Békamentés Farmoson
Címlap / Otthon / Békamentés Farmoson

Békamentés Farmoson

Forrás: mme.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Az elmúlt közel két hétben csaknem 40 ezer kétéltűt mentettek meg a természetbarátok a "Farmosi békamentés" elnevezésű akcióban. Az évnek ebben az időszakában ásó- és levelibékák, unkák, varangyok, gőték milliói indulnak peterakó területikre, azonban az élőhelyeiket átszelő közutakon egy jelentős részük az autók kerekei alatt végzi. Nincsenek pontos országos adatok az ilyenkor áldozatul eső védett állatok számáról, de minden bizonnyal sok százezres, az okozott természetvédelmi kár pedig milliárdos nagyságrendű. 

Az új építésű utakon - különösen az autópályákon - már vannak béka alagutak, ahol ezek hiányoznak, a természetvédők segítségére van szükség. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Jane Goodall Intézet és az MME Tápió-vidéki Helyi Csoportja évek óta szervez önkéntes munkát a kétéltűek védelmére, ami az időjárás alakulásától függően március eleje-közepétől április első feléig tart.


A Budapest-Szolnok vasútvonalon fekvő Farmos a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tápió-Hajta Tájvédelmi Körzetének egyik igen értékes területe. Vizes élőhelyei számos védett növény és állatfajnak adnak otthont. Ezek között az óriási egyedszámnak köszönhetően kiemelt helyet foglalnak el a kétéltűek. Farmoson a munka március 12-én kerítésállítással kezdődött a 311-es főúttal párhuzamosan. A 1,3 km hosszú hálókerítés megakadályozza, hogy az állatok az útra jussanak és betereli őket a 10-20 méterenként földbe ásott vödrökbe, amelyet az önkéntesek általában reggelenként ellenőriznek. Az állatokat a farmosi nagy nádas területén engedik el. Az elkövetkező hetekben a környék iskolásai osztályonként Farmoson kezdik a napot, és sokan érkeznek segíteni az ország távolabbi területeiről, többek között a fővárosból is.Az elmúlt 7 évben csak Farmoson közel 250 ezer kétéltűt mentettek meg az önkéntesek.
A mentéssel kapcsolatos friss információk az asobeka.blog.hu oldalon olvashatók.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Képek:
piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 159 Herr Fridolin guckt
piqs.de: piwi22 - Frosch
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4152 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x