Az egyszerűség = szépség!
Címlap / Otthon / Az egyszerűség = szépség!

Az egyszerűség = szépség!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Gyakran nem is olyan könnyű egyszerre ízlésesen és praktikusan berendezni életünk színtereit, legyen szó egy hálószobáról, egy többfunkciós közösségi térről vagy éppen egy irodáról. Mi az a két leggyakoribb hiba, amit elkövetünk otthonunk szépsége, harmóniája ellen, és ezek hogyan orvosolhatók? Újabb bevált praktikák a lakberendezőtől! 

Egyre gyakrabban találkozom azzal a problémával, hogy az emberek úgy szeretnék kialakítani a lakásuk, irodájuk, galériájuk berendezését, hogy egy stílushoz ragaszkodnak makacsul. Ezzel a görcsösséggel viszont pont azt veszítik el, ami szerintem a legjobb a téralakításban: a lehetőségek szabadságát. Mint ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma pop-art vagy japán stílus sem. Ezeket tekintsük csak úgy, mint egy ajánlást, nem pedig mint kötelező elvárást. Ez jutott eszembe, amikor egyik ügyfelemmel fürdőszoba-burkolatokat néztünk. Egy ideje ugyanis a külföldi és hazai gyártók is kombinációkat mutatnak be. Ez azt jelenti, hogy egy bemutató táblán elhelyezik az ajánlásukat a padlóra, a falra és a zuhanykabinba való csempék kombinációjából, plusz egy mintás szegélycsíkot. Azonban ez tényleg csak ajánlás, hiszen ahogy egy spanyol otthonban is más színeket kedvelnek az ott lakók, ugyanígy mások az igények idehaza.

Az újdonságok eredete
Igazán eredeti és új ötletek mindig abból erednek, hogy egy tárgyat, gondolatot újraértelmezünk, új funkcióval látjuk el. Gondoljunk csak a mobiltelefonokra: ma már alapvető funkciónak tekintjük, hogy tud fényképezni is, azonban nagyon merész ötletnek számított, amikor először forgalomba hozták. Így van ez a lakberendezésben, a dekoratőri munkában is.


Amikor a túl sok agyoncsapja az összhatást
Munkáim során két fő hibával találkozom, ami gyakran diszharmóniát okoz a terekben. Az egyik fő probléma az, hogy túlzásokba esnek az emberek. A sárga túl sárga, az íróasztal túl nagy a szoba méretéhez képest, túl sok a polcokon a dísztárgy, pedig az egyszerűség szépség. Persze, természetes, hogy folyamatosan gyűlnek a szép tárgyak, a kedves emlékek, de mindig abba gondoljunk bele, amikor egy új üvegtárgyat, egy új gyertyatartót akarunk kitenni az amúgy is roskadozó polcra, hogy a célunk azzal az új tárggyal is ugyanaz, mint a másik héttel: hogy szép legyen, hogy jó emléket keltsen. De igazán figyelni, megfigyelni egyszerre csak egy dolgot tudunk, tehát legyen egy fókuszpont azon a polcon, abban a szobában és hagyjunk teret, levegőt magához az élethez. Sokszor azon kapom az ügyfeleimet, hogy már életterük sincsen, hiszen az emlékeke, a tárgyak kiszorították őket a lakásból. Ekkor van szükség az újragondoláshoz! Én mindig azt veszem alapul egy új kialakításnál, hogy az élethez térre, levegőre van szükség. Nem az a jó gyerekszoba, ami roskadásig van mindenféle ’’kreativitást’’ elősegítő játékkal... A kreativitás akkor tud szárnyalni, ha van egy üres papírom és egy ceruzám...

Legyen elegendő élettér!
Fontos, hogy hagyjunk több olyan teret magunknak, a párunknak a családtagjainknak, amihez nem kell még egy asztal, még egy kép, még egy tárgy, hogy megfelelően kitöltse azt. Ez a rend fenntartása szempontjából is fontos, hiszen ha egy túlzsúfolt lakásban van egy kis rendetlenség, az mindig többnek látszik, mintha egy szellős lakásban lenne ugyanaz. Ez persze nem arról szól, hogy mindenki minimalista stílusban rendezze be az élettereit, eszem ágában sem lenne a sokszínűségtől megfosztani titeket! Ez arról szól, hogy bármely stílusban is szeretnénk kialakítani az életterünket, mindenképpen vegyük figyelembe azt, hogy csupasz, ingermentes térre is nagy szükségünk van. A városokra pedig még inkább igaz ez, hiszen pihenni, dolgozni, feltöltődni akkor tudunk, hogyha erről nem vonja el sok más inger a figyelmünket. Egy egyszerű, stílusos lakás már önmagában is biztonságot, szépséget, nyugalmat áraszt.

