Otthonszépítés kockázatokkal és mellékhatásokkal
Címlap / Otthon / Otthonszépítés kockázatokkal és mellékhatásokkal

Otthonszépítés kockázatokkal és mellékhatásokkal

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

A tavasz beköszöntével újra szezonja van a lakások, házak kifestésének. Jó tisztában lenni azzal, hogy mi kerül a falra és egyúttal a szervezetünkbe. A köhögés, tüsszögés, torok- és fejfájás oka egy veszélyes gáz is lehet: a festékekből áradó formaldehid. 

Az egyre növekvő áraknak köszönhetően sokan nem vágnak bele komolyabb lakásfelújításba az idén, inkább egy szobafestéssel oldják meg az otthonuk szépítését. Akinek fontos a családja egészsége, az alaposabban utánanéz annak is, milyen festékeket használ saját maga vagy a szobafestője, főleg ha kisgyerek is van a családban. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a szobafesték kötőanyaga, mesterséges vagy természetes színanyagot tartalmaz, oldószerrel vagy vízzel higítható-e a festék, illetve adalékanyagot használtak-e fel gyártásához. A tartósítók közül leggyakrabban a formaldehiddel találkozunk, bár már megjelentek formaldehid-mentes festékek is a hazai polcokon.A káros anyagokról a festékek címkéi is tájékoztatnak minket
, de legbiztosabb, ha elolvassuk a termékek biztonságtechnikai adatlapját. A csomagoláson a festékek VOC-tartalma, az illékony szerves vegyületekről szóló tájékoztatás a legfontosabb információ. VOC-nak neveznek minden levegőben előforduló, szennyező vegyületet. A lakásba jutó VOC-vegyületek fejfájást, légzőszervi megbetegedéseket, torok- és szemirritációt, kimerültséget okozhatnak, hosszú távon a máj és az idegrendszer is károsodhat. Az Európai Bizottság megbízásából végzett vizsgálatok szerint a VOC-k koncentrációja az iskolákban és óvodákban a kültéri duplája volt, a nemrég rákkeltőnek minősített formaldehidből és egyéb aldehidekből pedig hét-nyolcszor nagyobb mennyiség volt bent, mint kint. A VOC-k határértéke az EU-ban 2010-től 30 gramm literenként, ezt is kötelező feltüntetni a csomagoláson. A festékekből az első hónapokban szabadul fel a legtöbb ártalmas vegyület, ezért érdemes a káros anyagoktól mentes festékeket keresni.


Bár a felhasznált formaldehid mennyiségét a különböző iparágak az elmúlt 15 évben jelentősen csökkentették, még mindig aggasztó, hogy milyen sok helyen fordulhat elő. A formaldehid megtalálható sok festékben, egyes padlóburkolatokban és szőnyegragasztókban is. A legjobb tanács, hogy formaldehid-mentes festéket (például Poli-Farbe Platinum) válasszunk és mindig gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről, mert meleg, párás környezetben több formaldehid jut otthonunk légterébe.
A formaldehid nagy mennyiségben való belélegzése patkányoknál rákot okozott, a vegyületet a WHO rákkutatással foglalkozó ügynöksége az emberen bizonyítottan rákkeltő anyagok között tartja számon. A kutatók feltételezik, hogy a gáz növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát, ezért érdemes minimalizálni a kockázatokat és mellékhatásokat otthonszépítés közben.

Kép: piqs.de: Ilagam - Malerarbeiten
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4851 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x