szoronganak legtöbben. Az azonban már különös, hogy ez még a nagy családi traumák okozta gondokat is háttérbe szorítja....” - mondta ifj, Serényi János, az Értéktrend tanácsadó szakpszichológusa.
 

Nem meglepő, mégis mellbevágó adat, hogy mivel próbálják a stresszben élők a feszültséget levezetni: a válaszadók az első két helyen egyértelműen az alkoholt és a dohányzást jelölték meg. Csak ezután gondolnak arra, hogy megoldást keressenek a problémákra. A válaszok közt az oly sokat propagált módszerek, mint a sport és egyéb stresszkezelő eszközök még csak az első tíz között sem szerepelnek – vagyis az egészségnevelés ezen a téren gyakorlatilag hatástalan volt az elmúlt években.
 
„...ennél is szomorúbb azonban, hogy a stresszkezelési módszerek között a legutolsó helyen szerepel a segítségkérés. Ez azt jelenti, hogy a legtöbben maguk próbálnak megbirkózni a  legnehezebb időszakokkal, csak legutolsó sorban kérnek tanácsot vagy fordulnak szakemberhez...” – hívja fel a figyelmet a Stresszkezelés másként című integrált képzési program szakmai vezetője, ifj. Serényi János.
 
Az Értéktrend pszichológus szakértői hangsúlyozták, hogy egy ennél szélesebb körű felmérés  minden bizonnyal még szélsőségesebb arányokat eredményezne. E kutatás alanyai ugyanis a magasabb képzettségű és társadalmi pozíciójú munkavállalók köréből kerülnek ki. Ők mindannyian az Értéktrend stresszkezelő tréningjeinek résztvevői voltak, vagyis kivétel nélkül egészségtudatos felnőttek, akik tisztában vannak a stressz romboló hatásaival, és aktívan tesznek is egészségükért. Ennek ismeretében azonban az adatok még riasztóbbak – hangsúlyozta a szakértő. Elkeserítő az is, hogy a hazai vállalatoknak mindössze 1,6%-ánál folyik stresszel kapcsolatos felvilágosító munka vagy megelőző tevékenység.


A hasonló témájú, State of Health in the American Workforce című amerikai kutatás gyakorlatilag ugyanezeket az eredményeket mutatta ki: a dolgozók 41 százaléka említette, hogy ritkán, gyakran vagy szinte állandóan stresszes. Európában még rosszabbak a mutatók. A Regus 13 országban, 11 ezer válaszadó körében végzett felmérése szerint, a gazdasági visszaesés hatására a vállalatok 58 százalékánál érzékelhető mértékben megugrott a munkahelyi stressz. Az ennek következtében beálló egészségromlás pedig - becslések szerint - évi 20 milliárd euró költséget jelent az unióban.
 
Forrás: Értéktrend kutatás

Képek:
piqs.de: Binärius - Oberkante Unterlippe
piqs.de: canonier - Weinprobe
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3611 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x