Titkok a természetből babaápoláshoz
Címlap / Otthon / Titkok a természetből babaápoláshoz

Titkok a természetből babaápoláshoz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A Krisna-völgyi mindennapokról ezúttal a lelkész Dina Táriní matadzsít kérdeztük. Milyen egy várandós kismama számára, mennyire könnyű vagy nehéz egy ökofaluban a várandósság, és milyen itt anyaként élni? 

Hogyan viselik a várandósságot az édesanyák egy olyan farmon, ahol nincsen áram, vagy akár vezetékes víz?
A várandósság vége bizony elég nehéz, mert ilyenkor a has bekeményedik a fizikai munka miatt, mint például a kézi mosás. Szerencsére a kismamák az utolsó hónapokban jelentős segítséget kapnak nem csak családtagjaiktól, hanem a szociális osztálynak köszönhetően is. Vagyis a közösségnek köszönhetően ez az időszak is átlagos. A begyújtást például a férjek intézik…

Lelkileg milyen élmény egy ennyire természetközeli élettérben a várandósság? Természetesebb, valóságosabb így a gyermekvárás, nyugodtabb-e?
A gyermekre nagyon jó hatással van a friss levegő, a csend. Amikor az ember az orvosnál ül, akkor látja, hogy mennyire más hangulatban várják mások a babákat, mint az itt élő édesanyák. Többnyire kellemetlen témákról beszélgetnek. Itt tisztább, szeretetteljesebb a környezet. Imádkozom minden nap, minden este felolvasom a Srímad-Bhágavatamból (szentírás) a baba imáját, a férjem pedig gitáron játszik, a mahamantrát (a legjelentősebb ima) énekelve.

A vallásos életvitel miben járul hozzá a várandósság alatti pszichológiai átalakulásokhoz?
Az ember belső meditációját nagyban segíti a szülővé válás. A cél minden esetben az, hogy a gyermek jó bhakta (igaz hívő) legyen. A szülés nagy megvalósítást ad az embernek, olyan mintha haldokolna, ekkor érzi igazán, hogy komolyabban kell vennie a lelki életet és vallásos gyakorlatait.A gyermekvárás hogyan történik egy szellemiséggel átitatott ökofaluban?

A hívek a gyermeknemzés előtt rengeteget imádkoznak (50 kört dzsapáznak) és az asztrológust is megkérdezik a gyermeknemzés kedvező időpontjáról. Az első terhesség alatt nem szedtem szintetikus vitaminokat, nem volt rá szükség, ám minden nap két evőkanál mákot (vaspótló), szezám- és lenmagot fogyasztottam, ami a gyermek idegrendszerének kifejezetten jót tesz, védi a magzatot. Az amaránt is nagyon hasznos, mert sokféle vitamin van benne. Mézzel összekeverve ajánlható. A második terhesség alatt rosszabb volt a vérképem, ezért homeopátiás vaskészítménnyel pótoltam a hiányzó anyagokat. Sok gyümölcsöt és zöldséget, de kitrit is nagyon jó enni, mert ez egy komplett étel (mungóbab, joghurt, és zöldségek keveréke). Sok sütőtököt, brokkolit is fogyasztanak az itt élők, ezek nagyon fontosak az anya és a magzat számára.

Milyen élelmiszereket jó ilyenkor elkerülni?
A csípős és túl fűszeres dolgokat kell kerülni mindenképpen.

Mire kell figyelni a várandósság idején tapasztalataid szerint?
Komolyabb fizikai terhelés ne érje a kismamát. Fontos a pihenés, akár 10 órát is alszik az anyuka ilyenkor. Semmiképp sem szabad emelni.
Milyen gyakorlati dolgokat tesznek a terhesség idején az édesanyák itt, Krisna-völgyben?
Én egy nagy Govardhana Lálos párnát hímeztem, ami Krisna egyik gyermeki megjelenési formája és nagyon kedves nekünk. Gyerekcsörgőt is készítettem textilből, de kis ruhákat is varrunk. Minden nap sétálunk – ez igazán jót tesz az egészségnek, ha hideg van, akkor csak a kertben, nem messzebb, és természetesen minden reggel megyünk templomba.
www.krisnavolgy.hu

