A megfelelő hozzátáplálással betegségek előzhetők meg...
Címlap / Otthon / A megfelelő hozzátáplálással betegségek előzhetők meg

A megfelelő hozzátáplálással betegségek előzhetők meg

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

A cikk előző részében áttekintettük az anyatejes táplálás előnyeit, hiszen amíg lehet, érdemes ezzel táplálni a kisbabákat. 1-3 éves korban alakul ki gyermekünk ízlése és táplálkozási szokásai, így fontos, hogy már kicsi kortól optimális legyen az ételek minősége és tápanyag tartalma számukra. A helyes táplálkozás segít az elhízás és az allergiák kialakulásának megelőzésében, és egy életre rögzíti a helyes választásokat. 

A gyermekvárás sokáig csak a család ügye volt, hiszen a család – nagynénik, testvérek, nagyszülők – segítették a kismamákat a várandósság, a szülés és a gyermeknevelés idején. A többgenerációs együttélés lehetővé tette a tapasztalok átadását, egymás támogatását – testileg, lelkileg és a gyakorlatban is.

Manapság a rengeteg, egymásnak ellentmondó információ megnehezíti a fiatal édesanyák dolgát. Az internet, könyvek, a média mellett a hagyomány, a gyökerek ismeretének a hiánya bizonytalanságot, zavart okoz a leendő szülőkben.

A hozzátáplálás kezdete
A születendő gyermeknek már egy szülő vagy testvér dokumentált allergiás betegsége esetén is fokozott a kockázata az allergia-kialakulására. Az allergia megelőzés ilyen esetekben különösen indokolt. A megelőzéssel kapcsolatos, új, bizonyítékon alapuló nemzetközileg elfogadott állásfoglalások szerint nem igazolható a speciális anyai diéta megelőző szerepe sem a várandósság sem a szoptatás alatt. Ugyanakkor a nem megfelelő anyai étrend magzati hiányállapotokhoz vezethet. Nélkülözhetetlenek például az idegrendszer fejlődéséhez a halak húsában található bizonyos telítetlen zsírsavak (LC-PUFA), de az anyai étrend más alkotórészei is fontos táplálékforrásai lehetnek a fejlődő magzatnak és a szoptatott csecsemőnek. Indokolt tehát a kismamák kiegyensúlyozott, változatos táplálkozása.

A szoptatás allergiamegelőző szerepével kapcsolatban konszenzus van kialakulóban. Az állásfoglalások szerint az allergiák (főleg a csecsemő-kisgyermekkori ekcéma és ételallergia) kialakulásának kockázatát jelentősen csökkentheti a legalább négy hónapos kizárólagos szoptatás. Természetesen célszerű továbbra is törekedni a hat hónap körüli ideig tartó kizárólagos szoptatásra.


Anyatej hiányában a részben - vagy extenzíven hidrolizált, tehát csökkentett allergéntartalmú tápszerek is csökkenthetik a csecsemő-kisgyermekkori allergiás ekcéma és ételallergia kialakulásának kockázatát. Az új állásfoglalások elvetették a szója alapú tápszerek alkalmazását az allergia megelőzésében. Az aminosav-alapú tápszerekre vonatkozóan, kellő számú vizsgálat hiányában nem született állásfoglalás.

A tehéntej adását a legtöbb európai országban egy éves kor előtt nem javasolják, így Magyarországon sem, noha ennek a szokásnak az allergiamegelőzésben betöltött szerepe nem igazolható a legújabb ismeretek szerint. Feldolgozott, savanyított tejtermék, pl. túró vagy sajt stb. adható már az egy éves kor előtti időszakban is, kisebb mennyiségekben.

A megfelelő immuntolerancia kialakítása érdekében (különösen a lisztérzékenység (coeliakia) és az I. tipusú cukorbetegség megelőzése érdekében) az európai és hazai ajánlások a 4-6 hónap között javasolják egészen kis mennyiségű glutén bevezetését, hogy az immunrendszer időben hozzászokhasson ehhez a fehérjéhez. A megelőzéshez az is lényeges, hogy emellett az édesanya változatlanul tovább szoptasson, ez további kockázatcsökkenést jelent. 6 hónapos kor körüli ideig történő kizárólagos szoptatás esetén elegendő a glutén bevezetését a 6. hónapban megkezdeni, a szoptatás folytatása mellett.

A 4. hónap előtt vagy a 6. hónap után megkezdett glutén bevezetés fokozhatja a lisztérzékenység és a cukorbetegség (diabétesz) kialakulási kockázatát.

Az új, nemzetközileg elfogadott irányelvek megjelentek a legtöbb európai ország nemzeti ajánlásában is, így a 2009-es és 2010-es hivatalos hazai csecsemőtáplálási ajánlásban is.

Amennyiben a kisbabát váró családoknál az allergia leggyakoribb formái (pl. csecsemőkori ekcéma, később szénanátha, allergiás asztma) halmozottan fordultak elő, érdemes szakemberhez fordulni.

Dr. Réthy Lajos


Tipegők táplálása
A fejlődés és növekedés csecsemőkorban a legintenzívebb. Egyéves és hároméves életkor közötti időszakban is jellemző az erőteljes testi növekedés, aminek során a gyermeki test szövetei mintegy 50%-kal bővülnek. A központi idegrendszerre már az átmeneti táplálkozási elégtelenség is hatással lehet, következményeket hordozhat magában, mint egy későbbi fejlődési zavar tényezője. Ilyen probléma például a gyermekkori vashiány, mely befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat és állhat későbbi rossz iskolai teljesítmény hátterében is. Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de a vashiány következményei nem visszafordíthatóak.


1-3 éves kor között a kisdedek 1300 kcal/nap energiabevitel mellett 2 év alatt közel egy millió kcal-t és több mint 10 kg fehérjét fogyasztanak el ideális esetben - nem mindegy hogy ezt mikor és milyen minőségben. Ilyenkor alakulnak ki szokásaik, például az evés előtti kézmosás, evőeszközök-, szalvéta használata, fogmosás evés után és az, hogy milyen ételeket kedvelnek majd. A gyermekeknek ebben a korban – az emésztőrendszerük még nem elég érett – a felnőtt menük elfogyasztására, kímélő, sóban szegény, könnyű és tápláló ételekre van szükségük az egészséges növekedéshez. Ügyeljünk arra is, hogy ebben az időszakban még nincs szükségük cukros édességekre, a kellő mennyiségű szénhidrátot lehetőleg gyümölccsel biztosítsák számukra.

Az egészséges táplálkozásra nevelés a családban kezdődik. A szülők, nagyszülők, a bölcsőde munkatársainak folyamatos együttműködése, a korszerű, tudományosan megalapozott ismeretek követése és alkalmazása pozitívan befolyásolja a kisdedek egészséges életmódra nevelését. Intézetünk országos felmérést végzett a bölcsődei étkeztetésről, munkatársai részt vesznek a bölcsődei szakemberképzésben, táplálkozástan és egészségnevelés egyetemi jegyzetek írásában, információs segédanyag készül a bölcsődei egészségnapok szervezéséhez.

Henter Izabella
dietetikus

Képek:
piqs.de: angle07 - Schlafen
piqs.de: aka - Eric2
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3708 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x