A meddőség komplex kezelése
Címlap / Otthon / A meddőség komplex kezelése

A meddőség komplex kezelése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

Napjainkban egyre nő azoknak a tudományosan is igazolt okoknak a száma, amelyek meddőséghez vezethetnek. Egyre több mindenre kell odafigyelnünk az életmódunk tekintetében és ennek megfelelően a meddőségi kezelések is egyre szélesebb kört ölelnek fel. 

„Az alapelv az, hogy ha bármilyen szempontból kedvezőtlen helyzetbe kerülünk, akkor a szervezet elsőként a termékenységért felelős rendszert blokkolja. Ennek valószínűleg van egy evolúciós szerepe is, hogy védje a szervezetet a terhességtől. Így erőkifejtés, vagy egy erőteljes fogyás, illetve hízás blokkolhatja a reprodukciós rendszerünket is. Ide tartoznak különféle kedvezőtlen pszichés állapotok, például a félelem vagy a fenyegetettség érzése, illetve egyéb betegségek is. A szervezet folyamatosan értékeli a történéseket, és szükség esetén reagál rá. Ha valaki ugyanis beteg és várandós egyszerre, akkor a természetben jelentősen csökkennek az életbemaradási esélyei, és a szervezetünk a modern társadalomban is ugyanezen az elven működik” - tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosától.

Sokat hallhatunk arról különböző fórumokon, hogy a meddőség hátterében számos ok húzódhat meg. Míg az egyik oldal a testi okok feltárását szokta hangsúlyozni, addig mások a lelki oldal szerepét emelik ki. A kérdés tehát nagyon összetett, és érdemes ezt figyelembe venni a meddőség kezelésében is.A komplex szemlélet lényege, hogy az egész rendszert kell vizsgálni, és így alakítható ki a hatékony kezelés is”
– magyarázza a meddőségi és endoszkópos specialista. „Mi például egy lombikbébi kezelés folyamán több száz faktort nézünk folyamatosan, és tudnunk kell, hogy még így sem tudunk teljes képet alkotni. Úgy lehet talán a legjobban elképzelni ezt az egész folyamatot, mint egy olimpiai döntőt. Ha a versenyző nem aludta ki magát, nem készült fel fizikailag a megmérettetésre, vagy magánéleti problémák miatt nem tud koncentrálni, akkor nem fog győzelmet aratni. Viszont az is kell a sikerhez, hogy a pálya megfelelő állapotban legyen, és az eszközök se hagyják őt cserben, hiszen ezek a tényezők ugyanúgy megakadályozhatják őt abban, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson. Ugyanez a helyzet a meddőség tekintetében is, mi tehát abban tudjuk a hozzánk forduló párokat segíteni, hogy nagyon körültekintően kivizsgáljuk őket, és a megfelelő pontokon segítjük őket abban, hogy a problémás részeket korrigálva és megerősítve a legjobb eséllyel bekövetkezzen a gyermekáldás. Például ha egy páciensnek van egy pajzsmirigy-rendellenessége, és erről nem tud a kezelőorvos, akkor nyilvánvalóan rosszabb esélyekkel indul. Ugyanez a helyzet egy mióma, vagy egy endometriózis esetében. Ezek ugyanis nem minden esetben lehetetlenítik el a megfoganást, az esélyeket viszont mindenképpen csökkentik, így sokkal több, lényegében felesleges beavatkozáson kell részt venniük a pácienseknek, ami pszichésen, testileg és anyagilag is nagyon nagy megterhelést jelent. Ha minden faktor a helyére kerül, akkor ugyanis 35 év alatt 40-50% is lehet a lombikbébi program sikerességének aránya egyetlen cikluson belül” – hangsúlyozza a doktor úr.

A modern szakmai szemlélet alapja a meddőség kezelésében a komplex hozzáállás, ami nemcsak egy egyszerű lombikbébi programot jelent, hanem azt is, hogy az orvosi csapatot kiegészítve minden olyan szakterület jelen van az intézményben, amely a meddőség kezelésével kapcsolatba hozható. „Egy endokrinológiai rendellenesség esetén endokrinológus segít, a sebész kiveszi a daganatot, a pszichológus helyre teszi a feszültséget, segít, támogat, és ha ezek a területek együtt dolgoznak, akkor a megfelelő technikai módszerekkel a terhesség a lehető legnagyobb eséllyel sikerülhet. Ez a hozzáállás amellett, hogy sokat segít, nagyon etikus is, hiszen ott támogat, ahol szükség van rá” – mondja a főorvos.„Ez az egész komplex program egyébként komoly logisztikát igényel, hiszen össze kell hangolnunk a különböző szakterületek munkáját” –
magyarázza Vereczkey doktor. „Ha van például egy PCOS-ben, vagyis Policisztás Ovárium Szindrómában szenvedő páciens, akkor nőgyógyászati, genetikai, endokrinológiai, illetve pszichológiai vonalon is megközelíthető a betegsége. A komplex koncepció egyedisége abban áll, hogy mi komplexen állunk a problémához, tehát a betegséggel kapcsolatba hozható összes szakterület teret kap a kivizsgálásban, és közös munkával, folyamatos csoportos konzultáció mellett történik a kezelés és a felkészítés a lombikbébi programra. Ennek megvan a maga szakmai protokollja, amelyet persze folyamatosan fejleszteni kell, hiszen a tudomány, és az emberről alkotott tudás dinamikusan halad előre. Az egyedüli probléma az effajta hozzáállással az, hogy a páciensek Magyarországon hozzászoktak ahhoz, hogy az időhiány miatt, vagy egyéb okokból legtöbbször egyetlen szakembertől megkapnak egy diagnózist, és az alapján történik a kezelés, ami vagy sikerül, vagy nem. Ez azonban azért is problematikus, mert a páciensek éveket is veszíthetnek az alacsony hatékonyságú programokkal, amit vannak, akik már nem engedhetnek meg maguknak. A történetnek az idő, és az anyagi ráfordítás mellett fontos része az is, hogy minél több lombikbébi programot kell végigcsinálni, annál nagyobb a pszichés nyomás, ami kimerüléshez és kiégéshez vezethet. Ezért is érdemes fordítva állni a történethez, vagyis fontos, hogy nagyon precíz legyen a kivizsgálás, megfelelő legyen az egyes szakterületek közötti kommunikáció, hiszen ennek segítségével akkor kezdhetünk bele a lombik programba, amikor a legideálisabbak a körülmények. Persze senki sem tudja biztosra garantálni a sikert, azonban annyiban segíthetünk, hogy a lehető legjobb eséllyel induljanak a párok a kisbabáért.”

Versys Clinics

Képek:
piqs.de: gibbaff - Ich sehe was, was du nicht siehst
piqs.de: Steve Evans - Uzbekistan
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3208 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x