A táplálás anyatejjel zajlik? Ha ez nem megvalósítható, milyen kiegészítést ajánlanak az itt élő édesanyák?
Lehetőleg csak anyatejjel tápláljunk, általában van bőven minden itt élő édesanyának…
Egy ilyen falusi közösségben hogyan jutnak el orvoshoz, védőnőhöz a kismamák?
Én Marcaliba járok orvoshoz, ott is, de az alternatív szülést propagálókkal is nagyon jó a kapcsolat. Szimpatizálok ezzel a szülési formával. Marcaliban, éppen aki ott van rendelési időben, az megvizsgál. Védőnőhöz havonta járunk a faluba, ő is nagyon-nagyon kedves. Az idősebbik gyermekemhez havonta egyszer jön egy orvos, aki megvizsgálja, hogy a vegetáriánus táplálkozás milyen hatással van a szervezetére – szerencsére eddig minden rendben. Az ellenőrzés egészen 18 éves korig rendszeres.

Milyen játékokat játszanak az itt élő gyermekek? Olvasnak, rajzolnak? Mennyit vannak szabad levegőn?
Nyáron mindig a szabad levegőn vannak a gyerekek. Kaszálunk, kapálunk. Együtt mos-főz minden gyermek az anyukájával. Hintáznak. A kisfiam mondókákat, 4 soros verseket tud már most. Rajzolni is nagyon szeret. Fát pakol be az apukájával, segít a befűtésben is. Készítettünk neki dobot, könyvet, kirakót, bábot varrtunk, papírból vágtunk figurákat és összeragasztottuk. Rengeteg kreatív, ám hasznos játékkal lefoglalhatók a gyermekek.Milyen pelenkát használnak az itt élő kismamák?

Eleinte textil-pelenkát használtunk, ám most már ökopelenkát, ami, ha minden igaz, 3 év alatt teljesen elbomlik a földben. A nem eldobható pelenkát ecettel fertőtlenítjük, és biomosószert használunk a ruháinkhoz. Öblítő helyett illóolajat teszünk a vízbe.
Házi készítésű popsikrémnek ghí és körömvirág keverékét használjuk. Lehet belerakni orbáncfüvet is kislányoknak.
Mindenben természetes megoldásokat választunk. A fürdetést hetente kétszer teával egészítjük ki, körömvirág, hárs, bodza keveréke kerül a fürdővízbe. Koszmó ellen pl. jó az aloe vera is. Amikor beteg a gyermek, lehetőség szerint csak homeopátiás szereket kap. Az anyatej egyébként – kevesen tudják - de jó kisebb sebekre, bibikre, kiütésekre is. Születés után, ha váladékos a szem, arra szintén gyógyír. Szezámolajjal vagy lenolajjal is ápolhatjuk a baba testét. Megfázás ellen lándzsás útifű teát használunk.

Mit tanácsolsz még az édesanya-társaknak?
Sok szeretet és odafigyelés kell a kismamáknak és a babáknak is. Mindenkinek csak ajánlani tudom a szülést, mivel csökken az önzés az emberben. Eleinte a babát, akármilyen furcsa is kimondani, de vendégnek érezzük életünkben, nem mindig tapasztalható egyből az az erős ragaszkodás. Amikor elkezdjük szeretni és szolgálni gyermekünket, kezdjük őt megismerni, akkor jön elő az anyai ragaszkodás igazán. A kapcsolat a szolgálat - a baba felé is.
Ajánlom még mindenkinek a kendős hordozást - testközeli helyzetre nagy szüksége van minden kisgyermeknek. Az a taktika, hogy nem hagyom soha sírni; ha szüksége volt rám, mindig felvettem.

Nagyon fontosnak tartom a gyerektársaságot is, a kicsik szeretik, hogy a reggeli zenés templomi program alatt együtt táncolhatnak – ez örök élmény.
Idén is megrendezésre kerül a Születés Hete Fesztivál. A védikus kultúra szüléssel, születéssel, gyermekvállalással kapcsolatos témáiról a budapesti Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központban hallhatunk.

Előadások, ingyenes tanácsadások
>>

Képek: www.krisnavolgy.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3542 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x