Túl sok városlakó = vízellátási gondok?
Címlap / Otthon / Túl sok városlakó = vízellátási gondok?

Túl sok városlakó = vízellátási gondok?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az elmúlt hónapokban számos hír látott napvilágot a drága hazai vízellátás kapcsán - tény, hogy a köbméterenként kb. 3 USD ár elég húzós az európai viszonylathoz képest, főleg, ha a jövedelmi viszonyokat is összemérjük a nyugati országokéval. Igen ám, de kérdés: nem ott mérik-e még túl olcsón? Nálunk ez talán mérsékli a felelőtlen fogyasztás mértékét és takarékosságra ösztönözhet. 

Az előző kérdést fordítva is feltehetjük: a túl olcsó vízdíj nem ösztönöz-e pazarlásra? Valószínűleg sokan azért is veszik könnyen, mert azt gondolják, belefér. Nálunk a háztartásban 2 havonta 10-12 m3 (inkább az alsó határhoz közelítő) víz folyik le a csatornába, ami kb. 600 Ft/m3 áron 7-8000 Ft-os díjat jelent, ami kibírható a többi rezsiszámlához képest. Ebben benne van a mosás, főzés, takarítás, fürdés, mosogatás stb. külön vízórán van a kerti locsoló. Kétségtelen, hogy ilyen árak mellett az ember inkább lemond a jacuzzi és a kerti medence álmáról - legalábbis nem vezetékes vízből oldja meg, ha lehet. De valóban megengedhetünk-e ilyen luxust, még ha van is rá keretünk? Az elmúlt egy-két évben olvasott jelentések alapján sajnos egyre kevésbé. Szinte már a kádfürdő is luxusnak számít.

A városi lakók túl sok vizet fogyasztanak
A WWF hírei szerint soha nem látott kihívásokat támaszt a vízellátással szemben, hogy 40 éven belül akár meg is duplázódhat a városi lakosság aránya a világon, derül ki az ENSZ Víz Világnapja alkalmából közzétett jelentéséből. Az egységnyi vízfelhasználást szemléltető vízlábnyom mérőszámát a jövőben minél szélesebb körben ismertté kell tenni, és a tudományosan megalapozott kutatásokat ideje átültetni a gyakorlatba, hiszen a nagyvárosok vízellátása a fejlődő világban már sokszor ma is megoldhatatlan probléma.
Napjainkban minden második ember városokban él, melyek száma soha nem látott ütemben nő, miközben a városi lakosság alapvető higiéniai, vízellátási és szennyvízkezelési problémái nincsenek megoldva. Különösen magas, 75% feletti az urbanizáció mértéke az elmaradott régiókban, ahol a jobb megélhetés reményében a városokba költöző lakosok hatalmas kiterjedésű nyomornegyedeket építenek, ahol rendkívüli vízellátási problémák lépnek fel.



A világ jelentős része közben szomjazik...

A fejlődő világ városaiban 1990 és 2008 között 40 millióval nőtt azoknak a száma, akiknek nincs állandó hozzáférése tiszta ivóvízhez. A városvezetés ezekben a régiókban nem tudja felvenni a harcot az egyre növekvő lakosság igényeivel és képtelen megoldani az alapvető vízellátást és szennyvízkezelést. Az európai kontinensen jelentős mértékű vízhiány eddig csak a mediterrán országokban fordult elő, még sokan emlékezhetnek arra, hogy Barcelonába hajókkal kellett szállítani ivóvizet a hosszan tartó aszály miatt 2008-ban.

A hazai vizek eloszlása szélsőséges
A vízellátás mennyiségi problémáival a szakemberek szerint a Kárpát-medencében a közeljövőben legfeljebb csak időszakosan kell majd szembenézni, de a megfelelő vízminőség biztosítása már több esetben jelenthet gondot. A szélsőséges csapadékviszonyok ugyanakkor szinte bármelyik évszakban előidézhetnek rendkívüli víztöbbletet vagy vízhiányt, és ez nem csak a mezőgazdasági termelők számára okoz majd problémát.

Megoldás a megfontolt fogyasztás
"A vízlábnyom minden egységnyi termékre vagy szolgáltatásra kiszámolható." - mutat rá Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. "Egy csésze kávé előállítása 140 liter, egy hamburger elkészítése 2400 liter vizet igényel, ennek árát viszont nem fizetjük meg." - hangsúlyozza a szakember. A WWF a Víz Világnapján arra kér mindenkit, hogy a lehető legkisebb vízlábnyommal rendelkező szolgáltatást, vagy terméket válassza.  Minden kis- és nagyvárosban, és valamennyi lakott településen számtalan lehetőség van a takarékos vízhasználatra a közterületeken éppúgy, mint a háztartásokban. Az esővíz visszatartása, vagy a víztakarékos mosás és mosogatás csak a legegyszerűbb példák erre. "Tisztában kell lennünk azzal, hogy a tiszta és a megfelelő mennyiségű ivóvíz nem magától értetődő adottság, hanem olyan érték, melyet a lakosságnak, az iparnak és a mezőgazdaságnak egyaránt meg kell becsülnie." - érvel az igazgató. "Minden lehetséges módszerrel védekeznünk kell az ellen, hogy a pazarló magatartás idézzen elő vízhiányt, vagy vízellátási problémát, és a felelőtlen vízhasználat okozzon vízminőségi gondokat!"

