Mennyit ér a lakásom? Így kalkuláld ki a vevőmágnes árat!...
Címlap / Otthon / Mennyit ér a lakásom? Így kalkuláld ki a vevőmágnes árat!

Mennyit ér a lakásom? Így kalkuláld ki a vevőmágnes árat!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-22

Ezzel a cikkel azoknak az olvasóinknak szeretnénk segíteni, akik maguk kívánják kézbe venni az eladást, de bizonytalanok az ingatlanuk értékét illetően. Tanácsadónk táblázatos útmutatója hatékony segítség mindazoknak, akik szeretnének meghatározni egy "vevőmágnes" árat, tudni szeretnék, pontosan hogyan védjék meg az ajánlatukat az alku során, és szeretnék elkerülni az áron aluli értékesítést. 

A hétvégén barátaimmal egy nagy családi ünnepségen pedagógus ismerősömnél vendégeskedtünk, több ingatlanközvetítő kolléga társaságában. Azt mondják, ahol egynél több ingatlanos megjelenik, ott legkésőbb a hatodik percben az ingatlanpiacra terelődik a szó, most sem volt ez másképp.

Vendéglátónk élve a kínálkozó lehetőséggel, tanácsunkat kérte, eladná örökségét, egy újpesti lakást, gyorsan, jó áron. Arra volt kíváncsi, mennyire hirdesse meg, mennyit ér vajon ma a lakása?
  • Amennyit a vevő ad érte – vágtuk rá félig viccesen többen is.
  • És ha az kevés lesz? – hökkent meg házigazdánk.
  • Ha jól határozod meg a lakás értékét, ki tudod szűrni a rossz ajánlatokat! – mondtuk, majd előkerült a papír, ceruza, záporoztak a kérdéseink. Közben figyeltem vendéglátónk arcán a hitetlenkedést: mennyi minden befolyásolja az ár alakulását, és a vevő döntését…

Bevezetésképpen egy kis fogalommagyarázat:
Mi az érték? Az ingatlanunk gazdasági jelentősége. Több tartalma létezik, itt most csak négyet említek:
Az eladási értéket az ingatlan műszaki, működésbeli jellemzői és az aktuális piaci helyzet határozza meg, de tükrözi az eladó értékítéletét is, és természetesen azt a szándékát, hogy a lehető legmagasabb áron adjon el.

A vételi érték a vevő szükségletein és értékítéletén alapul.Egy fontos tanács:
igaz, hogy amikor az eladási értéket meghatározzuk, nem hagyatkozhatunk kizárólag egzakt számításokra, de törekednünk kell ingatlanunk objektív minősítésére! Természetes, hogy erős érzelmi szálak fűznek ingatlanunkhoz, de ezek a négyzetméter árat nem emelik! A vevőnek mit sem jelent az itt eltöltött boldog gyerekkorunk, az első szerelmünk hangulata, a kertben bicikliző gyerekeink emléke, a szokásaink. A vevőnk egyet akar: megvenni azt és ott, ahol, és amiben a jövőjét a leginkább el tudja képzelni, méghozzá a számára legkedvezőbb áron.

Az adás-vételi értéket az eladó és a vevő közös megegyezése, kompromisszuma hozza létre.

A piaci érték a környezetünk (környékünk, kerületünk, városrészünk) azonos típusú, hasonló jellemzőkkel rendelkező ingatlanjainak az átlagos adás-vételi értéke. Azt is mondhatjuk, hogy egyfajta piaci tendencia a vételárak alakulására vonatkozóan.
  • Akkor lőttük be jól az irányárat, ha az kicsivel az eladási érték fölött, de a piaci értéken belül van.
  • Minél inkább egyezik az eladási és a vételi érték, annál gyorsabban jön létre a megegyezés.
  • Minél jobban fedi a vételár az eladási, a vételi és a piaci értéket együttesen, annál jobb üzlet köttetett. Ekkor lesz kölcsönösen elégedett eladó és vevő.

A piacon ma túlkínálat van, sok az eladó, kevés a vevő. Mitől tűnhet ki a hirdetésünk a sok tucat hasonló közül? Ár-érzékenyek vagyunk, ingatlan vásárláskor különösen: a „jó ár” az első, amire a vevő felkapja a fejét.

Hogyan határozzuk meg a jó árat?
Ha azonnal, áron alul akarunk értékesíteni, mi sem egyszerűbb: nézzük át az aktuális hirdetési árakat, és ajánljunk a legolcsóbbnál is olcsóbbat. Ha a kótyavetyélés viszont nem cél, akkor ennél többet kell dolgoznunk!

Vevőcsalogató árunkat soha ne a hirdetések kínálati áraihoz igazítsuk, ezek többsége nem a realitást tükrözi. Akkor járunk jól, ha kiindulási alapul tényleges eladási árakat veszünk.


Ehhez első lépésként egy kis nyomozómunkába kell fognunk. Informátorokat kell felkutatnunk (szomszédok, ismerősök, boltosok, fodrászok), akiktől begyűjthetjük, mit, hol és mennyiért adtak el mostanában a környékünkön.

Papírmunka következik: a tudomásunkra jutott eladási árakból átlagot számítunk, majd az eladott ingatlanok jellemzőit sorra felírjuk egy füzetbe.

Használd hozzá az alábbi táblázatot, melyet Stefanik Ildikó készített a Harmonet olvasóinak! Letölthető ide kattintva >>

Majd kitöltjük az alábbi táblázatot, ezt már a saját tulajdonunkra vetítve. Ebben sorra vesszük a felsorolt értékmódosító tényezőket, és amelyik az ingatlanunkra vonatkozik, bejelöljük, hogy az átlagosan (semlegesen), előnyösen, vagy hátrányosan hat az értékére. (Például: ha egyszintes házunkban nincs lift, az átlagos állapot, figyelmen kívül hagyhatjuk. Négyemeletes házban negatívum. Kétszintes családi házban a lift luxus, vagyis előny. A buszmegálló 100 méteren belül egy luxuskúriánál hátrány, egy lakótelepen semleges, a budai hegyvidéken előny.)

Végül összesítjük a negatív és pozitív jellemzőinket, majd összevetjük a nyomozómunkánk adataival. Az értéknövelő tényezők arányában a számított átlagárat emeljük, az értékcsökkentőkkel csökkentjük.

Ezzel a módszerrel ki tudjuk számítani ingatlanunk „jó árát”, felismerjük azokat az előnyöket, amiket a hirdetésben hangsúlyoznunk kell, és amelyeket az alku során aduként használhatunk fel.

Letölthető táblázat ingatlaneladáshoz >>


Stefanik Ildikó
ingatlanREVO
A gyermekbarát ingatlanok specialistája


Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 15489 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x