Az iskolaérettség 5 jele a gyerekrajzokban
Címlap / Otthon / Az iskolaérettség 5 jele a gyerekrajzokban

Az iskolaérettség 5 jele a gyerekrajzokban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Ráírja a nevét is a rajzra? Sok betűt ismer? Ez még nem minden! Az iskolaérettség nem csupán a gyermekek teljesítményét veszi figyelembe. Fontos, hogy be tudjon illeszkedni leendő osztályába, elfogadja a felnőttek - az iskolában a tanár, vagy a pedagógia asszisztens - utasításait, illetve figyelme is az iskolai elvárásoknak megfelelő legyen.  

1. KITARTÁS: Akár 10 percet, vagy azt meghaladó időt is tudjon foglalkozni egy alkotással, (rajz tevékenység, barkácsolás, színezés) mégpedig úgy, hogy azt esetleges instrukciókkal, de önállóan valósítsa meg. Az alkotást ez idő alatt ne hagyja félbe, ne ugráljon fel, hanem koncentráltan egy dologra összpontosítva dolgozzon. Ha a kicsink nem tud még ennyi időt egyfelé koncentrálni, érdemes lehet még egy évet az óvodában tartani.2. SZÍNEZÉS:
Szeressen színezni. Nagyon sok alternatív irányzat mondja azt – szerintem teljesen félrevezető módon – hogy a gyereknek ne vegyünk színezőket. Nézzünk meg egy átlagos gyereket. Ezeket a játékokat magától is kezdeményezi, s nagy örömmel színez ki például inverzben szedett betűket az újságban, így is ismerkedve az olyan nagyon érdekes és különleges világgal: a betűkkel. A színezés, a vonalon belül maradás, a helyes ceruzafogás, a kis- és nagymozgások fejlődéséhez éppen úgy hozzájárul, mint a szabad rajz, a szabad alkotás. A „kereteken belül maradás” nagyon fontos az iskolai beilleszkedésben is, hiszen ott is keretek közt mozog majd a gyerekünk, s a kereteket neki kell kitöltenie.

3. ISMÉTLŐDŐ MINTÁZATOK: Az alternatív nézetekben a feladatlapokat is divatos dolog leszólni és szidni. Ugyancsak azt mondom, hogy az iskolaérett gyerek természetes igénye lesz, hogy egy papírtányér szélére sordíszt rajzoljon, egy vonat alá kis karikákként odarajzolja a kerekeket, egy réten ciklikusan ismétlődő sormintaként ábrázoljon virágokat, növényeket, lényeket. Az iskolaérett gyermek belső igénye a rendszerre, a ciklikusságra, az ismétlődő dolgokra igen erős.

4. REJTÉLY ÉS TALÁNY: Szeressen „rejtvényt fejteni”. Ugyanígy fontosak a kitalálós rajzok, a vonalakból összerakható ábrák, a labirintusjátékok is – melyek a talány megfejtésének élményét adják a gyereknek. Az iskolaérett gyereket mindig érdekli a megfejtés, a megoldás kulcsa. A gyerek ilyen korban akár maga is rajzolhat a szülőnek, vagy a társaknak ilyen rejtvényeket. (Találd meg a párját, keresd meg az utat a labirintusban, stb..)5. ÉRDEKES BETŰK ÉS SZÁMOK:
Az iskolaérett gyerek érdeklődni kezd a betűk és a számok világa iránt. Jó, ha az iskolában tanulja majd meg ezek valódi jelentését, ám a rajzokon gyakran megjelenik, hogy a gyerek betűket rajzol, utánozza a kézírást a maga sajátos módján, vagy éppen másolni kezd betűket. Ezt a törekvését nem kell sem támogatnunk, sem letörnünk, engedjük egyszerűen kibontakozni a maga érdeklődési szintjén.

Ha a fenti 5 pontból gyermekünket legalább 4 jellemzi, rajzai alapján jól meg fogja állni a helyét az iskolai kihívások előtt. Az iskolaérett gyermek rajza már mindenképp alak-szerű. Ezzel együtt megengedett a firkálás is. Az jó jel, ha a rajzok részletgazdagok, kidolgozottak, de nem kell minden rajznak ilyennek lennie.

Gyakori tévhit az is, hogy ha a gyerek nem kezdi leírni a nevét, akkor még nem érett az iskolára. Amennyiben a fenti jelek többségét észleljük a gyereken, úgy nem baj, ha még nem érdeki a betűvetés. Az alakok ebben a korban még szemben állnak, a rajz nem feltétlen kell térbeliséget kifejezzen - ezeket még ne várjuk egy iskolába induló óvodástól. 

Gáspár Katalin
www.grafologus.hu 

Kép: piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 304. Die warmen Farben der Aufmerksamkeit
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 72190 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x