Fess, színezz, tapétázz - 9 tanács a lakberendezőtől
Címlap / Otthon / Fess, színezz, tapétázz - 9 tanács a lakberendezőtől

Fess, színezz, tapétázz - 9 tanács a lakberendezőtől

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

Amikor elhatározzuk, hogy szeretnénk változtatni, felújítani vagy más hangulatot kialakítani magunk körül a lakásban, az első kérdés, ami felvetődik: festék vagy tapéta? Vannak megszállott festékpártiak és tapétahívők is, ámde a két megoldást még kombinálhatjuk is. Az sem mindegy, milyen lakásba és milyen felületre milyen színt választunk. Mire figyeljünk feltétlenül és mi az, ami szinte soha nem jó megoldás? Trükkök, ötletek és a legfrissebb divattippek, amivel feldobhatod a lakást vagy az irodát! 

Nézzük végig, milyen lakásba, milyen igényekhez melyek a legjobb megoldások és hova milyen színeket válasszunk!

Mire ügyelj a színválasztáskor? 4 jótanács
Ha két különböző árnyalatot szeretnénk használni, akkor fontos, hogy ezek a színek harmonizáljanak egymással. Az alapszíneknek megvannak az úgynevezett kiegészítő színei, az egyes színpárok egymással szemben láthatók a színkörben. Ezek tökéletesen összhangot alkotnak egymással, azaz kiegészítik a másik színt, ha egymás mellett alkalmazzuk őket. Azért fontos a jó színválasztás, mivel domináns területeket foglal el, így jelentősen javíthatja vagy ronthatja az összhatást. Mi az, amire mindenképpen érdemes odafigyelni?

1. A hálószobában mindenféleképpen kerüld a harsány és rikító színeket!
Én ebbe a helyiségbe általában nem tervezek citromsárgát sem, mert ez a szín a napra, a fényre emlékeztet bennünket, ami inkább éberséget kölcsönöz, mintsem nyugtató, altató hatást.  Ehelyett előnyben részesítem a földszíneket, a bézst  és a homokszínt. Hogyha igazán könnyed hangulatot akarunk, akkor pedig használjunk egy leheletfinom lilát és hófehéret. Nagyon harmonikus hatást érhetünk el, hogyha egy adott színen belül különböző árnyalatot használunk.

2. Nem mindenhova illik a mediterrán festék!

Aki a tenger, a meleg és a napfény szerelmese, az az otthonában is szívesen teremt mediterrán hangulatot. Most már széles választékban kaphatóak mediterrán festékek. Ezek igazán gyönyörűek, azonban ne használjuk kis térben, vagy olyan helyen, ahol sok bútor, tárgy van. Gondoljunk csak bele, ezt a festési technikát - ma már festéket - régen hatalmas belmagasságú, nagy alapterületű helyiségeknél alkalmazták. Azonban, ha mi ezt egy 3 méter magas, zsúfolt szobában alkalmazzuk, ne csodálkozzunk, hogyha nem lesz lehengerlő a hatása. A mediterrán festéknek van egy impulzív, mozgalmas mintája, így hosszú és széles falfelületeken mutat igazán jól. Viszont, ha mindenféleképpen ragaszkodunk hozzá, akkor egy-egy domináns fal befestése még nem fogja elnyomni a teret.

3. Válassz mosható festéket!
Rengeteg érvet tudnék felhozni mellette... Gyakran fordulnak meg a lakásban barátok, rokonok, gyerekek, elkerülhetetlen a sár, a latyak, az ételfoltok és más szennyeződések. A mosható festék óriási segítség az elegancia és a stílus fenntartásában, hiszen ezek alapján alkotnak otthonunkról, irodánkról képet az emberek.

4. A pótolgatós megoldás nem működik!
Találkoztam már olyan gyerekszobával, ahol a tulajdonosok mindig lefestették az összekoszolt falrészt… Hiába használjuk ugyanazt a színt, két hét elteltével már teljesen más lesz a tónusa. Ennek a következők az okai: ha ráfestesz egy újabb réteget, akkor a korrigált terület sokkal sötétebb lesz a rétegek összeadódása miatt. A másik, hogy a fal folyamatosan szennyeződik és a festék színére hatások érik: meleg és a hideg, a pára és a szárazság  és még a napsugárzás is fakítja a színt. Különösen a konyhában érezhetőek ezek a gyors változások a sütés-főzés miatt.

