Folyton verekszik a fiam!
Címlap / Otthon / Folyton verekszik a fiam!

Folyton verekszik a fiam!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Mi áll az iskolai verekedések hátterében? Hogyan függ össze a testi erőszak a gúnyolódással? És ami még fontosabb: hogyan kezelheti a problémát a szülő és a pedagógus? Egy kis fizika, egy kis birkózás - néhány jó példa, hogyan taníthatjuk meg gyermekeinket a helyes viselkedésre. 

Karcsi a legkisebb volt az osztályban. Apró szürke fiúcska felnőttforma társak között. Mégis legszívesebben azzal dicsekedett, hogy a száznyolcvan centis hetven kilós Gézát a földhöz vágja, és az sírni kezd. Ezt naponta kipróbálta, és egyetlen tanár se ment a nagyfiú védelmére, mert az esetlen volt, tele kamaszkori szégyenlősséggel, nem tudott megfelelni az iskolai követelményeknek. Karcsi egy kiránduláson úgy gáncsolta el Gézát, hogy annak egy sziklára koppant a feje, és vérezni kezdett. Szerencsére édesanyja teljes csomag kötszert küldött a gyerekkel.

Karcsit a tanár se akarta megfékezni, nem is szidta le, csak Gézát próbálta testileg és lelkileg talpra állítani, hogy saját lábán érjen el az első orvosi rendelőbe. (A Rám-szakadékban voltak.)

Tíz perc múlva Karcsi újra kötekedett, sőt gúnyolta Gézát, hogy véres lett a ruhája. Az első faluban az orvos ellátta a gyereket, megnyugtatta a tanárt, hogy semmi komolyabb baj nem történt. Otthon a tanár hazakísérte Gézát, beszélt a szülőkkel, megkérdezte, miért nem védekezik a gyerekük se a lányok, se a fiúk ellen.


Megtiltottam neki, hogy visszaüssön

Ezt felelte az édesanya, aki az osztály munkaközösségi elnöke volt, pénzt szedett be a szülőktől, ajándékot vásárolt karácsonyra a gyerekeknek, és soha nem rótta fel, ha valaki bántotta a fiát.

„Nézze, tanárnő. Mi a férjemmel mindketten nagyon magasak és erősek vagyunk. A gyerek már óvodában legalább második osztályosnak látszott. Akkor tanítottam meg neki, hogy vigyázzon a kisebbekre. Ha valaki nekimegy, próbálja elkapni, nehogy elessen. Nem ügyes fiú, ezért inkább kihasználták a többiek, de jobb ez így, mintha más gyerekben kárt tenne, és veszekednem kellene a többi szülővel. Eddig mi vigyáztunk rá, meg kell tanulnia vigyázni magára, hogy soha ne legyen olyan ingerült, hogy mást megbántson.”

A tanárnő még nem találkozott ilyen helyzettel, főként, mivel a fiúk rendszeresen meghívatták magukat Gézával a McDonald’sba is, és ez anyagilag is terhelte a szülőket. De ezen se háborodtak fel.

Erőpróbák
A tanárnő ezzel nem értett egyet, hiszen a többiek azt fogják megtanulni, hogy mindig lesz valaki, akit bánthatnak. Ez olyan osztály volt, ahol a lányok is gyakran kötekedtek, szerették volna kipróbálni saját testbéli képességeiket, persze lányosan. Felrúgni a fiú lába közé, belekapaszkodni a hajába, fülébe hátulról. A lányok verekedés közben sem állnak test-közelben, kinyújtott karral próbálják lefegyverezni a másikat.

A tornateremben szőnyegen verekedés-próbát tartottak a tanár jelenlétében. A fiúknak csak fél kézzel, fél lábbal lehetett védekezni a lányok ellen, s ha valaki szabálytalan volt, a tanár leállította a mérkőzést. Tetszett a gyerekeknek, betartották a szabályokat. Csak az állt ki, aki akart.

Tamás, közel Gézához hasonló nagyságú fiú mosolyogva forgott körbe fél lábon ugrálva, másik lábával tartotta távol ellenfeleit.


Géza mereven állt. Mariann ismét felfelé rúgott, Géza hátralépett, nem történt semmi baj. A tanárnő azt ajánlott Gézának, kézzel kapja el Mariann lábát. Elkapta, de nem tudott vele mit kezdeni. Mariann folyamatosan gúnyolta Gézát.

Ne engedd el, kezdj körbe forogni vele, amíg elesik (a szőnyegre).

Mariann háromszor elbotlott, Géza mindig felsegítette. Aztán a tanárnő megkérdezte, ki engedné meg, hogy Géza a két lábánál fogva megpörgesse. Karcsi jelentkezett. Lefeküdt a földre, felnyújtotta a két lábát, a tanárnő biztatta Gézát, hogy kezden el pörögni vele, ahogyan a jó apukák szokták pörgetni a fiaikat a levegőben. Ezt kellett megtanulni Karcsinak és a többi fiúnak, hogy Géza sokkal erősebb náluk, fel tudná kapni őket, és mint Toldi a farkasokkal, elbánhatna velük, ha akarna. Persze Gézának is ki kellett próbálnia játékosan az erejét.

Fizika órán a Lendület tananyag tanítása közben a tanárnő megmutatta az osztálynak Géza kezét. Mekkora ez a kéz, milyen hosszú a kar, ami ezt a hatalmas kezet lendületbe hozná, ha vissza akarna ütni. Géza mosolygott, és azt mondta, hogy soha nem ütne meg kisebbet (nagyobbat se), őt se ütötték meg soha a szülei, pedig sokkal nagyobbak voltak. A testvére pedig kislány, őt nem bántaná.

Lendület, erőkar és a többi
Nem árt, ha a gyerekek időben megtanulják, hogy a fizika törvényei egymás között is érvényesek. De azt is, hogy óvatosan kell bánni a gyengébbel, még birkózás közben is vigyázzunk, mert a lábunkban félelmetes erő van, nehogy kárt tegyünk a másikban. Ezeket pedig leginkább játékosan lehet megtanulni.

Van gyerek, aki állja, ha ütik, arra figyel, hogy ő hol talál jó fogást a másikon. Mások saját fájdalmukra figyelnek, tehát tekintetbe kell venni, mikor válik sértett haraggá a játék, és akkor le kell tudni vezetni az erősebbnek, nehogy harapás, hajtépés, rúgás, karmolás legyen a próba vége. De jó tudni, kit kell kikerülni az utcán, hogyan védhetjük meg érdekeinket – testileg is, szellemileg is.

Dobosy Ildikó

Van véleményed? Oszd meg velünk itt a Harmoneten, vagy a témához rendelt Facebook-csoport üzenőfalán >>

Képek:
piqs.de: tululli - Noah
piqs.de: grafiker-andi - Jan schaut frech
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5117 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x