Terasz titkok - A teraszokról egy kicsit másképp
Címlap / Otthon / Terasz titkok - A teraszokról egy kicsit másképp

Terasz titkok - A teraszokról egy kicsit másképp

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-05

Miért szeret az ember annyira a teraszokon lenni? Mit árul el rólunk a teraszunk? Mennyire vagyunk nyitottak a külvilág felé? Van- e és ha igen, mekkora a szereplési vágyunk? Természetesség vagy mesterkéltség jellemzi a viselkedésünket? Ezekre a kérdésekre választ kapunk a következő cikkből. 

A terasz, a régi parasztházak tornácainak mai változata. A terasz összeköti a kinti és a benti világot. Nagyon jó hatású ez az átmenet, mert az ember lelkét felkészíti a váltásra. Valódi összekötő kapocs akkor, amikor a teraszról a szabadba tud az ember kimenni, ez a kertkapcsolatos házak előnye. A gyakrabban elterjedt változata a mai építkezési szokások mellett a lakásból nyíló erkély, ami meghosszabbítja a sokszor szűk lakások alapterületét. Lehetőséget ad arra, hogy az ember a saját életterében kimenjen a szabad levegőre, még akkor is, ha nincs saját kertje. A régi világban ezt a köztes területet főként munkára, tárolásra használták, manapság a pihenés, szórakozás egyik kedvelt színtere lett.

Kilátás a lakásból a teraszra, erkélyre
Szabad kezet kap az ember annak tekintetében, hogy mire lát rá a lakásból, mivel maga rendezi be ezt a területet. Hihetetlen módon fel tudja dobni a látképet egy virágos terasz balkonládákba ültetett növényekkel, felakasztott futó virágokkal. Akár egy panellakásban olyan érzésünk lehet, mintha egy természeti környezetben lennénk, mert a szemközti szürke panelház helyett színes virágokra láthatunk rá bentről.Kilátás a teraszról, erkélyről

A ház a magyar térrendezés szerint analógiában van az emberrel. Tehát minden érzésünk, gondolatunk kivetül a tárgyi környezetbe. Éppen ezért érdekes megvizsgálni a teraszokat ilyen szempontból, hogy hogyan illeszkedik a környezetbe és mire látunk rá erről a helyről. A terasz elhelyezkedéséből következtethetünk arra, hogy milyen a viszonyulásunk a többi emberhez. Ha például a teraszunk egy domboldal tetején van és egy településre, azaz sok-sok házra (emberre) nézünk le, akkor ez az elhelyezkedés utalhat felsőbbrendűség érzésre. Viszont ugyanez a jel megmutathatja azt is, hogy rálátásunk van a világra, széles a látókörünk, könnyen átlátjuk az összefüggéseket és fejlett az empátiás készségünk, könnyen beleérezzük magunkat más emberek életébe.Rejtőzködés vagy inkább szereplési vágy - Nyitott vagy zárt a terasz?

Az erkélyek, teraszok hasonlatosak lehetnek az egykori dísztribünökhöz, ahonnan a nyilvános események, ünnepségek alkalmával a királyi család és a felsőbb réteg nézhette végig az eseményt. Ebben az esetben az emberek felnéztek a királyra, aki lenézett az alattvalókra. Ebben egyfajta távolságtartás ismerhető fel, azaz „egy térben vagyunk, de mégsem ugyanott”.

Színésznők, táncosnők lakásában tapasztaltam, hogy az életterükhöz nagy terasz, illetve erkély tartozott és ez a terület volt a kedvenc tartózkodási helyük az otthonukban. A szereplési vágy megmutatkozhat ilyenformán is.

Azok az emberek, akik visszavonultabban élnek és nem fontos számukra a nyilvánosság, a szereplés, a zártabb teraszokat kedvelik. Sok esetben a ház hátsó kertjéhez csatlakozik a teraszuk vagy a nagyobb fák takarásában nem láthatók mások által.

Elbújni a világ elől vagy éppen kiülni mindenki szeme elé? Sok terasz kialakításánál megfigyelhető a tulajdonosoknak az a hozzáállása, hogy ők látni szeretnének mindent és mindenkit, de őket lehetőleg ne lássa senki. Sokan választják a terasz, veranda borostyánnal, vadszőlővel való befuttatását, ami nemcsak díszíti, hanem kellemesebbé, hangulatosabbá, intimebbé teszi ezt a teret. Azokat az erkélyeket, aminek egy vagy két oldala tömör fallal határolt, loggiának hívjuk. A falak által szűkül a tér, viszont védettebb érzést ad.Természetesség vagy mesterkéltség

Amikor a terasz berendezése természetes és éppen annyi növény és bútor van, ami az adott hely méreteihez képest megfelelő, akkor az arra utalhat, hogy a tulajdonosok természetesen viselkednek a külvilág felé. Nem szeretnének többet adni a külvilágnak, mint ami valóban jön a lelkükből. Érdemes megvizsgálni azt is, hogy a kint és a bent mennyire van összhangban. Érdekes kontraszt lehet, ha például a terasz teli van virágokkal, míg a lakásban bent nincsenek élő növények. Ez arra utaló jel lehet, hogy a lakás tulajdonosának a külsőségek számítanak inkább és szeretné többnek látszani, mint aki valójában. A valódi megújulás hiányzik az életéből, viszont a külsőségek, a szerepjátszás nagyon fontos lehet.

Terasz kialakítása a magyar térrendezés elvei szerint
A teraszokkal, erkélyekkel kapcsolatban is érdemes megtalálni a középutat, amiben a Magyar Térrendezés szerint a mértékletesség és a természetesség elveinek betartása segíthetnek. Minden embernek mások az igényei, amit láthatunk abból is, ha megnézzük a teraszok, erkélyek használati módjának sokféleségét. Vannak olyan emberek, akik konyhaként használják, vannak, akik beépítik télikertnek, vannak, akiknek nagyobb a terasza, mint a lakása és még sorolhatnám az egyéni megoldásokat. Abban viszont mindenki megegyezik, hogy a harmónia akkor tud megvalósulni ebben a térben is, ha a terasz berendezésénél minél több természetes anyagot használunk. A fonott kosár ülőgarnitúrák vagy a fa asztalok, székek, padok kiváló kiegészítők. Az élő növények elengedhetetlen kellékei a teraszoknak.  Nem utolsósorban figyeljünk oda a rendre, mert pihenni, feltöltődni igazán csak rendezett körülmények között tud az ember.


Magyar Térrendezés alaptanfolyam indul 2011. júliusában Fonyódon! Szállás igényelhető a tanfolyam helyszínén.

Részletek olvashatók itt >>

Magyar Térrendezés Tanácsadó képzés indul Pilisszántón 2011. őszén!

További részletekért kérésedre tájékoztatót küldünk! nwg@magyarterrendezes.hu

Németné Wéber Gabriella

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7369 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x