Fenséges lecsó a kukából
Címlap / Otthon / Fenséges lecsó a kukából

Fenséges lecsó a kukából

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-20

Az ételről eddig más fogalmaim voltak, így elsőre igencsak elborzasztott a gondolat, hogy magukat környezettudatosnak valló emberek kukából főznek. Eddig csak hajléktalanokat láttam kukázni étel után és magamtól eszembe nem jutott volna ilyesmi. A freegan mozgalom alapjául szolgáló szellemi háttér mindenesetre elgondolkodtató. 

A freegan-ek a nagyvárosok szupermarketjeinek és piacainak kukáiból gyűjtik be a kidobott, de még használhatónak ítélt zöldségeket, gyümölcsöket és más élelmiszereket. Ez a megoldás természetesen nagyon olcsó, az üzenetük azonban talán még fontosabb: ráirányítani a figyelmünket arra, mennyi minden értékes dolgot dobunk ki, milyen mértékben pazarlunk – összevetve ezt azokkal, akiknek a világ bármely táján, de nem jut rendes étel.

Láttam már példát "lomokból" épült loft-lakásra - szeretnék egyszer egy olyan lakást felépíteni! -, jónak tartom az újrahasznosított anyagokból készült reruhát is. Az ételről eddig más fogalmaim voltak nekem is, így megdöbbentett már maga a gondola is. Ismerős arcot látva a filmen, gondoltam, na, ezt megnézem… Az eredmény – annak aki szereti a lecsót – nem olyan szörnyű, mint elsőre gondolná az ember a címet olvasva. A freeganek (free vegan) mozgalma mindenesetre elgondolkodtató, még ha nem is érzünk azonnali vágyat a követésre...  Itt nézheted meg a filmet >>


A kukába kidobott zöldségek, bár hibásak, kivágva a rossz részeket, alaposan megmosva talán fogyaszthatók. Egyelőre nem győzött meg 100%-ig, de elgondolkodtat, mennyi és milyen ételt dob ki az átlagemberek többsége. Mennyire jó dolgunk van nekünk, akik meg tudjuk fizetni a primőr zöldséget. Ha a kertben a földre leesik a gyümölcs, zöldség és van egy kis hibája, gond nélkül kivágjuk és a legfeljebb darabolva a mélyhűtőben köt ki – de sokat ezt már kidobandónak ítélik, nem veszik meg. A zöldségesnél is válogatunk, csak az ép szemeket akarja mindenki a pénzéért és a maradékot kidobják, főleg a multiknál – ahol megsemmisítik. Pedig biztosan lenne olyan – aki legalább az állatoknak elvinné szívesen, vagy olcsóbban, minimális áron, akár ingyen a nap végén – akár saját részre is. Régen a hentesnél a kissé „megindult” húsfélét kutyának- macskának még el lehetett hozni és láttam olyan zöld műsort, ahol a zöldségesek, konyhások (nem nálunk) legalább komposztnak odaadták az összetört árut. Micsoda pazarlás! Egy hajléktalanszállón úri lakomát csapnának ebből és ezek a fiatalok is főleg nekik főznek. Igazából ez a boltosok felé is egy felhívás lehetne: Ne a kukába dobja, ami összetört – adja oda annak, aki nem tudja megfizetni.

Persze, finnyásak vagyunk sokan. Őszintén bevallom, egyelőre én is maradok a friss árunál, bár nem csapok nagy hűhót, ha van benne 1-2 hibásabb darab. Legfeljebb felaprítjuk, a hulladék megy a komposztra, a többi, ami jó, a levesbe, salátába, kompótba – még aznap feldolgozzuk.

A másik oldala ennek az éremnek: mielőtt bárki azt mondja erre: „Pfúj”, gondoljon bele abba, hogy a feldolgozóipar mit használ fel… Csak egy pillanatra! Aki megeszi a BigMac-et vagy a húskonzervet, és egyéb agyondolgozott élelmiszert – higgye el, nem eszik jobbat! Csak nem tud róla! Ha innen nézzük, lehet, hogy sokkal jobb a ma kidobott (nyers) zöldség sok szempontból, mint a ki tudja honnan származó feldolgozott cucc, amit a hipermarketek polcáról és a gyorséttermekből megveszel!


Igazán nem akarok most erkölcsi prédikációba bocsátkozni és az éhezőkkel jönni, de belegondoltál már abba valójában, hogy éves szinten mennyi még ehető ételt dobsz ki? Na nem mondom, hogy most azonnal ugorj fejest utána a kukába, és szedd ki. Csak gondold végig, mennyi étel végzi a kukában, komposzton, a moslékban, mert túlvásároltuk, elszámoltuk magunkat. Hányszor szedjük teli a tányért és marad ott az, ami már nem megy le a torkunkon, vagy mert a család másnap már nem akarja megenni a tegnapi főztöt… Kiszámoltad már valaha, pénzösszegben, mennyit dobsz ki így? Nos, hajrá! Gyors kalkulációval a fejlett országokban éves szinten milliós tételre rúg csak a kidobott felesleg és az (extrém) elhízás arányát nézve – a megevett felesleg valószínűleg milliárdokra. Ennek egészségügyi eredményeiről nem is beszélve. Innen megközelítve talán arra hívhatja fel ez a film a figyelmet, hogy gondold meg, mit veszel meg, és mit dobsz ki. Legyünk inkább takarékosak és megfontoltak a vásárlásnál, annyit vegyünk meg, amennyit valóban el is fogyasztunk. Ami a boltokat illeti - nos, ezen is van mit javítani, de talán idővel rájönnek az emberek, hogy mindenki jobban jár, ha nem a kukában landolnak még a kicsit hibás zöldségek sem.. Persze, ami romlott és lejárt, azzal nincs mit tenni, de az is a túltermelés eredménye...

Mielőtt kidobásra ítélsz valamit, állj meg egy pillanatra és gondlkodj!

Gazdik Ágnes
Öko-piac-tér

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3408 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x