Áprilistól tilos leverni a fecskefészkeket
Címlap / Otthon / Áprilistól tilos leverni a fecskefészkeket

Áprilistól tilos leverni a fecskefészkeket

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Március végéig még természetvédelmi károkozás nélkül eltávolíthatók és mesterséges fészkekkel pótolhatók a házfelújításokat akadályozó fecskefészkek, áprilistól azonban tilos a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő fecskepárok fészkeinek leverése. A Magyarországon költő fecskefajok egyedeinek természetvédelmi értéke 10 ezer forint, a törvény már a tojások elpusztítását is bünteti. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) tavaly - a fecskék védelmének évében - is számos bejelentés érkezett elpusztított fészkekről. A civil szervezet minden esetben értesítette az eljárásra jogosult hatóságot. 

Az MME azt javasolja, hogy a tervezett tavaszi-nyári házfelújítások, szigetelési munkálatok megkezdése előtt a kivitelezők mérjék fel, hogy mely fészkek akadályozhatják a munkát és tegyék meg a szükséges lépéseket. A falak „lakóinak” összeírása, létszámuk és fajösszetételük megismerése után el kell dönteni, hogy hol lehet a közelben pótolni a megszüntetendő fészkelő- és pihenőhelyeket. A mesterséges molnár- és füsti fecskefészkeket és a sarlósfecskeodúkat a szomszédos épületekre lehet felszerelni.

Az ország bármely részén két állami természetvédelmi szervezet régiós képviseletétől: a nemzeti park igazgatóságoktól és a zöldhatóságoktól kérhetünk segítséget a falfelújítások természetvédelmi vonatkozásai kapcsán. Ha lakott fecskefészkek leverését tapasztaljuk, veszélyeztetett fecskefészkekről vagy -telepekről szerzünk tudomást, a legjobb, leggyorsabb megoldás, ha - az MME mellett - a területileg illetékes zöldhatósághoz fordulunk. Ez az országos hatósági hálózat köteles és jogosult eljárni minden ilyen bejelentés ügyében.A hazai fecskepopuláció évek óta csökkenő tendenciát mutat
, a füsti és a molnárfecskék állománycsökkenése 5-7 százalék között mozog évente. Mivel a fecskeállományok csökkenését okozó élőhely átalakítások és a klímaváltozás negatív hatásait az egyes emberek közvetlen beavatkozással nem tudják befolyásolni, a legfontosabb cél a költési siker, a kirepülő fiókák számának növelése. Éppen ezért különösen fontos, hogy védjük a fiókákat és segítsük elő, hogy az állomány növekedésnek induljon.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Kép: piqs.de: Franziska Elsner - Schwalbenjunges 3
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3009 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x