Az anyatejes táplálás védelmében
Címlap / Otthon / Az anyatejes táplálás védelmében

Az anyatejes táplálás védelmében

Forrás: Ogyei.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-31

Egy nemzetközileg elismert szakmai folyóiratban, a Lancet-ben, 1994-ben a következő gondolat jelent meg: "Ha felfedeznének egy új oltóanyagot, amely gyermekek millióinak az életét mentené meg évente, azon kívül olcsó, biztonságos, szájon át adható lenne, nem igényelne hűtőláncot - használata azonnal közegészségügyi paranccsá válna. A szoptatás mindezt tudja, de a támogatás "láncát" igényli - vagyis az anyák gondos segítését, hogy önbizalmuk legyen, tudják, mit kell tenniük." Fontos kiemelni azt is, hogy a szoptatás olcsó és nem károsítja a környezetet. 

A gyermekek táplálkozása életük első napjaitól hatással van felnőttkori egészségükre, hiszen a kiegyensúlyozott fejlődéshez szervezetüknek a legjobb minőségű táplálékot kell kapnia. Az első hat hónap tápláléka az anyatej, amely nem csupán a növekedésben, de a betegségek megelőzésében is kulcsszerepet játszik.

Az anyatejes táplálás előnyei
  • A csecsemő számára az anyatej a legoptimálisabb összetételben és mennyiségben tartalmazza a tápanyagokat. A szoptatása folyamán a gyerek igényeinek megfelelően változik az összetétele, immunanyagai révén véd a fertőzésektől (középfül-gyulladás, tüdőgyulladás, hasmenéses betegségek), valamint a későbbi életkorban a cukorbetegség és az elhízás ellen is.
  • A hosszától függően az anya egészségét is támogatja a szoptatás, mivel csökkenti a petefészek- és a mellrák, a cukorbaj, a szív- és érrendszeri betegségek, és a későbbi életkorban jelentkező csontritkulás előfordulását.
  • Az anyatej mindig kéznél van és mindig megfelelő hőfokú.


Hogyan készülhetünk fel a szoptatásra?
  • A szoptatásra már a várandósság alatt készüljünk fel, a család közösen gyűjtheti az információkat és közös döntést hozhat a csecsemő táplálását illetően.
  • A várandós gondozás során a védőnővel, a szülésznővel, a szülész orvossal vagy más édesanyákkal nyíltan beszéljük meg esetleges fenntartásainkat, félelmeinket a szoptatással, a mellre helyezéssel kapcsolatban!
  • Egészséges anya és egészséges újszülött esetén a megszületést követő első két órában már a szülőszobán megtörténhet az első bőrkontaktus és szoptatás. Ezt követően a baba-mama kórtermekben elindulhat az igény szerinti szoptatás. Minél gyakrabban, intenzívebben szopik a csecsemő, annál több tej termelődik.
  • A szoptatás nyugodt és éber állapotban a legsikeresebb, figyeljünk a korai éhségjelekre. Amikor már aktívvá válik a csecsemő, cuppog, kezét, öklét a szájához veszi, készüljünk elő. Nehezebb a mellre helyezés, ha már sír a csecsemő, hiszen ebben az esetben szoptatás előtt meg kell nyugtatni.
  • Hazatérve a legkisebb probléma esetén is kérjük szakember gyakorlati segítségét. A jó szoptatás nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő probléma, hanem hogy ezeket a problémákat sikerül megoldani.

Forrás: Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság

www.ogyei.hu

A cikk következő részében a hozzátáplálásról és a kisgyermekkori táplálásról olvashatják szakorvos és dietetikus állásfoglalását.

Kép: piqs.de: angle07 - Schlafen
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3553 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x