Endometriózis után is van esély spontán gyermekáldásra
Címlap / Otthon / Endometriózis után is van esély spontán gyermekáldásra

Endometriózis után is van esély spontán gyermekáldásra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A korunk pestisének is hívott kórkép, az endometriózis sikeres kezelése után is lehetséges spontán teherbe esni, ahogy azt a 30 éves Mirtill története is bizonyítja. Mirtill 30 éves, mosolygós, 5 hónapos gyermekével várandós fiatal nő. Szerencsésnek tartja magát, hogy viszonylag hamar megfogant a gyermeke azokhoz az ismerőseihez képest, akik már évek óta próbálkoznak sikertelenül. 

„Mindig azt hittem, hogy nekem gond nélkül sikerül majd teherbe esnem. Őszintén szólva sokáig nem is foglalkoztatott különösebben az anyaság, inkább a karrieremre koncentráltam, azonban 30 éves korom után úgy döntöttünk férjemmel, hogy elérkezett az idő, jöhet a kicsi. Az egyetlen baljós előjel utólag visszagondolva talán az volt, hogy a menstruációm mindig rettenetes fájdalmakkal járt, már 10 nappal azelőtt görcsölt a hasam, mielőtt megjött volna a havi ciklusom. Gyakorlatilag havonta mindössze 10 napig voltam tünetmentes, aztán kezdődött a fájdalom, ami egészen a menstruációm utolsó napjáig tartott. Ennek ellenére nem gondoltam volna, hogy bármilyen probléma van a reprodukciós rendszeremmel egészen addig, ameddig az orvosok meg nem állapították, hogy endometriózisom van. Bár operációt javasoltak, én alaposan utánaolvastam ennek a problémának, és úgy döntöttem, hogy inkább természetes úton próbálkozom, hiszen az endometriózis mértékét nehéz operáció nélkül megállapítani. Azt hiszem, hogy a rossz hírt mindig szívesen vonjuk kétségbe, talán ezért lamentáltam ennyire. Azonban miután másfél év után sem jött a baba, végül mégis úgy döntöttem, hogy rászánom magam a műtétre” – meséli a fiatal hölgy.


Mirtill egyik ismerőse ajánlására kereste fel Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosát, aki elvégezte rajta a műtétet. Szerencsére a műtét révén kiderült, hogy az endometriózisa nem volt súlyos, az operáció pedig a félelmek ellenére jól sikerült.

„Egyike voltam a meddőségi klinika első pácienseinek, és annak ellenére, hogy nagyon tartottam a műtéttől, szerencsére rendkívül hamar felépültem, és a nyomai szinte alig látszanak a hasamon. Mindenki nagyon kedves volt hozzám a klinikán, és nem hagyott bennem semmiféle kellemetlen emléket az egész sem testileg, sem lelkileg. Így amikor a védőnő megkérdezte, hogy milyen műtéteken estem át, egészen elfeledkeztem arról, hogy megemlítsem ezt az endoszkópos beavatkozást. Nem szerettem volna félrevezetni, de csak másnap jutott eszembe, hogy mintha valamiről elfeledkeztem volna” – mondja nevetve Mirtill.


Az endoszkópos és meddőségi specialista azt ajánlotta a párnak, hogy az operációt követően néhány hónapig próbálkozzanak természetes úton. Mivel a baba még váratott magára, ezért a specialista javaslatára a pár megpróbálkozott az inszeminációval. Vereczkey doktor azt mondta, hogy mesterséges megtermékenyítési procedúrát csak végső esetben alkalmazzanak, inkább fokozatosan haladjanak a gyermekáldáshoz vezető úton.

