Megbukni, de nem elbukni?
Címlap / Otthon / Megbukni, de nem elbukni?

Megbukni, de nem elbukni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Amíg a gyerekek többsége még csak barátkozik a nyári szünet gondolatával és a könyveket messzire elpakolják, addig több társuknak is pótvizsgára kell készülni, mert bizonyítaniuk kell, hogy maradhatnak az osztályukban. Habár nekik egy teljes éves anyagot kell pótolniuk nagyon kevés idő alatt, nincs minden veszve. Összeállításunkban a diaktanito.hu pótvizsgára felkészítő portál vezetője volt segítségünkre. 

Mi miatt buknak meg a gyerekek?
Szinte hihetetlen, de a lustaság, az oda nem figyelés és a nem tanulás mellett majdnem 55% azon diákok aránya, akik már az alapokat jelentő tudást hiányosan sajátítják el a tanév folyamán és emiatt képtelenek lépést tartani az órán elhangzottakkal. Hiába próbálnak tanulni a megfelelő alapok nélkül szinte lehetetlen megfelelő osztályzatokat elérni, legyen szó bármelyik tárgyról. Az iskolai keretek között lehetetlen az ilyen sötét foltok felderítése már pusztán a diákok létszáma miatt is.

Buktatás – szükséges, vagy kerülendő?
Amennyiben az iskolák és pedagógusok szempontjából vizsgáljuk a buktatás kérdését, összetett a probléma. A pedagógusnak érdeke és feladata, hogy az osztályába járó, megfelelő tudásszinttel nem rendelkező, az elvárásokat teljesíteni nem tudó gyermeket megbuktassa. Ugyanis ezen diákok lassítják az oktatás tempóját, így hátráltatják mind a diáktársaikat, mind a tanárt. Ezzel némileg ellentmondásban van, hogy több iskolában igazgatói utasításra lehetőség szerint kerülni kell a buktatást, ugyanis ez az egyik fő mérőszáma az iskola teljesítményének a fenntartó oldaláról. Minél több a bukás, annál inkább gondolhatja a tulajdonos, hogy az oktatás minősége hagy kívánnivalót maga után, holott ez a többi nebulónak pont, hogy a minőségi tanulás lehetőségét adja meg.2 hónap alatt egy évi anyag?

„Attól, hogy az iskolák nem szívesen buktatnak, ne gondolja senki, hogy egy pótvizsga sétagalopp” – hívja fel a figyelmet Tóth Béla, a diaktanito.hu pótvizsgára felkészítő portál vezetője. Gondoljunk csak bele, augusztus közepén – végén vannak a pótvizsgák, így aki most nem kezd el tanulni, annak már 2 egész hónapja sem marad a felkészülésre.

A dolog nehézsége elsősorban az, hogy nagy anyagrészt kell gyorsan elsajátítania a diákoknak, ami leginkább a felsőoktatásban gyakori vizsgákhoz hasonlítható. Tovább nehezíti ezt, hogy az általános- és középiskolákba járó gyerekeknek vizsgafelkészülésben érhetően nincs tapasztalatuk.

Kérjünk nyugodtan segítséget!

Az érintett szülők úgy érezhetik, hogy túl sok a megtanulandó anyag és túl kevés rá az idő, pedig a rendszeres tanulásra koncentrálással a vizsgához minimálisan szükséges tudásszint igenis megszerezhető.

Ehhez elhatározásra, kitartásra és a gyermeknek sok esetben segítségre van szüksége. A hatékonyság abban rejlik, hogy érthetően magyarázzunk, alkalmazkodva a tanuló gondolkodásmódjához, megfelelő ütemtervvel biztosítsuk, hogy ne időzzön túl sokat egy-egy anyagrészen. Amennyiben mindez a szülőknek nehézséget okoz, érdemes ismerőstől, tanároktól vagy diáktanítóktól segítséget kérni. Fontos, hogy a segítő mindig kéznél legyen, ha elakadna a diák és rávilágít az összefüggésekre. Lényeges elem, hogy olyan segítőt válasszunk, aki szót ért a fiatalok nyelvén, azaz érdemben meg tudja érteni, hogy mivel tud a gyermeknek a legtöbbet és a leginkább hatékonyan segíteni, legyen szó reál, humán vagy akár idegen nyelvi tantárgyról.


A hiányosságokra a magánórákon hamar fény derül és máris könnyebb, lendületesebb a tanulás, a gyermekek önbizalma fokozatosan visszatér a sikerélmények révén. A diáktanító segítsége által a gyerekek azt is megszokják, hogy huzamosabb ideig a tanulással foglalkozzanak, és nem kalandozhatnak el a gondolataik.
 
„Lássuk be, heti 3 alkalommal másfél óra együtt tanulás egy diáktanítóval igazán nem nagy áldozat az évismétlés elkerülése érdekében. Marad elég idő a szórakozásra és a gyermek szégyenkezés helyett folytathatja az iskolát a többi osztálytársával együtt a megszokott osztályában.” – állítja Tóth Béla, a diaktanito.hu vezetője.

Képek:
piqs.de: Sebastian Staendecke (ideas-ahead.de) - exam nerves
piqs.de: daniel sandoval - perfect stranger
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3124 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x