Miért vált ennyire elterjedtté a császármetszés?
Címlap / Otthon / Miért vált ennyire elterjedtté a császármetszés?

Miért vált ennyire elterjedtté a császármetszés?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

A császármetszés a leggyakrabban végzett műtétes beavatkozás a fejlett országokban az ezredforduló óta, arányának emelkedése világszerte foglalkoztatja a szakmai és laikus közvéleményt egyaránt. Az 1990- es évek végére az Egyesült Államokban 21%- os országos császármetszési gyakoriságot regisztráltak, ezért kormányprogram született, az arány 15%- os csökkentésére, ez azonban nem valósult meg, sőt tovább emelkedett a műtétek száma.  

A 2003-as adatok szerint a császármetszések aránya már 26,7% lett, ezen belül az elektív (orvosi indok nélkül, előre eltervezett császármetszés, a köztudatban csak programozott császárként emlegetik) császármetszéseké 19,1%- ra nőtt, 2007-ben pedig már meghaladta a 30%-ot. Az Európai Unió országaiban 2000-ben a császármetszések aránya 20,5%, 2004-ben pedig 23,6% volt.

Hazánkban is a nemzetközi tendencia figyelhető meg, az országos gyakoriság 1990-ben 10%-ról a 2000-es évekre 20%-ra emelkedett, 2006- ban pedig már 28,9% volt.

Hogy veszélyes-e a műtét, a témával kapcsolatban szakértőnket, Dr. Papp Zoltán professzort, a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika alapító igazgatóját kérdeztük.„A császármetszés alatti anyai halálozást nehéz megbecsülni, mivel ennek hátterében sok esetben a társuló anyai betegségek állnak, nem pedig maga a beavatkozás. A nemzetközi statisztikák alapján a császármetszés anyai halálozása 3-7- szer magasabb, mint a hüvelyi szülésé, de ma már gyakorlatilag nincs különbség a tervezett császármetszés és a spontán hüvelyi szülés összehasonlítása esetén. Az észlelt szövődmények közül az egyik leggyakoribb a vérzés, de történhet műtét alatt sebészi szövődmény, egyéb szervek sérülése, gyulladás is. A hüvelyi szülést ritkábban követi súlyosabb szövődmény, mint pl. trombózis, embólia. Ugyanakkor a hüvelyi szülést követően a medencefenék funkciójának romlása lényegesen gyakoribb, mint műtétet követően. Ma már ezt objektív méréssel is igazolni lehet. Mindezek a császármetszés kérdésének szakmai szempontokon túlmutató, filozófiai megközelítését is igénylik. A császármetszés magzati kockázata elhanyagolható, de a tervezett császármetszések következtében emelkedhet a tüdő éretlenségéből eredő újszülöttkori halálozás, amennyiben azt korábban végzik el (38. hét előtt).  Ugyanakkor csökken a szülési magzati sérülések száma (pl. kar, váll), az újszülöttkori vérmérgezés, az agyvérzés, a magzati oxigénhiány”
– tudhattuk meg a Professzor úrtól.

Az idősebb anyai életkor mind az először szülőkben, mind a többedszer szülőkben növeli a császármetszések számát, melynek okai között szerepel, hogy az első gyermek érkezése a karrier- és tanulási szempontok miatt egyre inkább a 30-as életévekre tolódik. Statisztikailag is kimutatható az összefüggés a magasabb életkor és az iskolázottság, valamint az ezzel együtt járó jobb érdekérvényesítő képesség és a császármetszés választásának gyakorisága között.

„Jelenleg az amerikai statisztikák szerint, az anya kérésére végzett császármetszések aránya az összes császármetszés 4-18%-a, az elektív műtéteknek pedig a 14-22%- át képezi. A szülő nők részéről az igény leggyakoribb oka a fájdalmaktól, illetve magától a szüléstől való félelem. Többedszer szülőknél a korábbi szülések kellemetlen tapasztalatai képezik a kérés leggyakoribb okát. Megbízható tanulmány nem áll rendelkezésre a Magyarországon császármetszéssel szülni kívánó nők arányáról. A terhesek kb. 6-10%-a fél a szüléstől, a félelmek a fájdalommal, szülési sérüléssel, sürgős császármetszéssel, a családi élet változásával kapcsolatosak és gyakoribbak először szülőknél. A Szülész-Nőgyógyász Szakmai Kollégium 2008-ban írt állásfoglalásában kijelenti, hogy orvosi javallat nélkül, önmagában anyai kérésre császármetszés nem végezhető”
– folytatja a szülész-nőgyógyász professzor.Évek óta tapasztalható a gyermekvállalási kedv csökkenése, és az első gyermek vállalására is egyre idősebb anyai életkorban kerül sor.
A terhesgondozás fejlődésével a súlyosabb anyai betegségek sem képezik ma már a terhesség vállalásának ellenjavallatát. „A szülés előtti diagnosztika színvonala emelkedett, évről-évre nő az IVF-technikával (in vitro fertilizáció, vagyis lombikprogram) fogant terhességek száma, ennek megfelelően emelkedik az ikerterhességek aránya is. A fenti tényezők mindegyike a császármetszések gyakoriságát fokozza“ – hangsúlyozza Prof. Dr. Papp Zoltán.

A társadalom elvárása a „modern” szülészettől igen sokrétű, azaz fő szempont a biztonságosság, lehetőleg legyen fájdalommentes, egyszerű, és ezért a császármetszés is egyre inkább elfogadott (és elvárt) „természetes” szülésmód. A közvélemény csak a 100%-os sikertörténeteket fogadja el (maximális elvárás), komplikációk jelentkezésekor élnek a jog adta lehetőségekkel. Ezzel párhuzamos igény a természetes szülés is, azaz a szélsőség szélsőséget szül, vissza a természetes szülés folyamatához: otthonszülés, alternatív szülészet térhódítása is tapasztalható a megrendelésre végzett császármetszések mellett.

Prof. Dr. Papp Zoltán

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6394 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x