Mesterséges megtermékenyítés és ikerterhesség
Címlap / Otthon / Mesterséges megtermékenyítés és ikerterhesség

Mesterséges megtermékenyítés és ikerterhesség

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-27

Bár természetes körülmények között is viszonylag gyakran előfordul, hogy több embrió fogan meg, azonban többnyire a leginkább életképes fejlődik tovább. Így mindössze minden 80. terhesség végződik egynél több gyermek születésével. Az ikerterhesség jelensége az elmúlt évtizedekben inkább a lombikbébi programok nevével forrt össze, hiszen régebben akár öt vagy annál több embriót is beültettek a siker érdekében. Ki ne emlékezne azokra a képekre, amikor az orvos és a szülők három vagy akár négy újszülöttet tartottak büszke mosollyal a karjukban. De valóban hatalmas sikerként kell elkönyvelni a lombikprogramokban létrejött ikerterhességet napjainkban is? 

"...Már 38 éves is elmúltam, és sajnos egyre kisebb az esély arra, hogy egy sikeres lombikbébi program során kisbabám megfoganjon! Rettentően szeretnék anya lenni évek óta, így annak is leírhatatlanul örülnék, ha ikreim születnének. Az egyedüli szempont számomra az, hogy minél előbb egészséges kisbabát tarthassak a karomban" - önti ki szívét Eszter.

A témával kapcsolatban szakértőnket, Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosát kérdeztük.

"Ma már számos kutatás azt igazolja, hogy érdemes több szempontot is figyelembe venni, amikor arról döntünk, hány embriót ültetünk vissza az anyaméhbe. Mára már ezen a területen is beigazolódott: a kevesebb néha több" - kezdi a meddőségi klinika endoszkópos és meddőségi specialistája. "Napjainkban az ikerterhességgel kapcsolatos tendencia megfordult, hiszen rengeteg tapasztalatunk van arról, hogy a több embrió beágyazódása inkább rontja, mintsem növeli az esélyeket arra, hogy problémamentes legyen a várandósság, és egészséges gyermekek szülessenek. Angliában például a meddőségi központok modern szemlélete azt célozza meg a fiatal, a teherbeesés terén jó esélyekkel induló nők esetében, hogy inkább kevesebb embriót ültetnek be, hogy egyetlen egészséges gyermek szülessen" - tudhattuk meg Vereczkey doktortól.Napjainkban tehát az ikerterhesség egy mesterséges megtermékenyítési eljárás során már sokkal kisebb számban fordul elő, mint egy évtizeddel ezelőtt
, mivel a szemléletváltásnak köszönhetően ritkábban ültetnek vissza kettőnél több jól fejlődő embriót a jó esélyekkel induló nők méhébe. Természetesen azonban cél az is, hogy lehetőség szerint minél előbb megfoganjon a vágyott gyermek, így beültetéskor előfordulhat, hogy a pároknak nehéz döntést kell hozniuk. Ha több embriót ültetnek be, akkor nagyobb lehet az esély a megfoganásra egyetlen mesterséges megtermékenyítési cikluson belül, azonban a terhesség kockázatosabb, főként, ha kettőnél több embrió ágyazódik be.

"Sok szempontot figyelembe kell venni, amikor arról döntünk, hány megtermékenyített embriót helyezünk vissza a méhbe. Ma már létezik egy korszerű embrió osztályozási rendszer, mely alapján megállapíthatjuk, mennyire életképesek az embriók, így kiválaszthatjuk a legjobb eséllyel indulókat. Ha az embriók kisebb eséllyel indulnak, akkor érdemes akár többet is felhelyezni abban a reményben, hogy legalább egy megfoganjon. Szintén ez a célravezetőbb abban az esetben, ha a nő már idősebb, vagy több sikertelen beavatkozáson van túl. Azonban fontos tudni, hogy több embrió felhelyezésekor a megtapadás esélye nagyobb, a kockázatok később jönnek, ezért fontos mérlegelni - tudhattuk meg Dr. Kósa Zsolttól, az intézet szülész-nőgyógyászától.

Az is előfordulhat, hogy az előzetes várakozásokat felülmúlják az embriók, és esetleg kettő vagy akár több is megtapad, és egészséges fejlődésnek indul. Ilyenkor felmerül az embriószelekció lehetősége, melynek célja a koraszülés megelőzése.

"Az emberi test és az anyaméh alapvetően egyetlen gyermek kihordására és megszületésére lett tervezve. Az embriószelekció akkor merül fel, ha kettőnél több embrió tapad meg, hiszen ilyenkor félő, hogy a kicsik idő előtt születnek meg. Nagyon fontos, hogy erről a lehetőségről és a lehetséges kockázatokról a jövendőbeli szülők már a mesterséges megtermékenyítés megkezdése előtt tudjanak, hiszen nem szabad olyan helyzet elé állítanunk őket, amelynek a lehetősége előzőleg fel sem merült. Ha vallási, etikai esetleg morális okokból nem vállalják az embriószelekció lehetőségét - még magas egészségügyi kockázatok mellett sem -, akkor semmiképpen sem érdemes két-három embriónál többet felhelyezni, még akkor sem, ha nagyon csekély az esélye annak, hogy mindegyik megtapadjon" - magyarázza Kósa doktor. A törvény kettőnél több megfogant magzat esetében engedélyezi ezt a beavatkozást.


A hatékony meddőségi gondozás ma már nagyon pontos és részletes kivizsgálással kezdődik, és a beavatkozásokat optimális esetben megelőzi az adott probléma orvoslása. Csak ezt követően kerül sor az embriók beültetésére, hiszen a cél az, hogy egészséges gyermek szülessen. Sajnos nem minden esetben lehet elhárítani az összes akadályt az optimális fogamzás elől, az idő kerekét például nem tudja visszaforgatni az orvostudomány, pedig 35 éves kor felett bizonyítottan jóval kisebb eséllyel indulnak a nők a meddőséggel vívott küzdelemben. A szakemberek szerint tehát érdemes több szempontot is figyelembe venni, és közösen meghozni a döntést, ami valóban egy életre szól.

Forrás: Versys Clinics

Kép: helmutli - zu Dritt
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5198 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x