A síelés komoly veszélyeket tartogathat a gyermekeknek
Címlap / Otthon / A síelés komoly veszélyeket tartogathat a gyermekeknek

A síelés komoly veszélyeket tartogathat a gyermekeknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-20

A síelés ma már hazánkban is mind több család számára elérhető. A gyermekek egyre fiatalabb korban tanulnak meg síelni, ezért fontos, hogy a szülők tisztában legyenek azokkal a veszélyekkel, amelyek a sípályán fenyegetik őket. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy gyermekek megfelelő védőfelszerelést viseljenek és ők maguk is ismerjék a biztonságos síelés követelményeit. 

Az első és legfontosabb, hogy gyermeket a megfelelő védőfelszereléssel lássuk el. Európai országok jelentős részében 14 év alatt kötelező vagy ajánlott mindenkinek a bukósisak viselése. A helyesen beállított síkötésnek is jelentős szerepe van: ennek lényege, hogy eséskor oldjon le a kötés, mielőtt eltörne a csont. Gyerekeknél a kötés megfelelő beállítása a szülő vagy a síoktató felelőssége, ezért lehetőleg kérjük szakember segítségét.„Tanítsuk meg a gyerekeknek a sí kresz szabályait! Amíg ezt nem sajátította el, sose engedjük felnőtt felügyelete nélkül lesiklani. Át kell vele beszélni, hogyan figyeljen a megfelelő sebesség megválasztására, mert ez akár az életét is megmentheti. A gyermekek, de sokszor a szülők sincsenek tisztában egy-egy síbaleset következményeivel.”
- mondta el Dr. Kassai Tamás a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központ, gyermek-traumatológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

Ha már bekövetkezett a baleset, azonnal segítséget kell nyújtani. Minden balesetnél, akár közúton, akár a sípályán történik, első a biztonság. Csak akkor, és úgy menjünk közel, hogy mi ne okozzunk újabb balesetet. Ne csússzunk az ott fekvő sérültre, illetve ne másszunk utána a szakadékba, nehogy mi is megsérüljünk. Keresztezett sílécekkel jelezzük a többi síelőnek, hogy kerüljék ki a baleseti helyszínt. Eszméletvesztés, a fej, gerinc, medence vagy a combcsont törése esetén ne mozgassuk a sérültet, várjuk meg a mentőegységet. Mindig tudjuk, hogy az adott síterepen hol és hogyan kérhetjük a hegyi mentők segítségét, a pályán is legyen nálunk a liftkezelők, helyi síoktatók telefonszáma. Nagyon jó szolgálatot tehet a lehűlés ellen használható fólia, mely akár egyik zsebünkben is elférhet.„A gyermekek leggyakrabban előforduló sérülései a fej és végtagsérülések, valamint a kéz- és lábtörések. A fejsérülés az esetek nagy részében komoly, ritkán életveszélyes is lehet. Jellegzetes tünetei az eszméletvesztés, tudatzavar, görcsök, hányás, fejfájás, szédülés, látászavar. Ha ezek a tünetek előfordulnak, orvosi vizsgálatra, ellátásra és gyakran kórházi megfigyelésre van szükség. A töréseknél gyakori a lábszár spiráltörése, amit sokszor az okoz, hogy a síkötés nem old le.  Másik típussérülés, amikor a letámasztott síbot miatt a hüvelykujj alapízületének belső szalagja, illetve csontos tapadása kiszakad. Ezek komoly sérülések, amelyekkel azonnal orvoshoz kell menni, nem szabad várni a hazautazásig! Sőt, a biztonság kedvéért érdemes megérkezés után itthon is felkeresni egy szakembert, akkor is, ha gyermekünket külföldön ellátták.”
- figyelmeztet a traumatológus főorvos. 

„Fontos, hogy a külföldön bekövetkezett síbalesetek után, a magyarországi utókezelést ellátó intézmények is korszerű diagnosztikai berendezésekkel és műtéti eszközökkel végezzék a munkájukat. A K&H gyógyvarázs program 2010-es pályázati évében az egyik kiemelt területként a gyermek-traumatológiát jelölte meg, ugyanis sajnálatos módon hazánkban egyre több a különböző balesetet elszenvedett gyermek. Az idei pályázati nyertesek közül a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház, a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központ, hatvan Városi Kórház, a Tüskevári, Nyírbátori, Sárvári és Szendrői mentőállomás, kapott traumatológiai eszközöket.”– tette hozzá Dr. Krivácsy Péter, az Országos Mentőszolgálat Gyermeksürgősségi Módszertani Csoportvezetője, a K&H gyógyvarázs zsűri tagja.

Az információs anyag a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központ szakértője segítségével, és a K&H gyógyvarázs program együttműködésével készült.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2990 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x