OEP: eredménytelen volt a fülimplantátumok beszerzésére...
Címlap / Otthon / OEP: eredménytelen volt a fülimplantátumok beszerzésére kiírt pályázat

OEP: eredménytelen volt a fülimplantátumok beszerzésére kiírt pályázat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

102 gyerek marad siket? Kötelességet mulaszt az OEP! címmel megjelent cikkünk kapcsán érkezett szerkesztőségünkbe az OEP hivatalos álláspontja, melyet az alábbiakban közlünk. 

 Az OEP célja, hogy minél több rászoruló életminősége javulhasson, minél többen hozzájuthassanak a létfontosságú készülékhez
  
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár május 4-én eredménytelennek nyilvánította azt a közbeszerzési eljárást, melyet korábban hallást javító ún. cochleáris implantátumok beszerzésére írt ki. Az eredménytelenség oka, hogy a felnőttek, illetve gyermekek fülébe építhető speciális eszközre a forgalmazók által benyújtott ajánlatok összértéke meghaladta az Egészségbiztosítási Alapban rendelkezésre álló összeget. Az egyes ajánlatokban szereplő darabárak a Németországban ugyanezekre a készülékekre jellemző 5,1 millió Ft-s árnál is közel 30 %-kal magasabb voltak.
 
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár célja, hogy a rendelkezésre álló keretösszegből minél több rászoruló számára biztosítsa a halláshoz szükséges korszerű készülékeket. Ennek érdekében az OEP élve a jogszabály nyújtotta lehetőséggel úgy döntött, nem ír ki új közbeszerzési eljárást, hanem a műtéteket végző négy egyetemi centrumra bízza az implantátumok beszerzését meghatározott feltételekkel. Az egészségbiztosító az egyes készülékek árát a Németországban elfogadott összegben maximálta (azaz a készülék darabjáért legfeljebb 5,1 millió Ft-t fizet), egyben előírta, hogy azoknak a kor követelményeinek megfelelő, korszerű készülékeknek kell lenniük. Az OEP a betegek védelme érdekében szigorúan ellenőrzi azt, hogy az egészségügyi szolgáltatók valóban az előírt feltételeknek megfelelő készülékeket vásárolják meg és ültetik be.
 
A fül-orr-gégészeti szakma tapasztalatai alapján évente közel 70 implantátum beültetése indokolt. Az egészségbiztosító éppen ezért a korábbi években is a szakmával együtt határozta meg a központilag beszerzett mennyiséget. Az idei évtől kezdődően azonban a rendelkezésre álló költségvetési keretek között a betegek számának függvényében a műtéteket végző centrumok joga eldönteni a beszerezni kívánt eszköz mennyiségét.
 
A szülőknek, a rászoruló betegeknek nem kell tenni semmit, hiszen ahogy a korábbi években, úgy a jövőben is rendelkezésre áll a fedezet az Egészségbiztosítási Alapban a cochleáris implantátumok megvásárlásához és a beültetések elvégzéséhez. Változás csupán annyi, hogy az OEP az idei évtől az eszközök beszerzését meghatározott feltételek mellett a műtéteket végző négy egyetemi centrumra bízza. Az új eljárásról az egészségbiztosító már értesítette a centrumokat.

Forrás: Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Kép: MorgueFile
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3110 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x