Passzívházak Nyugat-Európában
Címlap / Otthon / Passzívházak Nyugat-Európában

Passzívházak Nyugat-Európában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

A passzívházak, amelyek 80-95 % energiát és széndioxid-kibocsájtást takarítanak meg, alig kerülnek többe, mint a hagyományos épületek - nem csoda, hogy Európa-szerte már 32.000 passzíváz épült. Az energiatakarékos, a CO2-kibocsátást minimalizáló ("nearly zero energy buildings") építészet elve alapján megvalósult épületek csak minimális mennyiségben bocsájtanak ki a klímára káros gázokat élettartamuk alatt. 2011. május 27-én és 28-án 1200 nemzetközi résztvevő fog a témáról ülésezni és informálódni a kapcsolódó szakkiállításon. 

A konferencia a szakma legnagyobb rendezvénye, melyet évente tartanak meg évről évre változó helyszínen. Idén Innsbruckban az építőipari kiállítások egyik legnagyobb szabású rendezvényére kerül sor. Nincs más olyan építési standard, mely mindössze 2-5 % többletköltséggel az új épületeknél és 8-15 %-os aránnyal a felújítások esetében képes lenne arra, hogy lehetővé tegyen 80-95 % energiamegtakarítást. (Ez a többletköltség Nyugat-Európában érvényes. Magyaroszágon a jelenleg érvényben lévő épületenergetikai előírások még viszonylag lazák, ezért a többletköltségek ennek mintegy 2-3-szorosát is kiteszik.) A konferencia résztvevői a változatos programon kívül megtekinthetik az eddig megépített legnagyobb passzívház épületeket is.

Energiapark Innszbruck: Családi passzívházak bő választékban minden ízlésnek

A passzívház standard már ma eleget tesz az EU által meghatározott „nearly zero energy building” követelménynek, mely a tervek szerint 2021-től minden új épületre kötelező lesz a tagállamokban. A fennmaradó energiaigény minden nehézség nélkül fedezhető megújuló energiaforrásokból.

A passzívházak kiválóan beváltak

Mára már 32.000 passzívház épület létesült 13,9 millió négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezek évente 175 millió euró energiaköltséget és 200.000 tonna CO2-kibocsájtást takarítanak meg. Ezekből 800 felújított épület és az összes hasznos alapterület 17 %-a középületben található. Európa-szerte 46.000 lakás épült fel így. A passzívház standard műszakilag kiforrott és működése többszörösen ellenőrzött. A legrégebbi passzívház Darmstadtban található, idén ünnepli 20. születésnapját.

Lodenareal lakópark 354 lakással, építtető: Neue Heimat Tirol, építészek: Architekten teamk2 és din a4

A passzívház egy nyertes-nyertes stratégia mindenki számára: a gazdaság, a dolgozók, a politika egyaránt nyernek a magasabb értékteremtés miatt, mely a régióban marad. A felhasználók, a befektetők profitálnak az alacsony fenntartási költségek és a magas komfortfokozat révén, a társadalom alacsonyabb energiaimporttól való függősége pedig csökken. Prof. Dr. Wolfgang Feist, az innsbrucki egyetem docense, az energiahatékony építés munkacsoport vezetője szerint ez a passzívház sikerének a kulcsa. Anton Steixner miniszterelnök-helyettes szerint, aki az innsbrucki konferencia védnöke, „a legfontosabb energiaforma az energiahatékonyság. Függetlenít bennünket a fosszilis és nukleáris energiaimporttól és az energiaellátás tekintetében önálló régiók kialakulásának feltétele. A lakásépítés célzott állami támogatásával a tiroli régióban egy erőteljes gazdasági fellendülés zajlott le, a lakók pedig élvezik a magas komfort és a szociális biztonság nyújtotta előnyöket.”

Bemutatkozik a 27 „világítótorony régió”
Szükséges, hogy az állam és az önkormányzatok – mint ahogy ez az EU-rendelet is előírja – példát mutassanak a megvalósításban. Azok a passzívházak tekintetében „világítótorony régiók”, melyek önkéntesen határozatot hoztak arra, hogy a középületeiket kizárólag passzívházként építik meg, be fogják mutatni a konferencián a sikeresen megvalósult projektjeiket. Prof. Dr. Feist örömmel szólt arról, hogy már 27 „világítótorony régió” van Európában, melyben összesen 25 millió ember él. Ez ist azt mutatja, hogy ez a kiemelkedő épület-standard a világ minden táján sikerrel megvalósítható. „Meglátjuk, hány régió fogja még május 27-ig követni ezt a felhívást. Mindegyiket fel fogjuk kérni a színpadra – reméljük, mind elférnek rajta” – így a professzor.


O3 Olympiai falu 444 lakással (építtető: Neue Heimat Tirol), építészek:
Reitter - Eck & Reiter Architekten ZT GmbH és din a4

Nem csak a klímavédelem vagy az energiatakarékosság az oka
, amiért a passzívház standard bekerült az európai építési előírásokba. Az épületkárok elkerülése, az értékállóság és a nagy mértékű komfort-emelkedés szintén döntő jelentőségűek. Mindezekről szakértői kézből lehet tájékozódni a konferencián, méghozzá a gyakorlati oldalról. Ezért az ezévi konferencia nem csak a passzívházak úttörőinek szakmai találkozója lehet, hanem szinte minden perspektívában gondolkodó építőipari és döntéshozó szakember számára kötelező esemény.

Ellátogatna Innsbruckba a passzívház konferenciára vagy a szakkiállításra? További információ >>

Magyarországon egy 10 napos passzívház-tervező tanfolyam indult, mely ősszel a nagy érdeklődésre való tekintettel újra megrendezésre kerül Budapesten és Pécsen. Bővebb információ >>

A fotókat készítették: NHT és LANG consulting
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4572 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x