Szeretne-e a gyermek nálunk megfoganni?
Címlap / Otthon / Szeretne-e a gyermek nálunk megfoganni?

Szeretne-e a gyermek nálunk megfoganni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

A Gyereknap a világ több országában megtartott nemzetközi ünnep, sok helyütt azonban június 1-jén ünneplik. Hasonló indíttatású rendezvény létezett már a Monarchia idején is nálunk.  

"Mindég csak azon kötelességekrül szólunk, melyekkel szüleinkhez köttetünk, azokrul soha vagy ritkán, melyekkel gyermekeink iránt tartozunk, holott ezek még szentebbek." (Széchenyi István)
 
1906-ban rendezte meg első Gyereknapját az Országos Gyermekvédő Liga, és ezzel a II. világháborúig tartó évtizedes hagyományt teremtett. Akkoriban nem alakult ki évente ismétlődő időpontja a gyereknap megünneplésének, de többnyire májusban tartották meg országszerte a kétnapos rendezvényt, melyen a napernyőikkel a kezükben sétáló arisztokrata hölgyek zöld perselyükbe gyűjtötték az adományokat. Eredményessége változó volt ugyan, de társadalmilag ismert és elfogadott eseménnyé vált.
 A cél ekkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyerekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. A világ számos országában ünnepelt Nemzetközi Gyermeknap további célja a jótékonyságon túl az, hogy felhívja a figyelmet gyermekeink jogaira és sajátos világára.
 Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az Egyetemes Gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.
 Ma már számos nemzetközi kötelezettségvállalásban, köztük az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljaiban is a nők és gyermekek állnak középpontban.

A jövő generációk jogairól sajnos kevés szó esik, ezért a gyermeknap kapcsán különösen aktuális hangsúlyoznunk ennek fontosságát.
A pároknak figyelembe kell venniük, hogy a jövő nemzedékek minden tagjának joga, hogy
- kívánt,
- mégpedig önmagáért (s nem mások gazdasági, nemzeti, vallási, rokoni, párkapcsolati, pszichés stb. érdekei miatt) kívánt gyermekként foganjon meg,
- aki felnőve elmondhatja: szeretőbb szülőket, jobb kort s helyet nem is kívánhattam volna.
 
A gyermek alapvető jogainak és szükségleteinek chartája (Collectif I.C.E.M.:Perceptives d’ education populaire Maspero. Paris. 1979. 63.65.p.) így fogalmaz:
„1. Születés és fogantatás
- A gyermeknek joga van, hogy ne a véletlen gyümölcse legyen.
- A gyermeknek joga, hogy ne politikai célért, hanem önmagáért akarják.
- A gyermeknek joga, hogy nem csupán szülei érdekeiért, hanem önmagáért akarják.”
 
A világon elsőként Magyarországon országgyűlési biztosa van a jövő nemzedékeknek. A döntésekben figyelembe kell venni a még meg nem fogantak érdekeit. Nem kérdezhetik a párok: akarunk-e gyereket. Csak azt kérdezhetik:igazán szeretne-e egy gyermek nálunk és most megfoganni?

Forrás: BOCS Alapítvány
Kép: MorgueFile
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2948 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x