Lélek és liget - lépj beljebb
Címlap / Otthon / Lélek és liget - lépj beljebb

Lélek és liget - lépj beljebb

Forrás: krisna.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

Valami különös, mély ragaszkodás ébredezik bennünk, amikor egy üde liget lombja alá belopózik a napsugár, a széleken virágzó bokrok bódult méhei döngenek, s ott vagyunk a természetben. Valami különös, mintha nem is e világból származna, akár egy film megmaradt kockája, amelyet Isten meghagyott. A szép környezet segíti az intelligencia fejlődését, a természetes életmód pedig a megnyugvásra való vágyat erősíti bennünk, amelynek hatása alatt könnyebb a lelki értékekre figyelni. 

„Est pabulum animorum contemplatio naturae - A lélek számára felüdülés a természet szemlélése.” Cicero

A természet csodája
Valami különös, mély ragaszkodás ébredezik bennünk, amikor egy üde liget lombja alá belopózik a napsugár, a széleken virágzó bokrok bódult méhei döngenek, s ott vagyunk. Valami különös, mintha nem is e világból származna, akár egy film megmaradt kockája, amelyet Isten meghagyott. Nem a boldogság ez, mert azt itt hiába keressük, inkább egy olyan kép elevenedik, amely minden részletében szépen kidolgozott, ám a főtéma nélkül csak hiányérzetünket fokozza.

Egy indiai mondás szerint: Ha boldog akarsz lenni egy napra, akkor egyél egy jót. Ha boldog akarsz lenni fél évre, akkor házasodj meg. Ha pedig boldog akarsz lenni egy életre, akkor kertészkedj.

A természet anya, akitől a testet és a fenntartásához szükséges dolgokat kapjuk …És mint ahogy egy anyának nem látjuk a hibáit, csak töretlen vágyát a gondoskodásra, hajlandók vagyunk megfeledkezni a természetben előforduló kegyetlenségekről is, ha a tájat szemléljük, mert még mindig lágyan ölel, lágyabban, mint az ember alkotta városok tengere. A védikus szentírások szerint a szép környezet segíti az intelligencia fejlődését, a természetes életmód pedig a megnyugvásra való vágyat erősíti bennünk, amelynek hatása alatt könnyebb a lelki értékekre figyelni.Arborétum: Tudományos szépség

Krisna-völgyben organikus zöldség-gyümölcs és virágkertet művelünk, de 2000-től egy botanikus kert létesítéséhez is hozzáfogtunk. Az arborétumok és botanikus kertek nem újkeletű hóbortok. Már az ókorban is voltak növénygyűjtemények részben esztétikai és rekreációs, részben gyógyászati céllal.
www.krisnavolgy.hu

A park afféle válogatott természet. Gyakran nem csak a környékből válogatott, hanem több földrész növényei találkoznak kisebb területen. A gyűjtemények kialakítására nincsenek sablonok, többféle elrendezés létezik, s ezek kombinációja sem ritka. Ami a legfontosabb, hogy a beültetett növény jól érezze magát, mert csak akkor díszít, vagy ad bőkezűen terményeiből (lett légyen az virág, gyümölcs, fűszer, színezék vagy orvosság).

Botanikus kertek nem születnek gyakran, mivel az eredményre jócskán várni kell. Általában nem egy generációban mérjük az ilyen kertek díszítőértékének megnyilvánulását. Vannak fajok, amelyekre már az ültetés után 5-15 évvel is élmény rápillantani, így a gondos tervezés több időtávlatra szól. A hazai arborétumok telepítése nagyobb részt 70 évnél régebben kezdődött, és fajgazdagságuk 200-2000 növényfaj közé tehető. A mi botanikus kertünk bár nem koros, de 400-nál is több növényfajjal már a középmezőnybe sorolható. A válogatásnál előnyben részesítjük a virág- fűszer- vagy gyógy-hasznosítású, valamint az indiai és himalájai fajokat. A díszítőérték sem másodlagos, hiszen a színes lomb vagy virág tükrözi azt a hangulatot, amely a harmonikus világképre jellemző eredeti változatosságból fakad. A meglévő erdőket természetes állapotukban megőrizzük és beépítjük a parkba, ennek nyomán sok védett, ritka hazai növény is újra megjelent a területen, így a Dél-Dunántúl karakterfajai közül a szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus) vagy a szártalan kankalin (Primula vulgaris), és egy szép orchideaféle a széleslevelű nőszőfű (Epipactis helleborine).

Az eltelt rövid idő alatt már néhány különleges eredmény is megmutatkozoott. Magyarországon elsőként sikerült átteltetni szabad ég alatt a szívlevelű vízijácintot (Pontederia cordata). A kert madárfaunája is egyre bővül (jelenleg 98 faj). 2004-ben egy teljes albínó tövisszúró gébics (Lanius collurio) kelt a zöldséges melletti bodzásunkban, s ez nagyon ritkának számít a madárvilágban.

A megfelelő mikroklíma kialakulóban van a tavak és a szélvédelem révén. Körben erdősávokat telepítünk, a savanyú talajt és magasabb páratartalmat igénylőknek pedig örökzöld csoportokat ültetünk (pl. a Rhododendronok, Azáleák, Kalmiák virágtengerei csak így maradnak meg). A jobb vízellátású területeken mérsékelt övi bambuszkertek növekednek, de a mediterránum növényei is helyet kaptak a déli lejtőkön, illetve az épületek oltalmában.

A botanika kuriózumai
Különlegességek, amelyek távoli világok virágaival örvendeztetik meg Krisna-völgy lakóit: a himalájai bíborbogyó (Leycesteria formosa), a floridai fűszercserje (Calycanthus floridus), a him campa vagy nagyvirágú magnolia (Magnolia grandiflora ’Exmouth’), a kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica ’Petite pink’). A fák közül igazi kuriózum a galambfa (Davidia involucrata), amely virágzáskor olyan, mintha ezernyi fehér galamb ülne rajta. Többféle kőris, japán és észak-amerikai juharfajok, ehető magvú dióselyemfenyők, himalájai és libanoni cédrusok, sivatagi télálló kaktuszok és yukkák sorakoznak a palettán. Mindez természetesen még fiatal telepítés, tehát nincs olyan látványa, mint egy idős kertnek, ám sok faj és fajta már ebben a kezdeti stádiumban is üdítő hatású az akáchoz, temetői tujához és nyírott fagyalsövényhez szokott szemeknek. Az érdeklődőket szívesen látjuk Krisna völgyében, ahol évről-évre egyre több szépség nyilvánul meg az Ő kertjéből…

A Búcsú alatt is megtekintehő az arborétum, amely Krisna-völgy bejáratától egészen a templom épületéig terül el.Idén is megrendezik a Krisna-völgyi Búcsút, ami nem csak a színes programokban bővelkedik majd, hanem ahol kissé a természetbe is belehelyezkedhetünk, és feltöltődhetünk szépségeivel. A családbarát rendezvényre mindenkit szeretettel várnak 1 vagy akár 3 napra!

http://bucsu.krisnavolgy.hu

Tudtad-e, hogy:
  • Krisna-völgyben 2001 óta fejlesztünk egy botanikus kertet, amelyben már több mint 900 fásszárú növényfaj és fajta él?
  • Az itt megfigyelt madárfajok száma 113?
  • Védett növények is élnek a területen, amelyek jelzik a természetes élőhelyek háborítatlanságát?
  • A változatosság, a természetes harmónia fenntartása érdekében újabb élőhelyeket alakítunk ki?

Fodor Kata
www.krisna.hu 
Fotók: Nama Ruci

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4372 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x