A legdivatosabb ötletek, hogyan dobd fel a lakásodat
5. Készítess egyedi tapétát!
Több hazai céghez volt szerencsém, akik igazán gyönyörű tapétát készítenek egyéni igények szerint. A kiinduló minta bármi lehet, nekünk akkor egy párna adta meg az alapötletet. A mintát kimásolták, megszerkesztették, majd beprogramozták a gépbe és kész is volt a gyönyörű minőségi tapéta. Szinte bármilyen elképzelést meg tudnak valósítani. Lehetséges az is, hogy egy nagy mintát négy tekercs tapéta szélessége adjon ki. Csakis a képzelet a határ.

6. Használj elegáns szegélylécet!
Igazán szép, amikor szegélyléccel egészítjük ki az elkészült falfelületet. A használata egyben elegáns és jól kimunkált hatást kelt, másrészt elfedi az esetleges kis festési hibákat... Hogyha olyan ügyes vagy, hogy egyedül nekiállsz az átalakításnak, akkor feltétlenül legyen gondod a szegélyléc használatára. Kapható fából, illetve hungarocellből készült változat is. A hungarocell egyértelműen olcsóbb, de szerencsére nagyon széles a választék. A fa pedig az időtállóságával és keményebb tartásával van jelen a piacon.

7. Rejtsd el a csöveket és dobd fel a szobát!
Itthon pár éve terjed el az a szokás, hogy a látható helyen lévő csöveket (például a radiátornál) lefestjük ugyan arra a színre, mint amilyen a fal színe. Ez jobb megoldás, mint hogy fehéren kitűnjön a nagydarab monstrum, azonban én ajánlok egy még jobb lehetőséget: perforált falemez. Ezekből készíttethetünk a radiátor és csőrendszere elé egy burkolatot. A falemez mintázatát pedig a szoba hangulatához alakíthatjuk. Azonban, ha a kialakított stílus nem passzolna a faburkolathoz, akkor készíttethetjük fémből  vagy kapható már műanyag borítás is. A színezett műanyag felhasználását javasolnám egy gyerekszobában, a fémet pedig egy minimalista stílusban berendezett irodában. Nagyon impozáns hatást tudunk vele elérni.

8. Keverd a lehetőségeket!
A legkifinomultabb nappalim tervezésénél egy olyan ötlet jutott eszembe, hogy ötvözve használjuk a tapétát és a festéket. Találtam egy olyan tapétát, ami nagyon részletgazdag volt, azonban csak ezüst, sárga és mogyoró színek voltak benne. Így a kiemelt falrész tetejét beborítottam a tapétával, míg az alja mogyorószínű maradt. Hihetetlenül elegáns hangulatot áraszt. Ehhez azonban már tapasztalatra van szükség, úgyhogy ha te is a keverésben gondolkozol, akkor először keress fel szakembert, hogy látványtervek elkészítése alapján is megnézhesd, hogy biztosan az így kialakítható stílust akarod-e?

Tipp: Egyik ismerősöm azzal keresett fel, hogy kétféle tapétát választott az előszobájukba, de amikor felragasztották, nem passzoltak egymáshoz, pedig ugyanazok a színek voltak jelen mindkettőben. Ilyenkor, ha már nincs más kiút, használjunk olyan képkereteket dekorációnak, amiben a kép kicsi, viszont annál nagyobb a hófehér rész, mint ahogy a képen is láthatod! Az előszoba egyik és másik oldalára is feltettek egy-egy ilyen képkeretet. Így a fehér domináns és nagy kiterjedése miatt a szemnek harmonikusabb lett a látvány.9. Játssz a színekkel, keltsd fel a kívánt hangulatot, befolyásold a térérzékelést!