Ha valaki mégis egy csepp luxusra vágyik...
...tegye azt is okosabban, ne az ivóvíz terhére. A kerti zuhanyt is inkább esővízgyűjtéssel valósítsa meg, ha lehet. Még emlékszem a nyolcvanas évek fekete hordóira a kertben - felül nyitott, hogy az eső belemenjen, és fekete, hogy meleg legyen a víz. Mára sok helyről eltűntek ezek, pedig ez a leleményes megoldás igen sok megtakarítással járhatott, arról nem beszélve, hogy a kerti munka után nem kellett izzadtan, sárosan becsattogni a lakásba. Nyáron csak elhúzta az ember a zuhanyfüggönyt - ennek is megtette egy régi, kimustrált sötétítő is akár, csak takarjon. Tökéletes újrahasznosítás volt ez, és gyerekként nagyon jó szórakozás és működött. Néha az egyszerű dolgok jobban is működnek, mint hinnénk. A régi fekete hordó a nagy vas állványon jó szolgálatot tett, egyszerű volt és takarékos, még ha nem is a legszebb látvány... Persze el is lehet takarni, de gondolom, az már a melegedés rovására megy. Azóta ennek láttam kicsit modernebb változatát valódi szolár rendszerrel - vidéken, fém panelekkel körbevéve, alul kavicsos talaj, ahová a víz beszivároghat. Rejtett tartállyal és szivattyúval - vagy gravitációs megoldással is megoldható - hosszú, sötét színű feltekerhető, rugalmas csövet (slagot) használjunk és tekerjük fel, tegyük a tekercset a kert egy napos részére, így a csőben megmelegszik a víz. A látványt a szomszédoktól takarjuk buja növényzettel.


Medence esővízzel, UV-val és ózonnal

Nem régiben ózonnal és UV-val tisztított kerti, esővízzel feltöltött nagy tartály-medencét is láttam egy műsorban (igaz, Amerikában valósult meg): egy méretes, kidobástól megmentett ipari tartályt töltött fel a természet apránként és - a modern vízkezelésnek hála - vegyszermentes is maradt. Ha már ilyen kényelemre vágyik valaki, és be tud fektetni egy medencébe, kétségtelenül környezetbarátabb megoldás. Egy kisebb hordóban szolár rendszerrel fűtött, lefedhető  esővizes "medence" szolgálta a családot. Egy másik megoldás is jól mutatott és hasonlóan praktikus: betonból öntött medence amibe akár a kertkapcsolatos nappaliból is be lehetett ugrani - szintén esővíz elnyelő szerepe is volt... Ez utóbbi inkább melegebb éghajlatra ajánlott vagy télre be kell takarni. Egy biztos, ugyanazt a vizet növények öntözésére is lehet használni szivattyúval, ha nincs vegyszerezve.

Esővizet a lakásba is?
Aki ma teheti, már a föld alá ásott nagy tartályokba vezeti a tetőről az esővizet, és mellékrendszerként a házban a WC-k öblítését és a fürdést, mosást szolgálja. Bő csapadékos évben, mint a tavalyi, biztosan nem kis mennyiségről van szó. Igaz, hogy az így nyert vizet kevesebb célra lehet használni, és a rendszer kiépítése is figyelmet és befektetést, helyet igényel, de gondolom, idővel megtérül. Hasonló rendszert kb. másfél éve a Kő-hegyen láttam, ahová a vezetékes vizet nem lehetett felvinni a panzióba. Egy több szobás vendéglátóhely működik ott, menedékház, turistaszálló. Jó megoldás ez nyaralóba is, vagy szintén magasabban fekvő, csapadékosabb területekre.

Esővízgyűjtő hordók

Az eresz alá műanyag hordókat tehetünk, akár átfolyós és öntöző rendszerrel kiegészítve. Legalább a kerti locsolást és a szobanövények gondozását segítheti az így gyűjtött víz, esetleg kisebb kerti munkák, partik után a mosogatást, kerti bútor, kerti cipő és szerszámok letakarítását stb.

Gyertyát esővízből?
Az egyik legtalálékonyabb és környezetbarát ötlet, amit láttam, esővízzel készített szójaviasz gyertya. Sajnos, azt nem tudom, hogy készül, de jól hangzik. És a képek alapján mutatós is.


A cikk a WWF  hírének felhasználásával készült.


Gazdik Ágnes

A szerző blogján további zöld ötletek és cikkek olvashatók környezetvédelem és zöld háztartás témákban >>

Képek:
piqs.de: Ivi - Tropfen für Tropfen
piqs.de: Bilderhascher - Kanal
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3532 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x