Merjünk egyéniek lenni!
A másik probléma pedig az, hogy eldöntik, illetve megbeszélik a párjukkal, hogy mi most  afrikai stílusban fogjuk berendezni a lakásunkat és akkor ehhez megveszik a zsiráfos cédétartót, a fali maszkokat  és a fűszoknyás ágyhuzatot, amikor pedig mindez megvan, akkor igen gyakran kiderül, hogy nem tetszik és nem érzik a sajátjuknak. Pontosan azért, mert ilyenkor olyan tucatárukat halmozunk fel az otthonunkban, amelyek nem is szépek, de még különleges jelentéssel sem bírnak számunkra. Csak egy példa: egyszer egy fiatal fiú szobáját rendeztem be, aki az édesanyjával él együtt, és volt egy hihetetlenül csúnya képkeretük, de nem volt szívük kidobni, mert még a dédnagymama kapta az anyósától. Nem volt mit tenni, lecsiszoltattuk az ezerszínű festéket róla és egy kellemes, üde almazöld színben pompázva bekerült a kis srác szobájába.

Nézzük mindig a teljes képet – illesszünk ebbe minden részletet!
A hagyomány, a családi örökség nagyon fontos, de adjunk neki stílust is, mert a tárgyak vannak értünk és nem fordítva! Amikor belekezdünk egy átalakításba, vagy csak egy új terítővel, képpel újítjuk fel a meglévőket, mindig az összképet nézzük! Amikor engem kérnek fel egy lakás tervezésére és kivitelezésére, akkor ha valamiben módosul a terv (új bútor, új szín) akkor mindig magam elé képzelem azt a hangulatot, amit az ügyfelemmel megbeszéltünk és én látványtervben kiviteleztem. Ezek után megnézem azt az új színt vagy bútort, amit meg akarok venni és tisztán látom, hogy belesimul-e a dizájnba. Ez a felidézés azért fontos, mert egy boltban más hatások, más stílusok érnek, mint az átalakítandó térben. Hogyha valakinek ez nem megy, vagy nem alkalmaz lakberendezőt, akkor azt javaslom, hogy legalább legyen egy mappája, amiben a már meglévő anyagmintákat, csempemintákat, falszínmintákat tárolja, így bármikor meg lehet nézni, hogy passzolnak-e. Szinte már minden cégnek fent vannak a bútorai a honlapján, érdemes azt is kinyomtatni, így nem fogunk majd csalódni.

Nézzünk meg most azt, hogy az alábbi elkészült tereknek mi adja a szépségét és egységét!


Ebben a nappaliban a fehér és a kék árnyalatai szerepelnek. A fehér szín tisztaságot sugároz, a kékkel párosítva pedig az ég színére, a levegőre vagy éppen a tenger végtelenségére emlékeztet. Rendezetten, szimmetrikusan állnak az egyforma képkeretek, és a párnák elhelyezése is szimmetrikus, de a minták változatossága miatt mégis játékos. A fapadló szintén nyugalmat, természetességet és színével melegséget is áraszt. A fehér színt ellensúlyozza a sok textil felhasználása, amivel egyúttal megteremthetjük a kényelem érzését is. Mindent átjár a levegő és a fény!


Ez a fürdőszoba jó példája annak, hogyan lehet azonos színnel mozgást belevinni a térbe. Ugyanis a padlón és a falon ugyanaz a színű terméskő található, de a mintázata teljesen különbözik, így egyszerre harmonikus és izgalmas. A fő vezérelv itt is az egyszerűség, jó megoldás például, hogy egymás kontrasztjaként láthatjuk a követ és a fát. Egyik sincs túlhangsúlyozva, így harmonikus összbenyomás jön létre.


Egyszerűség, rendezettség - elsősorban erre van szükségünk egy jó beszélgetéshez vagy pihenéshez. Ebben a hálószobában megnyugszik a test és az elme is.  A természetes anyagok dominanciája miatt lesz kellemes.

Várom kérdéseiteket, véleményeteket szeretettel!

Képek és szöveg: Balogh Orsolya
Bocca Design Lakberendezési Stúdió
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 13265 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x