A szín remek hangulatkeltő tényező minden térben, irodákban és vállalati épületekben pedig még a márkaépítés eszközeként is funkcionál. A színek azért zseniálisak, mert használatukkal befolyásolni tudjuk a hozzánk érkezők rólunk (otthonunkról, cégünkről) kialakuló benyomásait. Mindegyik színt párosítjuk valamilyen tudatos, vagy tudatalatti élménnyel. Ha a színeket megtanuljuk tudatosan használni e cél érdekében, akkor könnyebben felkelthetjük a vágyott hatást, legyen az az otthon nyugalma, kreativitásra serkentő munkakörnyezet vagy egy vállalat sikerességének képzete. Amikor először meglátunk egy teret, belépünk egy helyiségbe vagy épületbe, azonnal kialakul bennünk egy hangulat, egy benyomás, amelyben igen nagy szerepe van az adott térben uralkodó színeknek. A hatás gyakran tudattalan marad, de a hangulat újra fel fog elevenedni, amikor arra a családra vagy cégre gondolunk.


A színválasztásban is érdemes szakértő segítségét kérnünk, mert bár minden egyes színnek vannak általános jelentései is, mindenkinek vannak saját, egyéni, csak rá jellemző színélményei is.

Sárga:  A napfény, a nap, az intelligencia színe. Kínában a Föld központi színe, és az előkelőséget jelképezi.
Narancs:  Az egyensúly színe, mivel átmenetet képez a citrom és a piros között. Élénkíti a szellemi aktivitást. Ebből a színből tudják kikeverni azt a színt, ami a szem számára a leginkább kitűnik a többi szín közül. A buddhista szerzetesek öltözéke miatt a spiritualitás jelképe is.
Piros:  A tűz, a szerelem és a melegség színe. Ugyanakkor a természetben minden piros, ami valami veszélyt jelez. Nagyon impulzív szín és egyszerre kettős is, hiszen a vágyakat és a veszélyt is jelképezi egyszerre.


Zöld:
  A természet színe, az ember számára a legmegnyugtatóbb szín, pihentető hatású, harmóniát teremt.


Kék:
  Az ég, a bölcsesség, a levegő és ezzel együtt a légiesség színe. A könnyedség jut eszünkbe róla. Ezek mellett az intelligencia, és a férfias dominancia színe is.
Lila:  A mértékletesség színe, ami egyensúlyt teremt. A hajnal és az esti ég színe, az értelemé és a vágyé. Jelenthet bölcsességet és intuíciót is.
Fehér:  A tisztaság, jóság,  az egyszerűség színe. A tökéletesség megtestesítője, hiszen tartalmazza az összes többi színt egyben, vagyis minden benne van.
Fekete: Az örök ellentét: elegancia és halál egyszerre. Mélységet kelt és egy másik színnel párosítva nagyon domináns, impulzív hatást kelt.

A rosszul kialakított tér romboló hatású?
Kutatások folytak és persze folynak is, hogy megbetegíthet-e minket az a tér, amiben élünk?

A válasz egyértelműen az, hogy igen. Ez egyrészt lehet azok miatt az anyagok miatt, amik kipárolognak a festékből és az ott tartózkodók folyamatosan beszívják (szerencsére ma már ez kiküszöbölhető). A másik pedig az a folytonos stresszforrás, amit egy rosszul berendezett tér miatt érezhetünk. Gondoljunk csak bele: hogyha folyton úgy tudok csak kimenni az asztalom mellől, hogy fel kell állítanom két másik kollégámat is, akkor ez egy idő után konfliktusforrássá válik. A konfliktusoktól pedig stresszesek leszünk.

Ezért mielőtt belekezdünk egy élettér kialakításába, gondoljuk át alaposan az igényeinket és szakemberrel beszéljük át az elképzeléseinket. Egy egészséges, kellemes környezetben dolgozó ember tud csak igazán jó munkát végezni, és egy körültekintően kialakított, nyugalmat árasztó otthonban tudunk csak megfelelően pihenni.

Balogh Orsolya
Bocca Design

Képek:
piqs.de: herzogenaurach - Hausfassade
piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 258 Farbkarte 04_077
piqs.de: Mo Riza - EO in her kitchen
piqs.de: Mo Riza - Green is my color for 2006
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8011 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x