INPP - a gyökerektől induló képességfejlesztő módszer...
Címlap / Otthon / INPP - a gyökerektől induló képességfejlesztő módszer (kérdőívvel!)

INPP - a gyökerektől induló képességfejlesztő módszer (kérdőívvel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Sok gyermeknél jelentkeznek a megkésett idegrendszeri fejlődésből adódó működési zavarok, amelyek számos probléma forrásává válhatnak a későbbiek során. A fejlesztő pedagógus a mozgásfejlődés fázisain újra végigvezetve a gyermeket hatékony segítséget nyújt a tanulási képességek erősítésében is. 

Amikor házat építünk, igyekszünk megfelelő alapozással biztosítani, hogy a fölé kerülő falak teherbíróak legyenek. Ha a vágyott növénynek nem kedvez kertünk talaja, izolálunk számára éltető földet, hogy optimálisan fejlődhessen.
Ugyanez igaz-e vajon az emberre? Igen. Milyen alapra, alapozásra van szüksége egy embernek?
Arra, hogy idegrendszere kezdetektől fogva zavartalanul fejlődjön. Ismerkedjünk hát meg azokkal a tényezőkkel, amelyek befolyásolhatják a gyermeki idegrendszer fejlődését!

A várandósság ideje alatt számos kockázati tényező játszhat szerepet: ilyen az anya magas vérnyomása, dohányzása, kiszáradással fenyegető hányás. Továbbá a súlyosabb vírusfertőzések, különösképp a terhesség első 12 hetében, vagy a 26-30. hét közötti időszakban jelentősek. Fokozott stresszhatások, fenyegető vetélés – mindezek különféle következményekkel járhatnak és beleszólhatnak az idegrendszer alakulásába.

Születéskori tényezőként a farfekvés, az oxigénhiány, az elhúzódó vagy „rohamszülés”, a nyakra tekeredett köldökzsinór, a császármetszés és a koraszülés a leggyakoribb okok, amiket az idegrendszer megkésett fejlődésében szerepet játszónak vélünk.Újszülöttkorban előforduló rendellenességek:
újraélesztés, koponya deformáció, inkubátor, elhúzódó sárgaság – mind összefüggésbe hozhatók az idegrendszer lassúbb érési folyamataival.

Milyen jelek, történések jelzésértékűek kisgyermekkorban?
Magas láz, görcsös állapotok, eszméletvesztés; ha 18 hónapos kor után kezd a baba járni,
beszélni; védőoltások beadását követően lázas betegségek, mellékhatások alakulnak ki.

Iskoláskor táján figyeljünk fel arra, ha gyermekünk nehezen tanul meg kétkerekűn biciklizni.
Nehézséget jelent az olvasás-írás-számolás? – gondoljunk az időn túl aktívan maradt reflex-tevékenységre.

Lehet, hogy még felnőttkorban is kínozza a hányinger, fejfájás utazáskor? Célzott gyakorlatokkal még most sem késő, hogy megszabaduljon tőle.

Ahogy e sokféle gond és zavar is mutatja, jelzésértékű az, ami a normálistól eltér.
Meglehet, hogy a felsoroltak valamelyike, vagy akár több is igaz gyermekére, vagy akár Önre.
Akkor célszerű szakember segítségét kérni, aki a mozgásfejlődés fázisain újra végigvezetve segít a problémák kiküszöbölésében.

Hogyan zajlik az INPP vizsgálat?
Nagymozgásos, finommozgásos és érzékszervi működést érintő feladatokkal rövid idő alatt felállítunk egy reflex-profilt; mely lehetővé teszi, hogy a problémák okait feltárjuk és hatékony fejlesztő gyakorlatokkal segítsük a fejlődést. Az érintett reflexek mennyiségétől függ a felzárkóztatásra fordítandó idő. Maximum 9-12 hónapon át tartó gyakorlás szükséges ahhoz, hogy végigjárjuk a mozgásfejlődés összes lépcsőjét. Kitartást és elszántságot feltételez, bár napi 5-10 perces gyakorlást igényel. Háromhetes otthoni munkát követően lépünk tovább, új feladatokkal támogatva a fejlődést.

Az INPP kidolgozott egy csoportos programot, ami osztálykeretben végezhető, napi 10 perc ráfordítással. A vizsgálatok eredménye szerint a gyakorlatok fejlesztő hatása még azoknál a gyerekeknél is megmutatkozik, akiknél nincs érésbeli elmaradás.
A fejlesztő gyakorlatok bizonyítottan segítettek azoknak a tanulási képességein, akik problémákkal küzdöttek. Az összetett nehézséggel küzdők számára támogató, de nem elégséges megoldás a csoportos munka, számukra egyéni fejlesztő program (is) szükséges.


Az alábbi kérdőív támpontot ad a megkésett idegrendszeri fejlődés lehetséges tüneteinek feltérképezéséhez. Mely tünetek jellemzőek gyermekére? Jelölje I (igennel), vagy N (nemmel) válaszát! Minden igen válasz egy pontot ér. (Az egyes kérdések után zárójelben található szám az adott tünethez tartozó reflexre utal.)

- Túlérzékenység > (1)
- Ingerfüggés – pl. nehezen vált tevékenységet, vagy (vizuális) ingerekre tapad > (1)
- Ügyetlen ceruzafogás iskoláskorban > (2)
- Az olló-használatot szájmozgás, grimasz kíséri > (2)
- A füzetet, könyvet valamelyik oldalra eltolja, nincs a test középvonalában > (3)
- A füzet, könyv ferdén elfordul a testsíkhoz képest > (3)
- Artikulációs problémák > (4)
- „Malac” evés > (4)
- Ujjszopás fennmaradása > (4)
- 5 éves kor feletti ágybavizelés > (5)
- Összpontosítási nehézség > (5)
- Ficánkolás - nyugodt ülés helyett > (5)
- Egyensúlyi problémák > (6)
- Idő- és ritmusérzék gyengesége > (6)
- Látás-hallás problémák > (6)
- Izomtónus feszessége, vagy petyhüdtsége > (6)
- Testtartási problémák: íráskor hasal a padon > (7)
- Nehézség a fókuszváltásban: tábla-füzet (éleslátás) > (7)
- Ügyetlenség > (7)
- Térbeli tájékozódási nehézségek > (8)
- Tengeri betegség > (8)

Igen válaszok száma:  
Az egyes tünetekért felelős reflexek: 1-Moro, 2-markoló reflex, 3- ATNR, 4-kereső-szopó reflex, 5-Galant-reflex, 6-TLR, 7-STNR, 8-fejtartó reflex

Annál a 7 éven felüli gyermeknél, akinél az „igen” válaszok száma több mint 7, valószínűsíthető az idegrendszer éretlensége - további vizsgálat javallt az okok feltárására. Az INPP fejlesztő programja hatékony segítséget nyújthat.
Ha az „igen” válaszok száma 7-nél kevesebb, az INPP feladatok csoportos gyakorlása hatékonyan javíthat gyermeke tanulási képességein.

Gyakori kérdés, hogy vajon miért szorul manapság oly sok gyerek valamilyen fejlesztésre? Valóban annyi problémás gyerek lenne, vagy csak észlelésünk kifinomultsága teszi láthatóvá?
Erről a folytatásban olvashatnak majd.

Bukovinszky Mária
fejlesztő pedagógus

Képek:
piqs.de: helmutli - Glück
piqs.de: Meena Kadri - Pippi Långstrump
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 19622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x