Miért fontos a papír újrahasznosítása?
Címlap / Otthon / Miért fontos a papír újrahasznosítása?

Miért fontos a papír újrahasznosítása?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Sokkoló tény: fejenként 170 kg papírt használunk el évente. A legjobb megoldás az lenne, ha tényleg csak a valóban fontos dolgokhoz használnánk a lehető legminimálisabb mennyiségben (gondolhatunk itt a közelgő ünnepek táján az irracionális mértékű csomagolóanyag-használatunkra), és amit lehet, azt újra is hasznosítanánk. Hogyan gyűjtsük megfelelően, hogy minél többet megőrizhessünk erdeinkből? 

Egy kis papírtörténelem
A papírt már több mint kétezer éve ismeri, készíti és használja az emberiség. Fõ alapanyaga a növényi rost, amelyet fából, gabonafélék szárából, egyes országokban bambusznádból nyernek. A papírkészítés titkát több mint fél évezreden át õrizték a kínaiak, míg egy buddhista szerzetes megszökött az országból és Koreában letelepedve elárulta a titkot.

Innen jutott el Japánba, majd a VII. században Indiába. Az arabok a VIII. században ismerték meg a papírkészítés tudományát a kínaiaktól, Egyiptomban pedig 900 körül honosodott meg.

A papírgyártás elsõ szakaszában a fát rostjaira bontják. A beáztatott, majd lehántolt fából nyerik ki a rostokat, amelyet tisztítás, fehérítés és sûrítés után rövid használati idejû papírok alapanyagaként használnak (pl. újságpapír). A gépi papírgyártást a felöntéses technika alapozta meg. A síkszitás papírgyártó gép már nem merítette, hanem a szitára felülrõl öntötte a papírpépet, így vég nélküli papírt volt képes gyártani. Tudjuk, hogy a papír legnagyobb része fából készül - a fa, az erdõ Földünk tüdeje!
 

MIRE HASZNÁLJUK A PAPÍRT?
Nagyon sokáig fõként írásos tárgyi és történelmi emlékek megörökítésére használták, de ma már fontos szerepet játszik az élet más területein is. Gondoljunk csak a csomagolóanyagok széles skálájára, az írott és nyomdai anyagok számtalan különbözõ formájára vagy akár fizetõeszközeinkre. A világ közel 9 milliárd lakója fejenként 50 kg papírt használ el évente. Ez a szám az iparilag fejlett országok közül az USA-ban 340 kg/fõ/év az EU-ban 170 kg/fõ/év, míg az iparilag fejletlen afrikai országok 1-2 kg/fõ/év érték átlagából adódik. Az elfogyasztott papírmennyiségnek  világviszonylatban mintegy 60-70%-a válik másodlagos nyersanyaggá, azaz kerül hasznosításra.

HOGYAN GYÛJTSÜK A PAPÍRT?
A papírhulladékot csak akkor tudják újra feldolgozni, ha az nem szennyezett. Ezért a gyûjtõedényekbe nem szabad bedobni a zsíros, olajos, étellel érintkezõ papírt. A szelektív hulladékok közé tehetjük a feleslegessé vált újságokat és szórólapokat, a régi telefonkönyveket, a tiszta papírzacskókat, tojástartót, csomagolópapírokat. Ügyelni kell arra, hogy a szelektív papírgyûjtõbe ne kerüljön fóliázott vagy más mûanyaggal vagy fémmel kevert papír!!! Kivétel ez alól az italoskarton-doboz; van olyan város, ahol a papírok között gyûjtik.  Zsákos, vagy más néven házhoz menõ gyûjtés esetében a papír csomagolási hulladék a száraz hulladékok között gyûjtendõ.
 MI LESZ A SZELEKTÍVEN BEGYÛJTÖTT PAPÍRRAL?

A hulladékválogatóban elõször szétválogatják, majd bálázzák a különbözõ fajtájú (pl. kartonpapír, újságpapír, papír csomagolások) papírokat. A bálákat vízzel keverve pépesítik, majd a papírgyártás hagyományos folyamatain keresztül félkész papírterméket (óriási papírtekercsek) állítanak elõ. Ebbõl utána különbözõ termékek készülhetnek, pl. csomagolópapír, vécépapír, füzet, papírtáska, zsák stb.


Tudtad, hogy...
  • ... a használt papírból készült „újrapapír” gyártásához feleannyi energiára és negyedannyi vízre van szükség, mint a fából készült új papíréhoz?
  • ... Kr. u. 105-ben Caj-lun, a kínai  császár egyik minisztere készített  elõször papírt?
  • ... Magyarországon 1520 körül jelentek meg az elsõ papírmalmok?

Forrás: Szelektiv.hu
Leadkép: piqs.de Heinz Hasselberg, Steinfurt: 219. Aktuelle News werden zu Altpapier

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 12094 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x