Kertben nagy a magyar: nem sajnáljuk az időt és a pénzt
Címlap / Otthon / Kertben nagy a magyar: nem sajnáljuk az időt és a pénzt

Kertben nagy a magyar: nem sajnáljuk az időt és a pénzt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-02

Majdnem minden harmadik magyar foglalkozik szabadidejében a kertjével, és dísznövények vásárlására a jövedelmünkhöz képest sokat költünk. A hobbikertészet ugyan kevéssé kutatott terület, de a rendelkezésre álló adatok szerint az európai élbolyban vagyunk ezen a területen - állítja az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa és a Gardenexpo szakértője. 

A magyar szabadidejében a barátokkal való találkozás után leginkább növényei vagy kertjének ápolásával szeret foglalkozni. Az európai országokban is jellemzően az első tíz legkedveltebb szabadidős tevékenység között szerepel a kertészkedés: a fiatal olaszok negyede, a 65 éven felüliek csaknem fele, míg Németországban a lakosság közel harmada hódol ennek a tevékenységnek és népszerűsége megelőzi például az olvasásét. A hobbikertészkedés Magyarországon kevéssé feltárt terület, és nincsenek részletes adatok a szabadidőben kedvtelésből végzett kertészeti tevékenységről. Az agrárpolitikában a dísznövényágazat azért válthatott mostohagyerekké, mert egyrészt a többi szektorhoz képest elenyésző földterületet hasznosít, alacsony a kibocsátási aránya, másrészt a díszkert, a növények esztétikai, vagy hobbi jellegű felhasználása miatt sokáig a „felesleges luxus” kategóriájába esett a haszonnövények mellett. Bár összegszerűségében kevésnek tűnik az itthon évente dísznövényekre fordított fejenkénti 7000 forint, de annak aránya a magyar jövedelmekre vetítve már jelentősnek számít, és a régiónkban csak Csehország áll hasonló szinten.„Kertészkedő nép vagyunk, hazánkra a vegyes kertkultúra jellemző, vagyis a díszkert mellett sokan termelnek legalább kis mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt a család számára. Bár a rendszerváltás után ez a hagyomány visszaszorulni látszott, és sok, főleg új ingatlantulajdonosnál kizárólagossá vált a díszkert, ma megfordulni látszik a trend. Ez nem is mindig anyagi kényszerből van így, hanem az egészségre való törekvés miatt: szeretjük tudni, mi van abban, amit megeszünk.”
– állította Jankuné Kürthy Gyöngyi, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa, aki szerzőtársaival tavaly publikálta „A magyar dísznövény ágazat és kilátásai” című tanulmányát. Véleménye szerint a nagy barkácsáruház-láncok és szupermarketek tavaszi szezonális kertészeti kínálata az alsó szegmensekben elősegíti a kertészkedés terjedését, és elsősorban impulzív fogyasztásra ösztönöz, így annak a kosarába is bekerül egy-egy kertészeti áru, aki eredetileg más miatt ment a boltba.

„A mi kiállításunkra évek óta elsősorban tudatos vásárlók jönnek, akik jellemzően nem csak hobbiként, de családi élettérként is kezelik kertjüket. A kert több funkcióval is rendelkezik: a vele való foglalatosság kikapcsol a mindennapokból, oldja a stresszt, ezért több európai országban már kis parcellákat osztanak erre a célra. A friss levegőn való mozgás pedig segít megőrizni az egészséget.” - fogalmazott Fülöp Judit, a legnagyobb hazai kerti életmód kiállítás, a Gardenexpo főszervezője, majd hozzátette: az elmúlt öt év során mintegy 100 000 vásárlótól szerzett tapasztalataik számukra is világossá tették, milyen fontos szerepet tölt be a kert a magyar családok életében.

A Gardenexpo 8 000 m2 alapterületén 150 kiállító vonultatja fel a szakma legújabb trendjeit: a kertápolástól, kertészkedéstől a szabadtéri bútorokon, a kerti fényépítészeten át a grillek és kiegészítők világáig a teljes hazai kerti életmód paletta megtalálható lesz.

A Gardenexpón a helyszínen és a honlapon előzetesen regisztráló látogatók között egy 900.000 Ft értékű fődíjat sorsolnak ki. Előzetes regisztráció: www.gardenexpo.hu/regisztracio
Gardenexpo kerti életmód kiállítás és vásár:

2011. Március 18-19-20.
Papp László Budapest SportarénaNyitva tartás:

Pénteken: 10-18 óráig,
Szombaton: hosszú nyitva tartás 10-20 óráig
Vasárnap: 10-18 óráig


Társrendezvények
  • Az Orchidea Show a korábbi évekhez hasonlóan közös Gardenexpo – Orchidea jeggyel és önállóan is látogatható.
  • A Greenexpo, Magyarország egyetlen lakosságnak szóló zöld életmód kiállítása a zöld mindennapokra és a zöld háztartása koncentrál, kézzelfogható tippeket, környezetbarát és energiatakarékos termékeket mutatva az érdeklődőknek. A Greenexpóra az önálló Gardenexpo, valamint a közös Gardenexpo és Orchidea Show belépőjegyek is érvényesek.

A kiállításra váltott belépőjegyek értéke levásárolható a Plantart helyszíni standján és törökbálinti dísznövény dekorációs és virágkereskedelmi központjában. A jegylevásárlás pontos részletei a www.gardenexpo.hu weboldalon találhatók.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4698 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x