„A doktor úr azt javasolta, hogy minél természetesebb módszerrel próbálkozzunk, ezért az alacsony dózisú, gyógyszeres stimuláció melletti inszeminációt választottuk, amelynek során a férjem ondósejtjeit eljuttatták a rendeltetési helyükre. Ez december elején történt, és érdekes, az édesanyám már régebben megjósolta, hogy abban a hónapban leszek terhes. Az első tesztem időpontja pont karácsony napjára esett, amikor nem tudtam elmenni vérvételre, és a patikában kapható teszt legnagyobb csalódásomra negatív lett. Ráadásul menstruáció előtti tüneteim voltak, így kezdtem lemondani arról, hogy esetleg úton van a baba. Babonából megfogadtam, hogy ha a teszt két csíkot mutat, akkor levágatom a hosszú hajam, és bár az előjelek nem voltak biztatóak, mégis bejelentkeztem fodrászhoz. Aznap reggel, amikor elindultam, a teszt váratlanul pozitívra váltott, úgyhogy már kismamaként búcsúztam el a hosszú tincseimtől. Most az ötödik hónapban járok, és nagyon örülök, hogy már mozog a kicsi. Azt hiszem, ez a kényszerpihenő hozzásegített ahhoz, hogy megérkezzenek az igazi anyai érzések. Nagyon hálás vagyok a doktor úrnak, hogy elvégezte az endometriózist megszüntető műtétet ráadásul a mesterséges megtermékenyítési procedúrának sem kellett kitennem magam ahhoz, hogy megfoganjak."


Dr. Vereczkey Attila szerint az endometriózist nem véletlenül nevezik korunk pestisének. A szakember elmondása alapján a reprodukciós korban levő nők 15-20%-nál, míg a meddőségi klinikák pácienseinek 30-40%-nál fordulhat elő ez a betegség.

„Sokkoló adat, hogy mire egy endometriózisos páciens betegségére fény derül hazánkban, az illető hölgy átlagban 7 orvosnál járt már 5 év alatt (!). A betegség lényege, hogy a menstruáció során keletkező vér nemcsak a hüvely felé, hanem a petevezetőkön keresztül a hasüregbe is bekerül, és ott különböző mechanizmusok hibás működése következtében megtapad, majd minden menstruációkor ez a terület is aktívvá válik, azaz „menstruálni kezd”. Ez azt jelenti, hogy az először csak mikroszkopikus méretű terület növekedésnek indul, a mákszemnyi elváltozásból így jöhet létre akár férfi ökölnyi csokoládéciszta is. A petefészek endometriózisának gyógykezelése azért is nehéz, mert sokszor a diagnózis csak a betegség későbbi fázisában kerül napvilágra. Mivel a petefészek gyermekvállalási szempontból az egyik legértékesebb szerv, így az endometriózis kezelésének megválasztása sem egy egyszerű kérdés” – tudhattuk meg a szakembertől.Szerencsére napjaink modern orvosi technológiája segítségére lehet azoknak az endometriózisban szenvedő nőknek, akik gyermeket szeretnének.


„Ma már tudjuk, hogy a különböző gyógyszeres kezelések, injekciók az endometriózist nem gyógyítják meg – folytatja Dr. Vereczkey. A modern szakmai szemlélet szerint az endometriózist műtéti úton kell eltávolítani. Az sem mindegy, hogy milyen technológiával végezzük a műtétet, a petefészek megőrzésének érdekében a legmodernebb eljárásokat javasolt igénybe venni. Intézetünkben lézersebészeti módszereket alkalmazunk, és a műtétet természetesen nem hasmegnyitással, hanem laparoszkópos úton végezzük el. Mirtill esetében a petefészkek megtartása mellett távolítottuk el a jóindulatú daganatot az ún. stripping technikával, mely során csak az endometriózis tokját hámoztuk le az ép petefészekről. Ezzel a módszerrel lényegében minimálissá vált a petefészek sérülésének kockázata, így elkerülhetővé vált a petefészek eltávolítása. Ez a műtéti technika lehetővé teszi azt is, hogy ne legyen szükség lombikbébi programra sem. A modern technológiával operált pácienseink nagy eséllyel spontán is áldott állapotba kerülnek, így megkíméljük őket az asszisztált reprodukciós kezelésektől, és az ezzel járó anyagi és lelki megterhelésektől.”

Versys Clinics

Képek:
piqs.de: ronny - Unser Sonnenschein
piqs.de: Ivko and Ruth Maksimovic - Baby
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4563 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x