Készíts profi fotókat - fénytechnikai tippek és ötletek...
Címlap / Otthon / Készíts profi fotókat - fénytechnikai tippek és ötletek

Készíts profi fotókat - fénytechnikai tippek és ötletek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Ahogy Vuk legjobb barátja a sötétség, a fotósoké a fény. Fény nélkül nem lesz fénykép se, ezért az első és legfontosabb dolog, amit egy fotósnak meg kell ismernie az maga a fény! A fény, amilyen egyszerű dolognak tűnik, olyan összetett. Ismerjük hát meg a fény világát! Agárdi Gábor fotós, a Harmonet tanácsadójának sorozata amatőr és haladó fotósoknak. 

Világítástechnika – a fények használata
Ahhoz, hogy egy alakzat, tárgy vagy modell térbeli, 3 dimenziós hatást keltsen egy 2 dimenziós papírlapon, nem csupán fényre, árnyékra is szükség van. Érdemes eljátszani a világítással és megfigyelni, hogy egy lapos, árnyékmentes alakzatból hogyan lesz térbeli! Tegyünk le egy tojást vagy egy gömböt, labdát egy sötét helység asztalára, majd egy zseblámpa segítségével világítsuk meg onnan, ahol állunk, a szemünkhöz aránylag közelről. Az eredmény egy sík, lapos tárgy hatását fogja kelteni. Amint a zseblámpánkat elkezdjük mozgatni, az addig lapos tárgyon fényesebb és árnyékosabb területek jelennek meg, kirajzolva annak háromdimenziós alakját.

Fényfajták, fénytípusok

Fotózásnál, ha lehet, törekszünk a valóság látszatának megtartására. Ahogy a való életben a Földön csak 1 nap világít, így a fotózás során is egy elsődleges fényforrást használunk, amit főfénynek neveznek.

Főfény: elsősorban meghatározza a képünk tartalmát, a modell vagy tárgy megvilágítását. Az expozíció beállítása is erre a fényértékre történik.


Derítőfény: a főfény által árnyékosan vagy sötéten hagyott területek gyengébb megvilágítására szolgál, sosem lehet erősebb a főfénynél. Segítségével az amúgy háttérbe szoruló, elmosódó részleteket is kiemelhetjük, csökkenthetjük a kontrasztokat. A derítés történhet vakuval vagy egy fényvisszaverő derítőlap használatával. A derítőlapok gyakran ezüst, arany színezetűek, amelyek segítségével melegebb színárnyalatot adhatunk a felderített területnek.

A derítés történhet negatív irányban is. Ha a különböző reflexiós fények, környezeti fények erősebben megvilágítanák az árnyékos részeket, mint azt szeretnénk, fekete derítőlapot is használhatunk.


Díszítőfények: ilyenek pl.: a hajfény, melyet leginkább hátulról-oldalról érkező súrlófény formájában használunk, egy ékszer kiemelésére használt spotfény, vagy bármilyen megvilágítás, mely csupán az esztétikai élmény növelésére szolgál.

Maguk a fények lehetnek kemények, illetve lágyak. A kemény fények erős, határozott, kontrasztos árnyékot eredményeznek. Kiemelik a tárgyak, illetve a bőr redőzetét, portrék esetén drámai hatások elérésére alkalmasak. Ilyen fény tipikusan a tiszta égbolton át érkező déli napfény. Mesterségesen előállított fények közül a hagyományos vaku fénye is ide sorolható, amennyiben annak fényét semmilyen lágyító eszközzel nem módosítjuk. Tovább fokozható ez a hatás, ha a vaku fényét fényformálók segítségével irányítjuk, és egy – vagy akár több – párhuzamos fénysugárrá (méhsejtrács) alakítjuk.

Lágy fények: pl.: a természetben a felhőkön átszűrődő vagy a szobában a függönyön keresztül érkező szórt fények. Nem okoz kontrasztos árnyékot, lágy átmeneteket képez az egyes árnyalatok között. Mesterséges úton különféle fény lágyító eszközöket használunk a vakuk fényének lágyítására. Ilyen pl.: a softbox, mely a vaku villanó fényét egy aránylag nagy területre szétterítve adja le.

Direkt és indirekt fények:
direkt fénynek nevezzük azokat a fényeket, melyek közvetlenül a fényforrásból érkeznek, függetlenül attól, hogy van-e a fényforrás és a megvilágított alany/tárgy között bármilyen fényt módosító alkalmatosság. Az indirekt fények egy felületről, tárgyról visszavert fénysugarak. Ezeket portréfotózás során előszeretettel használjuk, mivel kellemes, lágy hatást adnak a képnek. Ilyen indirekt fényeket mi is létrehozhatunk pl.: falfelületre történő vakuzással, vagy ernyő, illetve Beauty Dish használatával.

Agárdi Gábor

Kép: piqs.de: PolluxTS - Morgenglanz der Ewigkeit IX
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11435 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x